Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Malo rukah, malena i snaga, alˊ za štetu više i ne treba

Zanimljivo je kako male partije po pravilu imaju veliki apetit. Nešto poput URE, čini se i Konjević sa svojim ubjeđenjem snažne političke ličnosti. A tu je, oko cenzusa. Jedva se vidi. Očekujući da bude tas na vagi pa da, ako može, i dritanovski vlada. Da li zato neće podržati Mila, ako on bude kandidat?

Piše: Slavko Mandić

Nezamislivo je da birači SDP-a u drugom krugu preśedničkih izbora podrže kandidata DF-a Andriju Mandića, ali nijesu ni taster da automatski glasaju za Đukanovića, izjavio je nedavno lider SDP-a Raško Konjević, gostujući na Gradskoj TV. Iskustvo iz prošlosti govori da nije nemoguće da upravo njegovom članstvu neprikosnoveni vrh partije preporuči da nije dobro birati Đukanovića, jer je najbolje, a možda čak i jedino za njih rješenje nezavisni kandidat. Ako takvoga nema, onda nema ni podrške. Tačnije, SDP će izaći sa svojim kandidatom. Možda je Konjević mislio na „nezavisnog“ iz svojih redova prva dva čelnika, jer je teško razumjeti da postoji neko ko bi za ovo kratko vrijeme bio odabran kao pogodno rješenje, politički nezavisno i mimo spektra ukupnih dešavanja koja potresaju Crnu Goru. Ko je taj koga bi za tako malo vremena uspjeli da predstave javnosti i uključe ga u žestoku političku bitku koja predstoji? Ima li ga ili je ovo samo Konjevićeva igra od koje samo Crna Gora ima svakodnevno štetu?

Zna Konjević da je istinski malo vremena da se pronađe i predstavi kandidat koji ima reputaciju, znanje i harizmu da se učini rješenjem koje će zadovoljiti predviđene potrebe za ovu visoku poziciju. Ali on zna da njemu i njegovima nije stran dogovor sa onim „nezamislivim“.

Da je to tako, govore postizborni dogovori na Cetinju i ulcinjski sporazum, koji su nam jasno pokazali da je i nemoguće moguće. Samo treba usaglasati interese i izmjeriti što se gubi a što dobija ako se zgazi riječ i uđe u zonu koje trajno briše elemente čojstva i ljudskosti. Bilo je to tako iz nekog razloga. Promijenilo se na sreću. Vjerovali smo trajno. Ali eto ga opet pred našim vratima. Sa onim istim ultimatumom-ako nećeš po mome, od nečaga što nam je neophodno u ovom vremenu, neće biti ništa.

Zašto je to danas tako? Jer Konjevićevo djelovanje u parlamentu tokom vladanja Zdravka Krivokapića za pamćenje je. Teško da mu je, uz um i snagu heroine Draginje Vuksanović Stanković, iko mogao parirati. Riječ mu je bila britka a Crna Gora neprikosnovena. Za nju sebe cijela, bez imalo razmišljanja. Pa otkut onda danas ovo promišljanje i kalkulisanje sa prilično tankim argumentima? Zašto uslovljavanje kad može dogovorom do cilja? Zajednički, kako i dolikuje civilizovanim.

Śetimo se opet Cetinja. U tom gradu nije SDP ostvario prevagu. Učinila je to Draginja Vuksanović Stanković, stavljajući na raspolaganje građanima svoj patriotski kapacitet i sve što je imala da ponudi u odbrani Crne Gore, njenog suvereniteta i njenih tradicionalnih vrijednosti. Prevarili su je svoji i otišli sa onima koji su ih trovali bojnim otrovima, gađali gumenim mecima i bacali na njih šok bombe. Nije im to smetalo. Bilo je samo važno dokopati se čelnih mjesta koja nude novca dosta i udobne fotelje za obećane i vlast koja se ljubi više od bilo koje strasti. Draginja je zbog prevare željela da ode. Snažna je bila uvreda koju je doživjela, jer je sebe utkala u cetinjsku pobjedu, u istorijski Belveder, u vrćanje povjerenja naroda koji joj je na ovaj način kazao hvala. Ali ima onih u tim redovima mogućih suverenista koji će rado pritisnuti taj nemogući taster, i učiniti nemogući izbor mogućim. Do tada će Crna Gora da stenje pod neslavnim bremenom i biće je stid.
Ali, koga je za to briga?

Zašto SDP-u treba nezavisni kandidat kada ima Draginju? Pa zar ona nije dokazana i omiljena u narodu? Zar se nijesu uvjerili drugovi rukovodioci iz vlastitih redova kako je narod oduševljeno prihvata na protestima i kako željno sa njom razgovara. Sa njom, ali ne i sa drugima. Pa eto gotov kandidat koga ne treba predstavljati javnosti. Ako im već Milo ne odgovara. Ili je možda nezavisni kandidat način da se izbjegne ovaj koji to nije?

Daleko od toga da treba nekome sugerisati što mu je činiti u ovom oskudnom vremenu. Kako koga obraz veže. A što drugačije reći? Ko je Crnogorac, znaće što mu je činjeti. Ko nije, eto mu bradonje i mantijaši. Od njih su svašta činjeli kroz istoriju. Da ih Crnogorci nijesu spašavali, teško da bi im se strva znalo. Znaju to mnogi koji su Crnogorcima braća. Ali ima i onih nažalost, kojima je pamćenje suviše kratko. Pa i znanje i obrazovanje. Istorija i ljudsko poimanje časti.

A kad ti Crnogorac poruči da za Crnogorce nije prihvatljiv automatski taster, kako se kod zvao, pa se pritom stisnu uz one koji su nam kroz istoriju čapru gulili, onda tu nešto ne miriše. Nije riječ o tome da li će ta šaka nekih biti presudna da se dobiju preśednički izbori, već je loša misao da ima onih koji će se maći s crte i puštiti one nezamislive da se dokopaju preśednikovanja, kako bi Crnu Goru nastavili da predstavljaju svijetu kao državu čiji je malignitet izražen toliko da joj je jedina perspektiva ubrzano krepavanje. To je poraz koji boli. Jer kad misliš da imaš svoga, a taj to nije, bude ti muka i jad te spopada.

Neće Konjević glasati Mila, bar se tako nešto može izvući iz date izjave. Možda i neće jer nije nezavisni kanditat, pa se ne uklapa takav u njegov vrijednosni koncept. A možda baš tih par procenata njegovih odluče izbore? Možda? Pa zar sad treba od toga praviti spektakl i nastojati da tu moguću činjenicu žestoko naplate? A što ono bi sa državom? U koju se kunu sa dlanom na srcu. Tu ipak nešto nije posloženo kako treba.

Zanimljivo je kako male partije po pravilu imaju veliki apetit. Nešto poput URE, čini se i Konjević sa svojim ubjeđenjem snažne političke ličnosti. A tu je, oko cenzusa. Jedva se vidi. Očekujući da bude tas na vagi pa da, ako može, i dritanovski vlada. Da li zato neće podržati Mila, ako on bude kandidat? A neće ni Mandića, jer je to za njega nezamislivo. Pa koga će onda ako taj dvojac uđe u drugi krug? Zna Konjević da, ako ne podrži Mila, bez obzira što neće ni Mandića, upravo svoj glas daje FRONT-u. Prosta je to matematika. Nije filozofija.

Zato se treba ućerat u pamet. Ima vremena još. Ne treba se inatit. Korisni su Crnoj Gori svi oni kojima je ona na srcu. A ko je ljubi iz interesa, ili da od nje nešto oskubu, daleko mu kuća. Neka ida kod onih koji je svakodnevno urnišu. Sa njima mu je mjesto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

25 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rade
05.02.2023-07:12 07:12

Sujeta nas iźede.
Zato “oslobodioci” vladaju.
Sdp se “pokaže” kad je god najpotrebnije.

Boro
05.02.2023-08:08 08:08

Snaga za remetilački faktor.

Merlin
05.02.2023-08:33 08:33

Kako Draginja da se kandiduje kada je Srpkinja rođena u Srbiji koja ima i Srpsko državljanstvo ?

Marina
05.02.2023-09:01 09:01

Gospodine Slavko !!!
Divim se Vasoj moralnosti i Vasem čistom,neukaljanom patriotizmu !!!
Toliko dugo istrajavate u borbi za CG da je to za veliko poštivanje,pogotovo kad se ima u vidu da ste sve usamljeniji u toj borbi!
SDP je u dosta situacija pokazao svoje pravo,prevrtljivo lice i to bas onda kad je CG bilo najpotrebnije.I zna se ko su kolovođe te prevrtljivosti!!!Tu ni da je 100 Draginja ne pomaze!!!

Micko
05.02.2023-09:36 09:36

Kretenu, ti po starom, Draginja je Crmničanka Crnogorka, tako se osjeca i izjasnjava, tebi je Merline majka Romkinja, a tata Srbin ostatak od Turaka!

Merlin
05.02.2023-10:48 10:48
Reply to  Micko

Kako je Draginja Crnogorka kada je rođena u Srbiji? U njenoj krštenici piše da su joj roditelji “pravoslavni Srbi”. Ja sam Srbin, tvoji mama i tata su isto Srbi, a ti si gori od Roma jer oni znaju ko su i šta su za razliku od tebe !

Micko
05.02.2023-14:01 14:01
Reply to  Merlin

Merline pedofilu, okle ti znas sta pise Draginja u krstenici, ona je rodjena u Baru kretenćino jedna maloumna, ti se najbolje ośecas kad ti neko srpski pop stoji otpozadi!

Damir
05.02.2023-09:43 09:43

Takva to je ljepotice svaka istina
A ako si meriin muško svakako si pizda .
Draginja ističe da joj ne majka Srpkinja i da ne mrzi Srbe kako joj ti takvi kao ti pripisujete budalo.

Merlin
05.02.2023-10:51 10:51
Reply to  Damir

Kako može da bude Crnogorka ako su joj se roditelji izjasnili da su pravoslavni Srbi ? comment image

Sizif
05.02.2023-12:20 12:20
Reply to  Merlin

Merlin pokazuje spis u kome stoji da je Draginja rođena u “Porodilište u Baru”! Od kada se to Bar nalazi u Srbiji!?

Pop_Đukan
05.02.2023-12:28 12:28
Reply to  Merlin

Jedino se u crkvenim spisima vode datumi i po starom i po novom kalendaru! Crkva Srbije u CG odnosno njena ekspozitura MCP nije dozvoljavala upis crnogorske nacionalnosti, pa je stoga ovaj falsifikat sasvim logičan!

Kerber
05.02.2023-12:56 12:56
Reply to  Merlin

Sada stvari postaju jasne! Ko ima toliko vremena da “preži” portale i kontaminira nas tzv.srpstvom. Samo besposleni pripadnik svetosavske sekte, na zadatku, u CG! Ovo je kopija spisa iz knjige krštenih Crkve Srbije! Taj li si čarobnjače, Merline! Fujjjjjjj! Bog ti sudio!

Belveder
05.02.2023-11:09 11:09

Radio neće Mila koji je održao SDP ? Neće ni Draginju , koja ih je vratila iz mrtvih ? Interesantno je da hoće Milicu,ali kao nestranačkog kandidata ? On, Ranko i Vijesti . Zbog čega i zbog koga ?

Brkica
05.02.2023-11:54 11:54

Je li Ranju zasrbjelo?
Pusta vlast.
Više oni mrze Draginju nego Mila i vojvodu sa sve pipunom zajedno.

Mirko Kovačević
05.02.2023-12:13 12:13

Lažeš kad zineš Merlin prdin.

Vagner
05.02.2023-13:23 13:23

Raskova ,u Sdpu-struja je trojanski konj SRPSKOG SVETA…nesto kao putinova vagner grupa,ali ova nasa Sdp grupa,,u nemogucnosti da bude ratoborna,koristi sunjajuci podli metod,urusavanja crnogorskog politickog bica…sjetimo se Cetinja,grada koji Dritan zasuo bojnim otrovima,a Raskova struja ga je prigrlila i
uvela u lokalnu vlast..Podrzavalac litija i Jonakija,a samim tim i saucesnik u akciji sveopsteg zadimljavanja Prjestonice-Demokrate,Radko je uveo u cetinjsku vlast ..sta je to osim “pranja” nepocinstava kovrdzavog i Ljalja..I sada nam Radko objasnjava da oni koji su gusili Cetinjane su podobni nasuprot Dpsu…Ili je rijec o malom politickom naduvenku ili o prikrivenom velikom izdajniku…

BobZeković
05.02.2023-13:28 13:28

nIJE Raško Konjević jedini STARI LIBERAL koji je ugrabio priliku da ucjenjuje Crnu Goru, svojim “previsokim umom, snažnim liderstvomm i prevrtljivošću”. Kasnije je postao STARI SDP-ovac i kod RANJE usavršio svoje providne spletkaroške lukavštine! SDP je od osnivanaja bila partija pokvarenjaka iz LIČNOG RAČUČNA!.

ljilja
05.02.2023-14:12 14:12

Realno,Draginja moze maksimalno dobiti oko 6% glasova.

Nina
05.02.2023-14:37 14:37

Milo ili Draginja ?
Draginja ovog puta,jer je beskompromisna.
Žena je.

Okrim
05.02.2023-15:16 15:16

Draginja, kao crnogorska ikona, poštovana i voljena, za neke i obožavana, sve do izbora cetinjske vlasti, odnosno izdaje SDP. Radi svog imena i obraza morala je tada podnijeti ostavku u SDP-u i biti nezavisni poslanik u Parlamentu. Sigurno bi bila častan, moralan i značajno podržan kandidat za predśednika države. Ovako – “potrošena je”. Nažalost. Od SDP, kao umišljene partije intelektualaca, sa dozom uočljivog kompleksa manje vrijednosti, ništa me neće iznenaditi. Cetinje je njihov reper.

COL
05.02.2023-15:21 15:21

Kad je kao mlad golub prelijetao iz LSCGa u SDP pita ga jedno čeljade zašto to čini a on ka iz topa reče LSCG je go ka pištolj nemaju ni pepela na qrac…

Damjanović
05.02.2023-18:04 18:04

Ljiljo na osnovu čega to temeljite, mislim da se varate!

Bilja
05.02.2023-21:46 21:46

Ljiki ne kaki
Drage naša je najpopularnija političarka .
Da joj daju njeni bila bi i preśednica Crne Gore.
Nego su Ranko i Raško ljubomorni na nju.
To je cijela istina.
Lako bi se ona s Milom dogovorila.

Mašan Pero
06.02.2023-08:24 08:24

Ti gospodine Mandiću srama nemaš. Ti govoriš o interesu i oskubi. Pa ti si najobičniji ližisahan DPS-sa. Više ti ni noge ne vire iz njihove g…e.
I što te boli.. za SDP , tako minornu partiju, ako te nešto ne svrbi.

Otvoreno
27.02.2023-08:01 08:01

Na Cetinju je dps trebao, nakon nepostizanja dogovora, podržati manjinsku vlast Sdp i tako pokazati širinu i dobru namjeru.