Liberalna partija odbacuje i najoštrije osuđuje izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koje imaju prizvuke fašizma i velikodržavne mitomanije.

“Ovakve izjave i pozive na dijeljenje naroda na osnovu porijekla i poseban tretman određenih etničkih zajednica kojima se crta meta, morala bi da osudi i Evropska unija i Vlada Crne Gore. Mi razumijemo takvu svijest i razmišljanje bivšeg portparola Slobodana Miloševića, ali on mora da zna da, ako je on zarobljen u prošlosti, Crna Gora je daleko na putu modernih i naprednih naroda Evrope i svijeta, EU i NATO saveza”, poručuju iz Liberalne partije.

Kako ističu, Dačić u maniru nacističkog doktora Gebelsa kopa po krvnim zrncima ljudi u Srbiji tražeći da se svi koji su porijeklom Crnogorci izjašnjavaju o zakonu koji je donijet u Crnoj Gori, dakle u drugoj državi, naglašavjući da je „moralna obaveza“ svih koji su dobili srpsko državljanstvo da se na neki način oduže Srbiji i vjerovatno budu njeni „janjičari“ i jurišnici na svoju zemlju porijekla, po logici Dačića.

“Ovakvi pokušaji pritiska na Crnogorce u Srbiji doveli su do neviđene asimilacije Crnogoraca u protekle tri decenije,koja nije zabilježena niđe u Evropi nakon drugog svjetskog rata, pa je njihov broj sa skoro 120.000 opao na samo 38000 sada,dok se broj Srba u Crnoj Gori istovremeno povećao sa 9% na 28% stanovništva. Postavlja se pitanje, ko ovđe govori neistine, ko je ugrožen a ko sprovodi nacionalističku politiku mržnje”, navode iz Liberalne partije.

Komentari

avatar