Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić i Knežević kod Porfirija

Sastali se u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu

Srpski patrijath Porfirije primio je u Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu Andriju Mandića i Milana Kneževića, lidere Demokratskog fronta, navodi se na sajtu Mitropolije crnogorsko – primorske.

Kako se navodi patrijarh je istakao da “crkva visoko cijeni njihovu ličnu, kao i žrtvu koju su njihovi bližnji, zajedno sa vascelim našim vjernim narodom i drugima koji su se protivili bezakonju, podnijeli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”.

Otpor našeg naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vere, srpskog narodnog imena i kulture. Sve što je naš narod tih meseci u Crnoj Gori, predvođen Crkvom, činio zadivljujuće je.

Mandić i Knežević su, kako je saopšteno, patrijarhu zahvalili na “upoznavanju javnosti sa ključnom i po svemu istorijskom ulogom koju su blaženopočivši patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, na posletku, mirnom razrješenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona”.

“Srpski prvojerarh je naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju Srpske Crkve i srpskog naroda, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila”, ističe se u saopštenju.

Lideri Demokratskog fronta su obavijestili patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da poslije izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, kako su istakli, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica.

“Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu, izrazivši uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi”, zaključuje se na sajtu MCP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
12.03.2021-11:12 11:12

Hahahahah ! Dosli Mandic i Knezevic da Profiriju malo uzmu aromu podrepnog mirisa……………

Crnogorka
12.03.2021-11:15 11:15

Srbijo-Kumim VAS. Bogom -nedajte CETNICIMA u CRNU GORU IZLAZ !IMALI KO JOS OVO DA PODRZAVA U CRNOJ GORI!!

Jo Radyn
12.03.2021-11:42 11:42

Recite mi koja crkva podrzava kradu?Kakva je to vjera joja tolerira kradu??????