Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Mandić: DF spreman da popusti zahtjevima GP URA, pozivamo na dogovor

''Abazoviću, nema prepreka, dođite u Skupštinu da se dogovorimo i obradujemo građane'', rekao je Mandić

Lider Nove Andrija Mandić rekao je nakon sastanka djela parlamentarne većine da je DF spreman da popusti zahtjevima URA, CIVIS i SNP i da dobiju minimum mjesta u Vladi, samo kako bi došlo do dogovora.

“Abazoviću, nema prepreka, dođite u Skupštinu da se dogovorimo i obradujemo građane”, rekao je Mandić.

Mandić je novinarima kazao kako je DF spreman da učešće u vlasti svede na simboličan nivo u odnosu na ono što im je, kako dodaje, narod dao.

Lider Nove je rekao da su odlučili da ulože dodatne napore kako bi se došlo do dogovora, jer, kako kaže, dogovor nema alternativu. On je novinarima u Skupštini kazao kako su se ipak svi dogovorili da mandatar bude Miodrag Lekić.

“Mi smo tražili u razgovorima da dobijemo mnogo manje od onoga što su demokratski principi, ali i iskazali spremnost na maksimalna odstupanja”, kazao je Mandić.

DF je, kako kaže, spreman na maksimalna popuštanja i da učešće u 44. Vladi, svedu na, kako je kazao, simboličnu ravan.

“DF je spreman u popunosti da popusti i priloži ona mjesta koja bi omogućila da se dođe do dogovora”, kazao je Mandić.

Lider Nove je kazao i da je sinoć razgovarao sa Abazovićem, a danas sa Milošem Konatarom i Zoranom Mikićem iz GP URA, koji su mu kako je rekao, kazali da će biti u poslaničkom klubu i doći na sastanak ukoliko nešto bude hitno.

Lider Demosa Miodrag Lekić rekao je da je nastojao da da doprinos traženju rješenja svih ovih dana.

“Nalazio sam za potrebno da dam doprinos koliko mogu zamišljajući vladu kao mjesto ozbiljnog rada”, rekao je Lekić.

“Zastupam od početka od prije dvije godine da se politički proces prenese u stanje legalnosti. To znači da oni koji su pobjedili vode državu, i da ne dozvole da interni i spoljni faktori određuju vladu, bili oni crkveni ili diplomstski”, dodao je lider Demosa, dodajući da se zalago za to da vladu formiramo autonomno u sekularnoj državi.

“Mislim da je gospodin Mandić strpljivo i odgovorno vodio pregovore. Na samom početku pregovora ja sam zamolio subjekte koji namjeravaju da ne prihvate sporazum, ako ne žele, sasvim legitimno, da to kažu odmah na početku. To smo doživjeli danas sa gestom nevaspitanja političkog i ličnog, da se ne dođe danas ovdje. Stranka koja je krimogeno struktuirana, DPS je ovim dobila vjetar u leđa. Pozdravljam poruke gospodina Mandića da on očekuje neke odgovore, ja ih ne očekujem”, kazao je Lekić.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović poziva URA-u da se vrate, i ne miniraju dogovor.

“Što se nas tiče mi ne ucjenjujemo ali ne prihvatamo bilo kakve ucjene. Moram da podsjetim da smo mi u više navrata napravili kompromisne ustupke, odustajali.. popustili smo i oko dvije glavne funkcije bezbjednosnog sektora, broja ministarstava. Cijelo vrijeme idemo ka tome da se efektuira izborna volja i da sastavimo vladu, Nažalost kolege iz Ure to ne vide tako, Mi želimo da se ispoštuje izborna volja, ali ne želimo da stavljamo bilo koga iznad nas i prije svega iznad građana, Ne želim danas da iznosim neke teže ocjene, ali ovo nije primjereno”, naveo je Krapović.

Na pitanje jesu li spremni da dozvole Uri da ima kontrolni paket u vladi kao što je najavio DF, Krapović je podsjetio da su napravili mnogo ustupaka, ali da ne prihvataju ucjene, dodajući da mogu da sjednu i da se dogovoraju.

Na pitanje jesu li spremni da dozvole Uri da ima kontrolni paket u vladi kao što je najavio DF, Krapović je podsjetio da su napravili mnogo ustupaka, ali da ne prihvataju ucjene, dodajući da mogu da sjednu i da se dogovoraju.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić rekao je da URA ako se ne dogovori sa njima, ima dogiovor sa Milom Đukanovićem,

“Pozivam još jednom Uru da dođe i nastavi pregovore, da se vrati za pregovarački sto. Ako se ne brate danas cijela Crna Gora je talac Dritana Abazovića”, rekao je.

Milačić je ocijenio da Abazović ima manir da zloupotrebljava borbu protiv korupcije. Ukazao je da građani moraju da znaju nadležnosti Vlade i ukazao je da to radi tužilaštvo koje je nezavisno od izvršne vlasti.

Lider Ujedinjene Goran Danilović rekao je “da ga je sramota što nema čega danas da se odrekne”.

“Pitam se jesmo li mi pregovarali jesam li ja u dobroj pameti i zdravlju. Koliko je kome stalno do pregovora, pokazuje kako u tužnom raspoloženje molimo nekoga da se vrati. Moram da budem iskren da ne molim nikog. Ko neće, nagona mu nema. Mi dokazujemo da ne zaslužujemp da vodimo državu”, rekao je Danilović. dodajući da Ujedinjena nije bila smetnja.

“Ujedinja nije bila smetnja, jedino principijelnošću, a na kraju smo prihvatili sve što su predložili”, zaključio je.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
16.09.2022-13:08 13:08

Deda Avram je govorio za ove i ovakve predstavnike srba: ,,Prvo se koče da ne reknem ku.če, a na kraju gaće im i oni panu sami na koljena”…