Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lukovac: Diplomatija iziskuje kohabitaciju u punom kapacitetu

Ko će predstavljati Crnu Goru širom svijeta, pitanje je koje bi trebalo da bude od javnog interesa i zbog kojeg bi kohabitacija trebalo da funkcioniše u punom kapacitetu

Ambasade ne bi smjele da služe za političko potkusurivanje, već za predstavljanje Crne Gore u što boljem svijetlu, kazao je za Novu M nekadašnji šef diplomatije Branko Lukovac komentarišući tenzije na relaciji Ministarstvo vanjskih poslova – Predsjednik države. Napominje da je jasno da će se najveći broj kadrova zamijeniti, ali da se mora poštovati postupak.

Ko će predstavljati Crnu Goru širom svijeta, pitanje je koje bi trebalo da bude od javnog interesa i zbog kojeg bi kohabitacija trebalo da funkcioniše u punom kapacitetu, kazao je za Novu M nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, osvrćući se na to što je ministarstvo vanjskih poslova uputilo zahtjeve za agremane od država domaćina za ambasadore, a za koje predsjednik države Milo Đukanović nije dao pozitivno mišljenje.

“Nažalost, ovo što se nedavno desilo ponovo pokazuje da se prave početničke greške i da se zarad političkih interesa, što je moguće brže, da se dovedu novi kadrovi, prenebregnu neophodni postupci, koji zahtijevaju vrijeme, ozbiljnost i pripremu kadrova za diplomatska predstavništva”, rekao je on.

Prema tome, navodi Lukovac, ambasade ne bi smjele da budu mjesta koja će potkusurivati političke dogovore, već stvarna želja da Crne Gore u svijetu bude predstavljena u što boljem svjetlu.

“Mi ovdje moramo imati kohabitaciju, što znači da se moraju nadležni državni organi saglasiti oko karaktera i tempa zamjene kadrova. Jasno je da će se najveći broj kadrova zamijeniti, ali mora se poštovati postupak, mora se imati vremena da se izaberu najbolji kadrovi za predstavljanje Crne Gore širom svijeta”, smatra on.

Diplomatska mreža, odnosno diplomatski predstavnici, kako navodi Lukovac, u ovom trenutku nisu dovoljno respektovani.

“Tako da smo imali odluku da se svi vrate, pa su mjeseci bili ovdje, ambasade su bile bez šefova misija, pa su onda na silu imenovani neki predstavnici ili opunomoćenici ministra vanjskih poslova, pa je došlo i do ovoga da se ignoriše postupak i traži agreman za kadrove koji se planiraju za određene zemlje”, rekao je on.

Ovim manirom, navodi naš sagovornik, zanemaruje se neophodnost jednog postupka, u kojem svi treba da daju svoj doprinos.

“Šta će se desiti ukoliko partneri sa povjerenjem u Crnu Goru prihvate takav predlog i onda taj kandidat treba da dođe sa punomoćjem šefa države Crne Gore i da preda akreditive da je opunomoćen od strane šefa države u ime Crne Gore i da preda akreditive šefu države u koju je poslat. Dakle, on neće moći to da uradi. Mi smo, onda, podvalili toj zemlji”, ocijenio je on.

Time bi Crna Gora, navodi nekadašnji šef diplomatije naše države, izgledala neozbiljno, te gubila kredibilitet.

“Mi smo onda podvalili toj zemlji, računajući da smo mi ozbiljna država i da smo to uradili u skladu sa međunarodnim standardima i praksom. Ta zemlja je iz povjerenja dala agreman, a ispostavilo se da taj čovjek ne može da stupi na dužnost, jer ne može dobiti punomoćje šefa države, niti će domaći šef države da prihvati njega kao ambasadora. To je nešto što je jako ružno i tužno u ovoj stvari. U ministarstvu ima kadrova koji bi novog šefa diplomatije mogli upoznati sa postupkom”, zaključio je on.

Ministarstvo vanjskih poslova jedna je od najbitnijih karika u Vladi.

“U četiri Vlade sam bio na čelu tog ministarstva i zbog toga mi je zaista stalo da, bez obzira kakav je karakter vlasti, to ministarstvo radi što je moguće kvalitetnije i profesionalnije”, naveo je bivši šef diplomatije.

Ako se kompromituje Crna Gora, zaključuje Lukovac, onda ispaštaju njeni građani.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve