Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ljajić: U montiranim tenderima Crna Gora oštećena do 100 miliona

Kako je još kazao, opštinski odbor URE u Rožajama godinama insistira na kontroli eksploatacije šuma i očekuje stručnu i korektnu kontrolu i reviziju tendera za šumsko blago cijelog sjevera Crne Gore

Husein Ljaić iz rožajskog odbora Građanskog pokreta URA tvrdi da je u montiranim tenderima u posljednjih dvadeset godina samo u Rožajama, Crna Gora oštećena za između 50 i 100 miliona eura, navodi se u njegovom saopštenju.

,,Samo jedan od mnogobrojnih primjera pogubne politke pređašnje vlasti je eksploatacija šuma Crne Gore. U montiranim tenderima u poslednjih dvadeset godina samo u Rožajama, Crna Gora je ostećena za između pedeset i sto miliona eura. Pristup tenderima je bio kriminalan, pljačkaški i u organizaciji političkih komesara tadašnjeg režima”, saopštio je Husein Ljaić iz rožajskog odbora Građanskog pokreta URA.

Prema njegovim riječima, za neupućene građane dovoljan je podatak da je na sjeveru države šumsko blago, kroz montirane uslove i tendere, političkim, kako je rekao, komesarima ustupano po prosječnoj cijeni od deset do petnaest eura po kubiku, iako je realna vrijednost oko sedamdeset eura po kubiku.

,,Godišnji priraštaj šumskog blaga samo na području Opštine Rožaje je bio oko četrdeset hiljada kubika. Račun je više nego prost, četrdeset hiljada kubika puta minimum pedesest eura pljačke po kubiku. Izračunajte”, kazao je Ljaić.

Kako je još kazao, opštinski odbor URE u Rožajama godinama insistira na kontroli eksploatacije šuma i očekuje stručnu i korektnu kontrolu i reviziju tendera za šumsko blago cijelog sjevera Crne Gore.

,,Godinama upozoravamo na očiglednu pljačku šumskih resursa kroz postupke kojima su potkradani građani sjevera i Rožaja. Bez obzira na sva naša upozorenja, mladim ljudima koji su se željeli baviti obradom drveta i stvarati u Rožajama i na sjeveru, trikovima bivšeg režima su godinama uskraćivane jednake šanse i ostavljena jedinstvena mogućnost napuštanja zavičaja u potrazi za hljebom”, naveo je Ljajić.

Ljaić napominje da je u okolnostima političkih dešavanja i povodom svakodnevnih zloupotreba nacionalnih osjećanja manjinskih naroda u Crnoj Gori, važno podsjetiti građane na realnost da žive u najvećim ekonomskim nejednakostima na prostoru Crne Gore.

,,Danas isti politički profiteri, koji su voljom građana postali opozicija, maksimalno nastoje skrenuti pažnju ugroženog naroda sa teme kriminala i zloupotreba koje su činili u tadašnjoj garnituri vlastodržaca. Nastoje da usmjere pažnju građana ka nacionalnoj ili vjerskoj netrpeljivosti. Kako to da sadašnja opoziciju, koja je ostavila iza sebe velika dugovanja, pustoš i raseljnost naroda, a posebno manjinskog, nije našla načina da mnoge probleme koje sada konkretizuje riješi kad je imala apsolutnu vlast?“, pita Ljajić.

Ljaić je istakao da se nada da će komisija na terenu utvrditi svu brutalnost koju sa sobom nosi konflikt interesa, sagledanu u činjenicama da je većina stručnog kadra šumskih gazdinstava sjevera imala i ima firme koje se vode na supruge, braću i rođake.

Napominje da Rožajci znaju da sumnjivi i montirani tenderi, kao dvodecenijski mehanizmi pljačke sugrađana, budžeta opština i države, predstavljaju tamnu stranu novije rožajske istorije.

,,To mora postati politička prošlost Rožaja. Odbor URE u Rožajama će nastojati da brani i zastupa interese i prava građana, istovremeno ih štiteći od nacionalnih ili drugih zloupotreba”, zaključio je Ljaić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rozajac
11.01.2021-14:07 14:07

URA (LAZ),To mora postati politička prošlost Rožaja. Odbor URE u Rožajama će nastojati da brani i zastupa interese i prava Srba, istovremeno ih štiteći od nacionalnih ili drugih zloupotreba”, zaključio je Ljaić.

Makedonac
11.01.2021-20:10 20:10

URA -Znate li vi ili ste zaboravili sta vam je Djedo ostavio amanet da uradite kapelu na Lovcenu i da date zivot za Kosovo imate reklame u NIKSIC na CERADAMA !!!