Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić odgovorio ministarki zdravlja: Vakcine nabavljene preko prijateljskih veza sa Vučićem

Jedan od lidera Demokratskog fronta oglasio se saopštenjem nakon jučerašnje izjave ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, koja je rekla da je uloga Mandića u obezbjeđivanju donacije iz Srbije bila epizodna

Predsjednik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, kazao je da ne licitira niti barjači doprinosom, nakon dolaska prvih vakcina na korona virus u našu zemlju, donacije iz Srbije. To je objavljeno na Fejsbuk stranici Demokratskog fronta.

Jedan od lidera Demokratskog fronta oglasio se saopštenjem nakon jučerašnje izjave ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, koja je rekla da je uloga Mandića u obezbjeđivanju donacije iz Srbije bila epizodna.

“Crna Gora počinje vakcinisanje svojih građana i taj podatak koji se tiče najkonkretnijeg rešavanja pitanja epidemije do sada, a zahvaljujući kojem Crna Gora hvata korak sa Evropom i svijetom, raduje svakog zdravomislećeg pojedinca. Nezavisno od toga koliki je i čiji bio udio u obezbjeđivanju ove dragocjene pomoći. I umjesto da se u takvom duhu i u skladu sa očekivanjima građana, vodi konstruktivna strateška debata o nalaženju najboljih rešenja, na Đukanovićevom javnom servisu otvara se neproduktivna polemika oko nabavke vakcina. Licitira se doprinosima i vrijeđaju oni – kojima se zahvalila i premijerka Brnabić, a koji se ne nalaze u Vladi”, piše u objavi.

Kako se navodi, sve vakcine koje je do sada nabavila Srbija obezbijedio je prijateljskim vezama i političkim naporima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. To nije nikakva tajna, niti je taj podatak sakriven od bilo koga u Srbiji i Crnoj Gori.

“Da se do tog dragocjenog proizvoda dolazi standardnim – komercijalnim ugovorima, Crna Gora bi vjerovatno posjedovala vakcine istoga dana kada i Srbija. Takođe, da su novac i visina cijene bili najvažniji faktor za dobijanje vakcina za kojima vlada opšta potražnja u svijetu, onda bi ih neke bogatije i moćnije države imale prije Srbije.

Prema tome, neće se, vjerujem, loše osjećati – ni moj prijatelj ministar Lončar koga pominje ministarka Borovinić, a ni gospođa Brnabić, što ću saopštiti sledeće: da nije bilo inicijative i odobrenja predsjednika Srbije, Crna Gora ne bi dobila ni jednu od dobijenih vakcina, niti bi mogli otpočeti vakcinaciju. Dakle, nije teško zaključiti kako stvari funkcionišu, kako se koja vrata mogu otvoriti, na kojoj adresi se donosi koja odluka i takođe – kome su kakva rešenja dostupna, shodno kontaktima i vezama koje ima i održava. Naš doprinos je upravo u tome što smo se u svakodnevnoj komunikaciji kolege Кneževića i mene sa predsjednikom Srbije trudili da vakcine što prije stignu u Crnu Goru”, piše u saopštenju.

Mandić je rekao da je njihova uloga skromna.

“A mi – niti barjačimo svojim doprinosom, niti licitiramo tuđim, kao što se to činilo u debati na Đukanovićevom javnom servisu. Za nas, kao i za sve ostale dobronamjerne ljude, najvažnije je da je pomoć stigla. Ne bih na ovu temu rekao ni ovoliko, da nije bilo omalovažavanja, vrijeđanja, pa čak i bezrazložnog provociranja od strane onih – koji bi trebali – ako ne da nam se zahvale, onda bar da nas ne pominju u ružnom kontekstu, ničim izazvani. U duhu državničke i nacionalne odgovornosti, mi ostajemo privrženi i upućeni na stvaranje i realizovanje rešenja. U skladu sa tim, želim da poručim: ako Crna Gora ne nabavi veću količinu vakcina koje su potrebne za masovnu imunizaciju, dajem garanciju da ćemo učiniti sve, oslanjajući se na naše prijateljske odnose sa predsjednikom Srbije, da te količine obezbijedimo od bratske Srbije” stoji u saopštenju Andrije Mandića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cg u srcu
20.02.2021-12:22 12:22

Blago nama s vama!Užas!

Novljanin
21.02.2021-09:44 09:44

Mora da mu je Vucic poklonio i ovu Amforu, garantujem da je u pitanju kriminal.