Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

LOKALNI IZBORI U TRI OPŠTINE: URA, “E viva” i Ratko Mladić

Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet.

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Nedostajalo je samo da u izbornom štabu URA-e na Cetinju počnu da skandiraju “Belveder”, “Belveder”, pa da se na jednom mjestu očita sva konfuzija koja vlada na političkoj sceni Crne Gore. Ipak, umjesto da skandiranjem upute izvinjenje onima koji su barikade postavili njima i njihovoj politici saradnje sa Srpskim svetom, Uraši su slavljem na Cetinju zapravo sebi dali oduška zbog izbornog ishoda u Mojkovcu.

Tamo su, za razliku od Cetinja gdje su dobili skoro 400 glasova manje nego 30. avgusta 2020., popravili izborni rezultat i vjerovatno će ponovo činiti vlast sa onima koji su juče skandirali ratnom zločincu osuđenom za genocid – Ratku Mladiću.

Neko će reći samo da je to samo – politika.

Isti oni (URA) koji su dali legitimitet najjačoj do sada asimilatorskoj invaziji na Crnu Goru, na Cetinju skandiraju: “E viva Montenegro”. I još se zore da je njihova politika, nastavak politike Liberalnog saveza. Predstavljaju se kao crnogorska stranka, a zaustavili su hod Crne Gore ka Evropskoj uniji, otjerali investitore, dostavili na Cetinje popove Crkve Srbije, pa još samo nedostaje da im Evropa prizna da su oni emancipatorski potencijal Crne Gore.

Eviva Ratko Mladić! ”Prirodni partneri” URA-e u Mojkovcu

Izdaja je, kada je cetinjska URA u pitanju, za neke izdignuta na pijedestal vrline.

Ipak, priča o Uri i njenom izbornom rezultatu, više je priča o prosječnom crnogorskom glasaču. Jer, ako na Cetinju gdje su u političkoj ponudi postojale sve nijanse viđenja Cetinja i Crne Gore, neko odabere Uru, onda je to znak da nešto ne štima u većinskom poimanju onoga što je najbolje za Crnu Goru. I da nijesu baš svi Crnogorci za građansku, sekularnu, multietničku, antifašističku Crnu Goru. Te vrijednosti, vidjeli smo u protekloj godini, URA – ne baštini.

Ako se svega 400 Cetinjana alavertilo za godinu i kusur i shvatilo da je izdaja vlastite države način političke borbe za bolju Crnu Goru, onda je to za brigu. Treba se bojati da je značajan dio biračkog tijela na svim nivoima fluidan i identitetski konfuzan, da je prosječni glasač neznaveni kalkulant za koga ne postoji jasan državni interes, ni svijest o tome ko će ga na najbolji način sprovoditi. Ispostavilo se da mu je bitnije opredjeljenje za neku stranku, nego za državu i njen identitet.

Lokalni izbori u Crnoj Gori – pokazalo se to juče – sve su, samo ne priča o komunalnim temama. Zato je zbirni rezultat stranaka vladajuće većine sa državnog nivoa, na Cetinju ipak indikativan: naime, 2017. oni su zbirno imali 3.088 glasova, u avgustu lani 2.909, a juče 2.010!

Najzadovoljniji SDP i Demokrate

Glasanje na Cetinju, ipak, nije odraz javnog mišljenja koje je preovlađujuće u Crnoj Gori. Ono je samo indikator kretanja političkih procesa u određenom pravcu. Prevashodno, pokazalo se da glasači u Crnoj Gori vole kada im se ponudi alternativa. Tako je SDP u Prijestonici narastao za 1300 glasova. Značajno – i u Petnjici. Dobro je prošla i nova stranka “djece premijera” Krivokapića – sa dva mandata. Stara garda LSCG na Cetinju je dobila tri mandata.

Sa glasačkog mjesta na Cetinju

Priča o alternativi i glasačima željnih promjena, seže još u vremena Pokrata za promjene, Pozitivne Crne Gore, sve do Ure, koji su kao novina na političkoj sceni, imali dobru podršku glasača. To što su sve tri stranke kasnije iznevjerile one koji su ih podržali, neka je druga priča.

Tek, jučerašnjim izbornim rezultatima ponajviše mogu biti zadovoljni SDP i Demokrate. Svi ostali, bilježe pad. Recimo, u tri opštine gdje se juče glasalo, DPS je 30. avgusta lani imao zbirno 9.998 glasova, juče – 7424. Značajno je pao i Demokratski front, kao i Socijademokrate. Lošije je porošla i URA nego prije 15 mjeseci: sa zbirno 1567, došla je na 1325, iako je vlast na državnom nivou i raspolaže državnim resursima.

Interesantno je još nešto: ako se gleda rezultat stranaka koje se deklarišu kao crnogorske, onda zbir njihovih glasova seže do 67 odsto. No, opet je pitanje mogu li tri opštine koje su bile tradicionalno uporište DPS-a, biti dobar pokazatelj kretanja ukupne izborne volje građana.

Dok je Petnjica ponovo ubjedljivo poklonila povjerenje DPS-u, Mojkovac je pokazao da je nastup u jednoj koloni, baš kao u martu u Nikšiću, potvrdio snagu DPS-a, ali ih uskratio za pobjedničko slavlje.

URA, Mladićev tradicionlni saveznik

Da je DPS u Mojkovcu najjača politička snaga, znalo se i prije izbora. No, činjenica da u političkoj ponudi nije bilo drugih crnogorskih stranaka, nije davala izglede za uspjeh jer se znalo da procjene govore o otprilike 45 odsto podrške. Izostalo je iz neobjašnjenih razloga učešće u kampanji bivšeg premijera Duška Markovića, pa je uprkos dobrom radu na terenu, ponovljen nikšićki scenario.

Demokratski front, kao najjača snaga lokalne opozicije, najavio je koalicionu saradnju “sa tradicionalnim partnerima”, pa se očekuje da u lokalnom parlamentu vlast formiraju koalicioni partneri sa državnog nivoa.

Andrija Mandić – Rajo: Proglasio pobjedu nad DPS-om koji je osvojio skoro duplo više glasova od njegove partije

No, Mojkovac ipak ne mora da bude završena priča. Naime, za većinu je dovoljno 16 mandata. DPS ima 14. Ali, dva mandata ima lista bliska premijeru Zdravku Krivokapiću ,,Ne damo Mojkovac”.

U pobjedničkoj euforiji, lider DF-a Andrija Mandić najavio je da će lokalna vlast u Mojkovcu biti uspostavljena na osnovu demokratskih standarda i principa i poručio:

– Ne trebaju nam nikakvi eksperimenti, treba nam ono što je narod odabrao – poručio je Mandić.

Njegova arogancija u nastupu i jasna aluzija na Krivokapićevo upravljanje Vladom na državnom nivou, mogli bi naljutiti premijera i “njegovu djecu”, koji bi sa DPS-om mogli formirati lokalnu vlast. Uostalom, ne bi to bio prvi put da Krivokapić koalira sa DPS-om.

No, to je ipak manje vjerovatna, iako matematički i logički moguća varijante za grad na Tari. Izglednija je ona koja proističe iz Mandićevog govora – da će vlast formirati “sa tradicionalnim partnerima”.

A tu Demokrate, URA i Ratko Mladić imaju neizostavnu ulogu.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
06.12.2021-13:32 13:32

E kad drzavni interes nije na prvom mjestu to vam se zove Zadnjica Na prvo mjesto. Nema tu vise patriotizma i ideologije. Gledajuci one mlade sto slave pobjedu(svi) osjecaj je mucan. Svi pobijedili a CG je izgubila.

CATTARO
06.12.2021-15:04 15:04

Izbori bili i prošli, rezultati se sumiraju, neko izgubio a neko dobio…tako je to u životu. Ko bi gore taj bi dolje i tako u krug.Jedna mi stvar nije jasna, kako glasači URE i Demokrata na Cetinju mogu od sramote izaći na ulice grada. Kako mogu prošetati, poći u prodavnicu i pogledati u lice sugradjanima, kada znaju što su im njihovi “Padroni” iliti gazde uradili Cetinju. Dje je taj obraz, dje je to čojstvo, dje je patriotizam, dje je ta ljudskost…. Prevrću li se njihovi preci u grobu, ili su to bezlične kreature u ljudskom obliku zabrinute samo za svoju… Pročitaj više »

gagi
06.12.2021-17:10 17:10
Reply to  CATTARO

Kako mogu izaci na Cetinjske ulice i sl. veoma lako,zato sto nemaju ni O od obraza,Sole Jankovic “rodjeni Cetinjanin”kako da ne,sin Veska noska i Mire karaktera,onaj Bogdanovic u cijem se kaficu droga valja,litijas/advokat praunuk Petra kicosa i puno njih koji su bili DPS clanovi,ali su za posljednje pola godine dosli do radnih mjesta sto ih URA udomi,Demokratama “kolo vodi”Ivanka koja izdaje stanove i “dize revoluciju”sa neuroticarom Dapcevicem iz bivse Seseljeve stranke,sve “ljudske velicine”podugacak je taj spisak na obadvije svetosavske druzine.

Cetinje Dedinje,Dedinje Cetinje
06.12.2021-15:41 15:41

Doce i to vreme da istinske demokracke stranke ali i stranke sa srpskim prizvukom ozive na Cetinje!

gagi
06.12.2021-17:03 17:03

U tu ces zelju umrijeti smradu,a to tvoje srbstvo ce proci kao od 1389 kada ste izgubili Kosovsku bitku pa svaki,ama bas svaki rat do dana danasnjeg,zato ostani tamo na Dedinje mada i ne znas magarce dje je tacno Dedinje.

Ivanisevic
06.12.2021-17:57 17:57
Reply to  gagi

@GAGI samo jako.I jače junače.

Rovca
06.12.2021-17:25 17:25

Po Mojkovcu se priča da su rovcani utvrdili srpski blok .

Radoo
06.12.2021-18:19 18:19

O ratku obicno pjevaju sramotne izbjeglice uteklice koji su ovdjen primljeni i ugosceni

Kuku
06.12.2021-18:34 18:34

Kakvi divljaci slave u mojkovac a sto je ono brate dje ces sa onijema u evropu dritko pa svaki mlad perspektivan ce poc u njemacku kad vidi plemenski divlji mentalitet

Apocalypse
06.12.2021-18:45 18:45

Ko uci ove mlade avetinje da dizu govnjavu okupatorsku trobojku zlocinca karadjordjevica pi

Srednji vek
06.12.2021-19:03 19:03

Pokazite luckastu kampanju dajkovica haha smije se podgorica naime neko mu da onaj gumeni camac sa bogojavljanja i on ga proba u blato ispred vrtica da coce dokaze kako je infrastruktura zapustena cojek je komedija

Anthropos
06.12.2021-21:21 21:21

I mene su najviše razočarali rezultati URA-e i Demokrata na Cetinju. Mislio sam da im Cetinjani neće dati – poslije onoliko suza – nijedan mandat. Ali, što da se radi kada u CG – i pored ovako oštre agresije Srbje i “srpstva” na CG i otvorene subverzije CG – ima Crnogoraca kojima to ne smeta ? Nije im bitno? Bitniji su im partijski (i lični) interesi. Uspjeh SDP na Cetinju (zašto nijesu nastupili u Mojkovcu – oduzeli bi bar par stotina glasova koji su otišli pro-srbijanskim strankama?) kao i mali pad DPS i SD pripisao bih činjenici da je SDP… Pročitaj više »

Sima
06.12.2021-21:35 21:35

Sad Nam je jadno svi cetnici gradovi Niksic Berane pljevlja Evo dodje red I n'a mojkovac zalosno