Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Lokalni ili državni izbori ne bi trebalo da se održavaju bez potpuno funkcionalnog Ustavnog suda

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine SE ističu da o imenovanju sudija treba odlučivati samo na osnovu integriteta i zasluga

Žalimo neuspjeh Skupštine Crne Gore u nastavku izbora sudija Ustavnog suda na sjednici 21. oktobra, kazali su danas Damijen Kotije i Nikos Tornaritis, koizvjestioci Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za postmonitoring dijaloga sa Crnom Gorom.

“Ova imenovanja su ustavna obaveza Skupštine Crne Gore, posebno zato što Ustavni sud Crne Gore više nema neophodan kvorum da odlučuje o izbornim sporovima. Poboljšanje povjerenja u izborni proces jedno je od ključnih pitanja za Crnu Goru, a lokalni ili državni izbori ne bi trebalo da se održavaju bez potpuno funkcionalnog suda”, dodali su Kotije i Tornaritis.

O imenovanju sudija u Ustavnom sudu treba, kategorični su, odlučivati samo na osnovu integriteta i zasluga.

Ističu i da posmatraju sa razočarenjem ponovljeni neuspjeh političkih partija da prevaziđu svoje nesuglasice i djeluju u interesu zemlje, uprkos izjavama datim tokom posjete izvjestilaca u julu.

“Ovakvo ponašanje dovodi u pitanje spremnost ključnih političkih aktera da efikasno ispune svoje obaveze prema Savjetu Evrope”, zaključili su Kotije i Tornaritis, dodajući da će nastaviti da pomno prate dešavanja u Crnoj Gori.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve