Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Mandić: Od ovakvih je i korona zdravija

''Tužno je zaista živjeti danas u Crnoj Gori uz ove i ovakve pojave''

Piše: Slavko Mandić

Nema labavo. Zaigrala mečka i pred tvoja vrata, preśedniče!
Hrabri soko, velikomučenik Zdravantije, koji će se, nastavi li da sije strah i trepet, premetnuti u sinjega orla, progovorio je da ga svi čuju i razumiju dobro. Potonji presamitije velečasni je odlučio da ne bude više ono što je do sad bio, pa makar to trajalo koliko i svako njegovo obećanje, što će reći, dok se mastilo ne osuši. Pomognut nečesovim masovnim pomagalima, od kojih krv jurne brže venama i žile se pomame do usijanja, velikomučenik skupi grmljavinu i reče mu što mu reče.
Da ga on, Zdravantije velikomučenik ne zapata, preko tužilačkih sredstava, koje je naumio da prisvoji, sa svojim kudravim pomanitijem, takođe velečasnim velikomučenikom.

Mudro oko mudrog presamitija, kome bilo pravo a kome krivo, neće da sudi, da njemu ne bi, kako je gospod kazao, bilo suđeno. On ima više retoričko pitanje, dakle ono specifično koje ne traži i od koga se ne očekuje nikakav odgovor.

-Želimo da kao Vlada i kao građani znamo ko i zašto je ovo uradio u gradu slobode?
Umno, odnosno visokoumno. Razumio bi Zdravantije da je ovu gadost nepomenik učinio u nekom drugom gradu, nekom manje slobodarskom. Ali u ovom, i to njegovom. E to neće moći, koliko god se ideološka ravan njegova i pomanitalog (s)tvora dodirivala.

Pored jasne poruke da se više neće odlučivati prema ličnim željama, nego isključivo prema Ustavu i zakonu, jedino što nije jasno u odlučnoj ofanzivnoj strategiji prvovjenčanog, da li se ona odnosi i na njegove saborce, političko-vjerske fanatike koji su uzimali, krali, krojili i prekrajali, opravdavajući sve to potrebom ali i činjenicom da su vlast. Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala zaustavila se tačno tamo đe je i počela. Na onaj 21 milion koji je navodno neko nudio kudravom da ne ide s ovima nego s onima.
Taj ko je nudio, ako je nudio, nije znao da se vjera ne prodaje za večeru, makar ne kod onih koji daju čvrstu besu. Tu onda ne pomaže ništa. Ni zakoni ni pravila.
Ima i onih dobrih ljudi, kako reče velikomučenik Zdravantije, koji su ukrali službeni automobil, napili se pa divljali i izazvali saobraćajnu nesreću. Na opšte čuđenje pušten je da se presabere doma, iako je skinuo prije toga registarske oznake, ne bi li alkohol izlapio. Ali za boga miloga, on radi u Vladi i jako je dobar čovjek, reče presamitije nedavno na jednoj izrežiranoj medijskoj koncentraciji. Izvućemo zaključak, jedini ispravan, da će zakoni ipak važiti samo za one koji nijesu dio apokaliptičnog novostvorenija, ili novovlastohvatalice, kako je kome zbodnije izgovoriti.

Ljuba Čupića, legendu antifašizma, gorostasa antifašističke misli i ideje, primjera čojstva i patriotske svijesti, pokušala je ponovo da ubije jadna fašisoidna ideja oličena u nekakvom besprizorniku primitivnom koji je urinirao na njegovom spomeniku. Nije mu mogao naudit taj mali parazit, ali deklarisani veliki vjernik, koji je ponašanje naučio tamo đe bi prirodno trebalo da bude stanište čovjekoljublja, plemenitosti i časti. Odavno nije tako. Zabradatili su običaji negdanje Crne Gore.

Dodakli smo dno, ma koliko ono duboko bilo. Ovim činom stidimo se sebe samih i naše nemoći što nam je toliko teško da budemo ljudi. A kako u Nikšiću disati punim plućama, nekadašnjem slobodarskom, kulturnom, sportskom i privrednom ponosu Crne Gore, kada je na njegovom čelu osvjedočeni četnik, prva šubara, ponos i dika ideološkog roditelja Draže Mihailovića.
Zato ne može da čudi njegova izjava kojom pokušava da odbrani gnusnu rabotu  lokalnog primitivca riječima, kako je čin skrnavljenja spomenika Ljuba Čupića loš zato što se dogodio u samom centru grada i na javnom mjestu prije svega, a tek onda što je kao pokriće onome ko je ovo uradio poslužio jedan od spomenika u centru.

Prva šubara je idiot. I tu je tačka.

Međutim, ne završava se sokratova odbrana nastupom prve šubare Nikšića. Na scenu stupa mudrosnica, budvanska svetosavka Boženijus.
Naravno, ona će u svom stilu ni tamo ni ovamo, da  osudi ove (ne)ljudske pomame. Saopštavajući da nije saglasna što je izgovorio predsjednik opštine grada pod Trebjesom, ona će reći da čelni ljudi nemaju pravo da na relativizovanje takvih postupaka jer to doprinosi opravdavajućem pogledu na ono što ne bi trebalo.
Dakle, nema jasne osude , nego  konstatacije da to što je uradila prva šubara ne bi trebalo tako raditi.

Prelijepo, nema što.

Nije kraj  gromade  licemjerstva. Boženijus, budvanska svetosavka kazaće da je ono što se dogodilo u Nikšiću posljedica opšteg sunovrata sistema vrijednosti i nedostatka konsenzusa u vezi sa temeljnim vrijednostima koje ne smijemo dovoditi u pitanje. Ma je li diko svekolika? Stvarno tako misliš. Ti koja dižeš obje ruke upravo da bi taj sunovrat živio i razarao tkivo naše Crne Gore.

Tužno je zaista živjeti danas u Crnoj Gori uz ove i ovakve pojave.
Lijepa li je korona, bože dragi!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cule
14.06.2021-18:33 18:33

Rukoljub Boca et company su zaista cirkus korona.
A virus korona su nazovi intelektualne demokrate i uraši…oni su posebna fela beščašća.
Ne samo da jedno rade a drugo zbore,nego su ljigavo nepostojani i smiješani od interesa i ama baš ničega drugog.

Zoran
14.06.2021-18:36 18:36

Pri njima je i urea lijek.

PAKI
14.06.2021-19:56 19:56

Teško je od njih biti zdraviji.
SRAMOTNICI I NEJESU NI ZA ŠTO OSIM ZA WECEZIRANJE