Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

LP Podgorica: Ratni zločinci i mržnja ne idu uz bratsku ljubav i pomirenje

Odbor Liberalne partije Glavnog grada – Podgorica upućuje poziv i molbu svima koji ovih dana sa neviđenim entuzijazmom uništavaju imovinu Glavnog grada da prekinu sa ovim oblikom vandalskog ponašanja

Odbor Liberalne partije Glavnog grada – Podgorica upućuje poziv i molbu svima koji ovih dana sa neviđenim entuzijazmom uništavaju imovinu Glavnog grada da prekinu sa ovim oblikom vandalskog ponašanja.

Kako je saopšteno iz ove partije, ispisivanjem parola neprimjerenog sadržaja i crtanjem srpske trobojke samo dodatno doprinose kreiranju negativne slike o protestima koje Srpska crkva organizuje u Podgorici i iskazuju nepoštovanje prema Podgorici i Crnoj Gori.

“Ukoliko su vam namjere iskrene i usmjerene ka bratskoj slozi i smanjenju podjela u Crnoj Gori, onda ovakvi činovi vandalizma i nekulture zaista tome neće doprinijeti. Uništavanjem i oštećenjem imovine Glavnog grada, a često i privatne imovine proizvodite štetu i sebi i svome gradu. Farbanje javnih površina u boje trobojke i pisanje nacionalističkih parola neće donijeti ništa dobro ni izvođačima radova, niti onima koji su ih na to podstakli. Crnogorski identitet je građen vjekovima i trivijalni pokušaji krečenja istorije najviše govore o neozbiljnosti onoga koji to radi”, navode oni.

Iz LP dodajuu da Crnoj Gori u njenoj prebogatoj istoriji niko nije nametao niti zastavu, niti narodnu nošnju.

“Vladike smo sami birali, kao što smo birali i kroz vjekove čuvali svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu, stoga pokušaji falsifikovanja istorije i kulture ne mogu naći pogodno tlo u ovoj državi. Svjedoci smo da djelovanje Srpske crkve u Crnoj Gori dijelom i preko organizovanja šetnji nije u duhu doprinosa širenju ljubavi među ljudima i pomirenju, već vrlo često ima svoju tamnu stranu i namjeru. Dovoljno je pogledati fotografije svješteniika koji ne kriju svoju ideološku pripadnost niti simpatije prema osobama i pokretima iz bliže i dalje prošlosti”, dodaju oni.

Na drugom kraju države u Rožajama, kako navode, imaju primjer da se paroh srpske pravoslavne crkve slika pored statue svog idola takođe prethodno pomenutog ratnog zločinca i osvjedočenog zlikovca Mihailovića.

“Isti paroh takođe objavljuje fotografije sijela na kojima zid iza njegovih leđa krase fotografije najvećih ratnih zločinaca iz drugog svjetskog rata. Sve ovo je valjda u duhu bratske ljubavi i pomirenja. Ovakvih primjera je bezbroj i teško nas može bilo ko razuvjeriti da svještenici koji propagiraju najcrnje pokrete i ličnosti iz istorije civilizacije mogu istovremeno govoriti o vjeri i podučavati vjernike Svetom pismu. U državama EU objavljivanje takvih fotografija bio bi prvorazredni skandal i ovim pojedincima bi slijedile zatvorske kazne zbog raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i veličanja ratnih zločinaca. Pošto za ovakve radnje u Crnoj Gori, na žalost još uvijek, nema niti moralnih niti zakonskih sankcija ne treba se čuditi ni kad pojedinci ili grupe u oči praznika mira i praštanja prijete krvavim badnjacima i sličnim osvetama”, ističu podgorički Liberali.

Kako napominju, jedina istinska poruka koju trebate slati svih ovih dana mora sadržati poruku da smo svi mi ljudi i braća, a da su sve podjele vještačke i nijesu Božje nego ljudsko djelo.

“Razlike među nama ne smiju biti povod za podjele, prioritet mora imati dijalog i razumijevanje. Ekstremizam i nacionalizam ne donose ništa dobro državi i njenim građanima. Pozivamo sve koji imaju potrebu da farbaju grad da se kao volonteri pridruže gradskim službama i preduzećima koja vrijedno rade na uređenju grada i da na taj način doprinesu da naš grad bude ljepši”, apeluju iz ove stranke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve