Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Lovćenske straže: Svaki glas dat zagovorniku svetosavske ideologije Milatoviću je pucanj u zdravo tkivo Crne Gore

''Apel za sve one crnogorske patriote nezavisno od vjere, uvjerenja, nacionalnog i političkog opredjeljenja koji imaju neki oblik nenaklonosti, antipatije, zavidnosti, mržje itd. u odnosu na predśedničkog kandidata gospodina Mila Đukanovića, da patriotski dostojanstveno ne izađu na izbore i /ili izađu i prekriže listić''

Predśednički kandidat na predstojećim izborima za Predśednika Crne Gore Jakov Milatović promoter je jeresi etnofiletizama (svetosavskog nacionalizma – svetosavlja), kojeg zagovara Crkva Srbije, poručili su iz patriotskog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990“.

-Pomjesni sabor u Carigradu, 1872. godine osudio je etnofiletizam kao jeres. Politički lideri i funkcioneri partija koji podržavaju kandidaturu Jakova Milatovića takođe zagovaraju ideologiju svetosavlja. Njihovi ideolozi, čiju svetosavsku fašističku ideologiju podržavaju jesu vladike Nikolaj Velimirović i Dimitrije Najdanović, monah Justin Popović i četiri njegova đaka: Amfilohije Risto Radović, Atanasije Jeftić, Artemije Radosavljević, Irinej Bulović, kao i Nikolajev bratanić Jovan Velimirović. Godine 1920. Crkva Srbije formira udruženje bogomoljački pokret (zvanično Narodna hrišćanska zajednica), koji je djelovao do Drugog svjetskog rata – naveli su u saopštenju.

Napominju da je za bogomoljački pokret zadužen je bio vladika Nikolaj Velimirović, čiji je bogomoljački pokret u svojim publikacijama objavljivao antisemitske tekstove, uključujući djelove Protokola sionskih mudraca.

-Kasnije je bogomoljački pokret bio „baza“ iz koje su se regrutovale pristalice fašističkog Zbora Dimitrija Ljotića, čiji je ideolog bio vladika Nikolaj Velimirović. Vladika Velimirović se 1930-ih godina sve više približava antisemitizmu, nacionalizmu i izrazitom antikomunizmu. Sredinom 1930-ih vladika Nikolaj Velimirović počeo se uključivati u politička zbivanja Kraljevine Jugoslavije, a od tada datiraju i bliske veze s fašistom Dimitrijem Ljotićem. Krajem 1930-ih godina, paralelno s usponom fašizma u Evropi, unutar Crkve Srbije rađa se ekstremno desna ideologija svetosavskog nacionalizma, čiji je glavni ideolog vladika Nikolaj Velimirović – kazali su iz te organizacije.

Podsjećaju da se zalagao za uspostavljanje društva zasnovanog na jedinstvenom srpskom obliku religioznog nacionalizma i monarhizma propagirajući odbacivanje individualizma, jednakosti, vjerske tolerancije, demokratije i drugih građanskih vrijednosti.

-Antizapadnjaštvo i antimodernizam vladike Nikolaja Velimirovića bili su pomiješani s jakim antisemitskim ośećanjima. Tih godina, pod ideološkim uticajem vladike Velimirovića, fašista Dimitrije Ljotić osniva fašistički pokret ZBOR čija su glavna načela bila: antikomunizam, borba protiv „jevrejske zavjere“ i zalaganje za staleško uređenje države. Bogomoljci su kolektivno pristupili fašističkoj Ljotićevoj organizaciji krajem 1935. godine. Glavni pobornici takve ideologije u Crkvi Srbije, osim tvorca te ideologije vladike Nikolaja Velimirovića, bili su vladika Dimitrije Najdanović, monah Justin Popović i četiri njegova đaka: Amfilohije Risto Radović, Atanasije Jeftić, Artemije Radosavljević, Irinej Bulović kao i Nikolajev sinovac Jovan Velimirović – istakli su iz patriotskog pokreta otpora „Lovćenske straže 1990“.

Duhovni i politički habitus episkopa Nikolaja Velimirovića, Dimitrija Najdanovića i oca Justina Popovića, koji su prezirali demokratiju i racionalni diskurs – ,,racionalizam je smrt duše“ – bio je presudan, prema njihovim riječima, da se svetosavlje formira pod uticajem nacizma i fašizma.

-U brošuri Nacionalizam Svetoga Save, vladika Nikolaj Velimirović tvrdi da je ,,nacionalizam srpski… najstariji u Evropi“, odnosno da je Adolf Hitler u osmišljavanju njemačkog nacionalsocijalizma preuzeo 700 godina stare ideje toga srpskog ,,svetitelja, genija i heroja“. Niko tako precizno – iako mu to nije bila namjera – nije okarakterisao suštinu svetosavlja, kao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle: ,,Budite ljudi iako ste Srbi“ – istakli su oni.

Patriotski pokret otpora „Lovćenske straže 1990“ tvrdi da “svaki glas dat populisti, manipulatoru zagovorniku svetosavske ideologije Jakovu Milatoviću jeste pucanj u zdravo tkivo Crne Gore.”

-Apel za sve one crnogorske patriote nezavisno od vjere, uvjerenja, nacionalnog i političkog opredjeljenja koji imaju neki oblik nenaklonosti, antipatije, zavidnosti, mržje itd. u odnosu na predśedničkog kandidata gospodina Mila Đukanovića, da patriotski dostojanstveno ne izađu na izbore i /ili izađu i prekriže listić. Na taj način daće sebi na značaju kao i doprinijeti Crnoj Gori, samom činjenicom jer nijesu dali glas protivniku interesa Crne Gore Jakovu Milatoviću – zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
30.03.2023-14:17 14:17

Mićemo glasa kako mi oćemo ,batal vi je rabota pisanje ovakija pamfleta.