Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

“Ljubu Vagu” poslati na “baždarenje”

Aktivnosti Ljubiše Milanovića trebalo dobro da ispitaju kako zvanični crnogorski tako i srpski državni organi

“Ljuba Vaga – dao lažne informacije FOS media o angažovanju kosovskih specijalaca!?”, naslov je informacije koju je portal Aktuelno objavio 6. januara, samo dan nakon što su nadležni organi priveli urednicu FOS media Anđelu Đikanović koja je tu vijest i objavila. Samo 20-ak dana kasnije Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore usmeno je obavijestilo kolege iz Srbije da se ministru savjetniku u ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milanoviću (zvani Ljuba Vaga) zabranjen ulazak u državne institucije i kontakte sa službenicima upravo zbog njegovih više nego spornih aktivnosti u Podgorici. Na taj način, je ozvaničeno ono što se zna već neko vrijeme da se zvanična Srbija (ministar savjetnik je činovnik Vlade) na nedozvoljen način miješa u unutrašnje odnose Crne Gore.

Ljubiša Milanović, foto Marko Đoković

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova ovom mjerom nije željelo da podgrijava postojeće odnose jer se pristupilo mjeri koja je blaža od one da se Milanović proglasi “personom non grata” što bi bila sasvim adekvatan potez imajući u obzir čime se Ljuba Vaga bavio u danima kada su širom Crne Gore organizovani protesti povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Da se slična situacija desila u nekoj drugoj državi Milanović bi odavno bio protjeran.

Motiv

U cijeloj priči zanimljivi je motiv zbog kojih je Milanović kreirao lažnu informaciju o tome da će crnogorka policija imati pomoć kosovskih specijalaca. Ono što je jasno da se upravo tom informacijom željelo postići uznemirenje javnosti odnosno da se pristalice SPC koji su tih dana uoči najvećeg vjerskog praznika Božića bili već na ulicama podstaknu na rušilačke akcije. Dakle, igralo se na opciju da Crnu Goru u pravnom definisanju statusa vjerskih pitanja pomažu kosovske snage koje mediji u Srbiji nerijetko nazivaju teroristima (vidi sliku).

foto Printscreen, srbijadanas.com

Za Milanovića se može mnogo toga reći, ali se ne može osporiti da nije iskusan u operativno bezbejedonosnim stvarima (čitaj spletkama). Vjerovatno je pomislio da će plasiranje jedne takve lažne informacije podstaći veće nemire u Crnoj Gori, što je suprotno onome što priča njegov predsjednik države i stranke Aleksandar Vučić koji se na svaki način trudi da javnost ubijedi kako samo želi da se situacija oko zakona o slobodi vjeroispovjesti riješi kroz dijalog, dok djela njegovih djelatnika (čitaj operativaca) govore sasvim drugačije.

Tajming

Informacija o angažovanju kosovskih specijalaca u Crnoj Gori nije se slučajno pojavila u periodu kada je Vučić najavljivao posjetu sjeveru Crne Gore. Očito je Milanović “dobio zadatak” da na terenu zakuva atmosferu, da bi se onda vjerovatno pojavio njegov predsjednik i smirio situaciju, a onda javnost ubijedila da je Vučić taj koji je spasio mir u CG. Tabloidno, jeftino, onako, baš kako to Vučić praktikuje godinama. Za one koji manje prate situaciju u regionu, poznato je da se baš na Kosovu često dirigovano iz Beograda pobuni srpska zajednica, a zatim se Vučić pojavi i sve to umiri jednim govorom. Takav scenario mu u Crnoj Gori nije i neće nikada proći jer Aleksandar nije još toliko “veliki”, kako misli da je jeste. Sjetimo se 90-ih kada je predsjednik Srbije bio sljedbenik ideologije koja je dovela do užasnog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

Nakon svega, jedno je jasno da bi aktivnosti Milanovića trebalo dobro da ispitaju kako zvanični crnogorski tako i srpski državni organi. Takva jedna vrsta “baždarenja” Ljuba Vage bila bi korisna za obje države jer dosta je u prošlosti bilo Milanovića koji su učestvovali u projektima pokušaja disciplinovanja Crne Gore. Sa ovim lokalnim saučesnicima država Crna Gora će se lako izboriti. Za one koji ne znaju šta je definicija “baždarenja” donosimo dio objašnjenja “službeno ispitivanje ispravnosti mjera…”. Na potezu su nadležni organi.

Ko je Ljuba Vaga ?

Srpski mediji su o Milanoviću pisali krajem 2018. godine kada su najavili njegov skori odlazak u Ambasadu Srbije u Podgorici. Tada se za Milanovića objavilo da je nekadašnji operativac i rukovodilac grupe “Poskok”, formirane poslije pada režima Slobodana Miloševića da bi rasvijetlio najteže zločine. U tekstu se navodilo da će Milanović u ambasadi u Podgorici biti “čovjek broj dva”, odmah iza ambasadora Zorana Bingulca (donedavni ambasador Srbije u CG).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve