Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lovćenske straže uputile Đukanoviću i Abazoviću predloge za izmjenu ugovora sa SPC

U cilju davanja doprinosa konstruktivnom dijalogu i iznalaženju najboljeg rješenja za zaključivanje ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), te dostizanju njegove usklađenosti sa pravnim poretkom Crne Gore, dostavljamo svoje prijedloge za izmjenu teksta ugovora koji je Vlada Crne Gore usvojila 08. jula 2022. godine

Patriotski pokret „Lovćenske straže 1990” uputio je pismo predsjedniku države Milu Đukanoviću i predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću.

Prenosimo ga integralno. 

U cilju davanja doprinosa konstruktivnom dijalogu i iznalaženju najboljeg rješenja za zaključivanje ugovora Crne Gore sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), te dostizanju njegove usklađenosti sa pravnim poretkom Crne Gore, dostavljamo svoje prijedloge za izmjenu teksta ugovora koji je Vlada Crne Gore usvojila 08. jula 2022. godine.

Ističemo da jasno i bez rezerve podržavamo uređenje međusobnih odnosa države i svih vjerskih zajednica. Naravno, bez davanja prioriteta ili monopola bilo kojoj vjerskoj zajednici! Bez obzira na njihovu brojnost, ekonomsku snagu ili politički uticaj, one moraju biti tretirane na jednak i, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, propisan način.

Imajući u vidu da je tekst tog ugovora usvojen na Vladi Crne Gore bez prethodno obavljene javne rasprave i sučeljavanja različitih mišljenja o imenu, preambuli i sadržaju tog akta i bez potrebne većine, koja je predviđena političkim sporazumom stranaka koje čine manjinsku Vladu i koje su je podržale u Skupštini, te podržavajući inicijativu za formiranje Radne grupe – stručne komisije koja će ispitati ustavnost odredbi ugovora, smatramo da, u postojećoj situaciji, može biti korisno i u interesu naše države i građana da se još jednom razmotre svi aspekti ovog spornog dokumenta.

Smatramo da se preambulom ,,temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve“ verifikuje ukidanje Episkopskog savjeta Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ukida naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, poništava titula ,,arhiepiskopa po časti“, što sve dovodi do zaključka da se predloženim tekstom ,,ignorišu istorijski izvori prvog reda o istoriji crnogorskog pravoslavlja“.

Sam pokušaj nametanja pojma „Temeljan“ je pogrešan i protivpravan jer se ne definišu odnosi dva ravnopravna subjekta, već je država vrhovni autoritet, te stoga predmet diskusije može biti samo „Ugovor“, što je u skladu sa zakonskim određenjem datim u Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

U vezi sa navedenim, predlažemo da se dio oko istorijskog kontinuiteta „Hrišćanske crkve“ izbaci iz teksta kao nepotreban i neistinit i isti zamjeni sa: „Srpska pravoslavna crkva priznaje, poštuje i podržava državnopravni kontinuitet, trajanje i postojanje Crnogorske države i svoju duhovnu misiju u međunarodno priznatoj državi Crnoj Gori sprovodiće poštujući odredbe uspostavljenog pravnog poretka i međunarodnog javnog prava.“

Očekujemo takođe da se identičan ugovor potpiše i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve