Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mandić i Knežević “otjerali” Gricaja: Čak se i Meškovu žalili na odlazećeg ambasadora

Gricaj je opozvan tačno četiri godine od imenovanja a nakon toga ekspresno je određeno da na njegovo mjesto dolazi Vladislav Maslenjikov. Za razliku od njegovog prethodnika Andreja Nesterenka koji je proveo četiri i po godine kao zvanični ambasador, Gricaj je smijenjen "minut nakon zvaničnog isteka mandata" čisto da bi bio spriječen diplomatski skandal

Ruski predsjednik Vladimir Putin smijenio je početkom jula ambasadora u Crnoj Gori Sergeja Gricaja. Iako je običaj da Rusija imenuje novog ambasadora tek početkom kalendarske godine, kako je bio slučaj sa bivšim ambasadorima Andrejem Nesterenkom i Jakovom Gerasimovim, Gricajev nasljednik je ekspresno izabran. Iako se kao zvanični razlog požurivanja smjene navodi “nezadovoljstvo ruskih državljana radom ambasadora”, kako saznaje Standard iz više izvora bliskih ambasadi Rusije u Podgorici, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević posljednjih godina su aktivno u Moskvi lobirali da se Gricaj smijeni jer nijesu bili zadovoljni njegovim radom.

foto: Sergej Gricaj

Gricaj je opozivan tačno četiri godine od imenovanja a nakon toga ekspresno je određeno da na njegovo mjesto dolazi Vladislav Maslenjikov. Za razliku od njegovog prethodnika Andreja Nesterenka koji je proveo četiri i po godine kao zvanični ambasador, Gricaj je smijenjen “minut nakon zvaničnog isteka mandata” čisto da bi bio spriječen diplomatski skandal. Kako saznaje Standard, zadnjih pola godine mandata odlazeći ambasador je “skrajnut” od strane zvanične Moskve, a negova zamjena je uveliko pripremana.

Kao zvanične razloge za požurivanje smjene navodi se da su državljani Rusije “imali mnogo pritužbi na rad konzularne službe, posebno pri izradi dokumentacije nakon rođenja djece”.

Međutim, kako saznaje Standard, značajan, možda i ključni doprinos smjeni Gricaja imali su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežćević koji su posljednje dvije godine aktivno lobirali potiv njega na najvišim političkim adresama u Moskvi.

Gricaj je posljednjih pola godine mandata potpuno skrajnut, a na kraju se čekalo samo da zvanično istekne mandat da bi bio smijenjen. Jedan od glavnih faktora koji je doprinio njegovoj smjeni je i intenzivno lobiranje Mandića i Kneževića u određenim državnim i političkim strukturama Rusije. Obrazloženje kako ruska dijaspora nije zadovoljna njime, samo je iskorišteno kao formalni razlog“, rečeno je Standardu od strane više izvora bliskih ruskoj ambasadi i DF-u.

Mandić i Knežević su, kako saznajemo iz DF-a, lobirali na mnogo različitih adresa u Moskvi.

“Oni su lobirali preko političkih partnera u Dumi, predsjedničkoj administraciji, i dok su imali pasoše, na svakom sastanku u Moskvi su iskazivali nezadovoljstvo Gricajevim radom i načinom na koji zastupa interese Rusije. Čak su i zamjeniku ministra spoljnih poslova Rusije Alekseju Meškovu, na sastanku koji su imali, saopštili nezadovoljstvo Gricajevim radom”, rečeno nam je od više izvora iz DF-a.

Standard je kontaktirao lidere DF-a Mandića i Kneževića ali oni nijesu imali komentar na ove informacije.

Da Gricaj i DF već duže vremena nijesu u dobrim odnosima nije tajna. Ruska ambasada je u junu u hotelu Hilton u Podgorici organizovala prijem povodom Dana Rusije, na kojem je prisustvovala delegacija SPC na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, kao i pojedini predstavnici opozicije i predstavnici diplomatskog kora. Među prisutnima nije bilo lidera DF-a Andrije Manića i Milana Kneževića iako su bili pozvani. Razlog njihovog odustva, kako su naveli, je ogorčenost radom Gricaja.

Kako su tada naveli, iz Demokratkse narodne partije i Nove srpske demokratije su ljuti na Gricaja zato što se, od kad su Knežević i Mandić osuđeni u postupku za pokušaj terorizma, “nije udostojio da ih posjeti”, a najviše su mu zamjerali što je navodno blizak sa visokim funkcionerom DPS-a Milanom Roćenom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve