Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Lompar: Došlo je vrijeme za prijevremene izbore u Kotoru

Na pitanje da li je za prijevremene izbore u Kotoru, budući da se sad pokazuje da su zreli uslovi za to, lider kotorskih Socijaldemokrata je kazao da on jeste za tu varijantu, ali da to ne zavisi od njegove partije.

Kotorska vlast je formirana samo na ideji smjene DPS-a, a nakon toga ćemo da vidimo što će se dešavati. To je bila neproduktivna varijanta formiranja vlasti, pri čemu se odmah na početku znalo da novoformirana koalicija ima neke nepomirljive stavove i da će to teško funkcionisati, kazao je Andrija Lompar, predsjednik OO Socijaldemokrata gostujući u Skala radiju.

Na pitanje da li je za prijevremene izbore u Kotoru, budući da se sad pokazuje da su zreli uslovi za to, lider kotorskih Socijaldemokrata je kazao da on jeste za tu varijantu, ali da to ne zavisi od njegove partije.

“Oni u vlasti se ne slažu, ali njih drži ta nit i spremni su jedni drugima dosta toga da oproste da bi se vlast održala. SD ne želi da bude neko ko je podrstrekač njihovog razdora da bi oni došli na vlast. Mi smatramo da ni prijevremeni izbori nijesu nekakav instrument i neka demokratska tekovina. Mislimo da su redovni izbori pravi način da se nakon toga što je neko osvojio vlast i pokazao svoje znanje, hrabrost ili kvalitet u vršenju vlasti, građanima da mogućnost da tu vlast ili zadrži ili je promijeni“, poručio je Lompar.

Prema njegovim riječima, sadašnja koaliciona vlast ne samo da je pokazala nepomirljivost stavova oko nekoliko vrlo značajnih projekata za Kotor, kao što je rješavanje saobraćaja, kupovine objeklata Jugopetrola, pitanje Luke Kotor AD, nego su pokazali totalnu paralizu.

“Ono što je najgore, a što se dešava u proteklom periodu je, da ono protiv čega se ova vlast najviše borila, makar deklarativno, a to je partiokratija, sada naglašeno čine. To će imati ukupne negativne posljedice, jer će kasnije trebati više vremena da se iskorijeni. Uveden je i jedan novi rječnik u političkim obraćanjima koji, ne samo da nije karakterističan za Kotor kao kulturnu sredinu nego  nije uopšte karakterističan ni kao rječnik politike”, smatra Lompar.

Po njegovom mišljenju došlo je vrijeme za prijevremene izbore. “Međutim, SD nema te mogućnosti, odnosno nije u našoj moći da mi to odlučimo”, smatra Lompar.

Na pitanje kako tumači to što su koalicioni partneri spalili lik lidera jednog od partnera, lidera SDP-a Krivokapića, te hoće li ovaj čin biti kap koja će preliti čašu i izazvati pad vlasti u Kotoru, Lompar je odgovorio da se preko toga ne može preći, ali da odluka nije na njemu.

“To će odlučiti SDP. Ja sam osudio takav odnos i to je definitivno dno. Mislim da se ispod toga teško može i da ga možemo nazvati prljavim osvetničkim činom. To je kratkoročni efekat neke svađe koji je zloupotrijebljen na najgori mogući način. Znači to nije proizvod nekih dugoročnih odnosa u političkom, ideloškom ili bilo kojem smislu. Ovo je bila nekakva osveta za nekakav kratkoročni cilj ili nekakvo razumijevanje o budućnosti Luke Kotor, pa ćemo sad otprilike mi da zadamo smrtonosni udarac nekome. Siguran  sam  da će iz svega ovoga lider SDP-a i sam SDP dobiti mnogo više pozitivnih nego negativnih poena“, ocijenio je Lompar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve