Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

LP: Crna Gora najbolje zna kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva

Iz LP-a ističu da Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva.

Povodom 9. maja, Dana Evrope i pobjede nad fašizmom, značajnog istorijskog datuma za našu državu i društvo, upućujemo čestitke građanima i građankama Crne Gore. Čestitke upućujemo i predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, članu ALDE liberalne porodice Evrope čiji je člani Liberalna partija, saopšteno je iz LP-a.

“Važnost ovog datuma ogleda se i kroz činjenicu da se on slavi i kao dan sloma najvećeg zla u istoriji čovječanstva, fašizma, nacizma i svake mržnje, ali i kao dan ujedinjenja naroda i država Evrope oko ideje sloge, zajedništva i jedinstva u različitostima. Ove vrijednosti potrebne su nam danas više nego ikada, kao odgovor na kompleksnu situaciju u svijetu”, navode u saopštenju.

Kako navode, retrogradne, nazadne ideje nacionalizma, izolacionizma, politike mržnje i straha, već godinama opterećuju svijet i društva u svojim pokušajima da se ponovo domognu bilo kakve moći i razore sva dostignuća savremenog svijeta i globalizovanog života multikulturalnog poretka.

“Snaga ideje koju nosi današnji dan mora nam u svakom vremenu biti prioritet. Ne smijemo zaboraviti na posljedice do kojih dovodi popuštanje pred zlom i mračnim ideologijama i zato se uvijek trebamo snažno suprotstaviti svakoj netoleranciji, mržnji i agresiji”, napominju iz LP-a.

Iz LP-a ističu da Crna Gora najbolje zna šta ta borba znači i kolika je vrijednost ideala slobode i zajedništva.

“Kao država čiji je narod podigao prvi antifašistički ustanak u Evropi a danas kao građanska država i primjer uspješnosti multietničke zajednice koja je slono ujedinjena u različitostima koje je prihvatila kao svoje bogatstvo, Crna Gora je najbolji primjer šta zapravo znači duh antifašizma i evropski duh”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve