Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Manifest protiv nasilja nad ženama u politici

''Ženski klub i polaznice i polaznici ALPI programa će aktivno raditi na razvijanju programa edukacije i društvene senzibilizacije usmjerenih ka iskorjenjivanju nasilja nad ženama u političkom i javnom prostoru''

Mi, poslanice i članice Ženskog kluba Skupštine Crne Gore i mlade aktivistkinje i aktivisti političkih stranaka okupljeni u okviru programa Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI) Internacionalnog Republikanskog Instituta (IRI) u Crnoj Gori, snažno osuđujemo svaki oblik nasilja nad ženama, s posebnim fokusom na politički aktivne žene koje trpe razne vrste nasilja na svim nivoima i u svim procesima donošenja odluka, navodi se u manifestu protiv nasilja nad ženama u politici.

Zahtijevaju od institucija i donositeljica i donosioca odluka, organa reda i gonjenja, pravosuđa, medija i civilnog sektora sljedeće.

“Da rade ubrzano i snažno na uspostavljanju zakonske i društvene granice između slobode govora i govora mržnje, s posebnim akcentom na upotrebu govora mržnje prema ženama; Da dosljedno, pravovremeno i neselektivno primjenjuju zakonske odredbe kojima se može sankcionisati svaki oblik govora mržnje, fokusirajući se i na dodatno unaprijeđenje zakonskih propisa kako bi se online prostor definisao kao javni prostor, te jasno dopunile odredbe člana 26. Zakona o javnom redu i miru Crne Gore; da ne zanemarimo opasnosti od digitalnog nasilja i obratimo dodatnu pažnju na onlajn platforme sa kojih se poziva na nasilje nad ženama u politici; da javnost, građanke i građane, stalno i iznova podsjećamo na individualnu odgovornost kako u izrazima mržnje uživo i tradicionalnim medijima tako i u online prostoru i na društvenim medijima, a naročito kod govora mržnje s mizoginim karakteristikama”, naveli su iz IRI.

Od svih političkih partija u Crnoj Gori očekuju i zahtijevau da aktivno i javno reaguju na svaki uočeni oblik govora mržnje i mizoginije u javnom diskursu.

“Uključujući i reakcije na sadržaj saopštenja i javnih nastupa svojih članova i članica, tako dajući jasan primjer dobre prakse za građane i građanke”, dodaju iz IRI.

Navode da će aktivno, neselektivno i solidarno reagovati na svaki napad na svaku ženu aktivnu u politici i društvenom životu koja bude izložena govoru mržnje i nasilju u javnom prostoru i političkom djelovanju uopšte.

“Ženski klub i polaznice i polaznici ALPI programa će aktivno raditi na razvijanju programa edukacije i društvene senzibilizacije usmjerenih ka iskorjenjivanju nasilja nad ženama u političkom i javnom prostoru”, zaključuju iz IRI.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve