Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Listu ”Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” čini 60 odsto žena, ovo je njihov program za unapređenje položaja

Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava, za što će se Pokret zalagati znanjem i ekspertizom uspješnih i u karijerama ostvarenih žena i muškaraca koji djeluju na partnerskoj osnovi s ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva za svaku građanku i građanina

Na izbornoj listi Koalicije “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”, prvi put u istoriji parlamentarizma u našoj zemlji, zastupljno je čak 60 odsto žena. Kandidatkinje su predstavil u Podgorici ženski dio kampanje Pokreta “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru” i zainteresovane građanke upoznale sa dijelom programa Koalicije koji se odnosi na unaprejđenje položaja žena u našem društvu. Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava, za što će se Pokret zalagati znanjem i ekspertizom uspješnih i u karijerama ostvarenih žena i muškaraca koji djeluju na partnerskoj osnovi s ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva za svaku građanku i građanina.

Programski ciljevi Pokreta, u domenu ženskih prava su ravnopravno učešće i zastupljenost žena na mjestima na kojima se donose odluke u društvu, zakonodavnim i izvršnim organima vlasti, kao i organima upravljanja privrednih društava.

Zatim se zalažu za donošenje izbornog zakonodavstva kojim će se omogućiti jednaka zastupljenost žena i muškaraca, minimum 50 odsto mjesta na izbornim listama, nasuprot kvoti od 30 odsto, kako je sada predviđeno u Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Traže i podsticanje i ohrabrivanje žena za prihvatanje političkog i javnog angažmana; osnaživanje postojećih i stvaranje novih institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost.

Zalagaće se za ukidanje svih oblika diskriminacije i nejednakog postupanja prema ženama, od zakonodavnih okvira do pozicija u društvu.

“Preduzimanje mjera i sprovođenje akcija za sprječavanje i eliminisanje svih oblika diskriminacije na polnoj osnovi, svih oblika nasilja nad ženama, nasilja u porodici i trgovine ženama. Usklađivanje porodičnih i poslovnih obaveza zaposlene žene, kao i poboljšanje statusa žene domaćice odgovarajućim vrjednovanjem ženskog rada u kući. Jednaku odgovornost muškaraca i žena u porodičnom životu, planiranju porodice i vaspitanju djece. Promovisanje i upotrebu rodno osjetljivog jezika. Unaprjeđivanje javne svijesti o značaju rodne ravnopravnosti. Pridavanje posebnog značaja pravima mladih, te starijih žena, žena na selu i pripadnica nacionalnih manjina i osjetljivih grupa”, zahtjevi su.

Sa skupa je poručeno da je neophodna pojačana briga u društvu za ostvarivanje, unaprjeđenje i zaštitu prava žena, kao nedjeljivog i integralnog dijela ljudskih prava, za što će se Pokret zalagati znanjem i ekspertizom uspješnih i u karijerama ostvarenih žena i muškaraca koji djeluju na partnerskoj osnovi s ciljem stvaranja boljeg i pravednijeg društva za svaku našu građanku i građanina.

Koalicija “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
29.05.2023-10:24 10:24

Sve spisak floskula i lepih želja za Deda mraza, a o standardu i realnom životu građana ni reči. Kako mali Perica zamišlja politiku.

Realista
31.05.2023-09:53 09:53
Reply to  Merlin

A dobro ti znas o politici da trubis pa si se nasao da kritikujes. Udji na sajt ovog pokreta pa ces vidjeti da su se jedini sjetili da podstanar ne moze da placa kiriju 500e i da penzioner ne moze da zivi od 130e penzije ako je potrosacka korpa 700e. Informisi se prije nego krenes da pametujes,a i kad pametujes,mogao bi da nam kazes ko je to bolji ? Ugojeni funkcioneri vlasti koja je vladala do 2020te ili mozda ova nova vecina koja nam je obecavala kule i gradova a sada se svela na harmonikasa u parking servisu i vladu… Pročitaj više »

Sara
31.05.2023-09:55 09:55

U drzavi gdje se ne prepoznaje ni postojanje menstrualnog siromastva ova lista je pravo osvjezenje.

Mira
31.05.2023-10:58 10:58

Pokret mi mozemo ocigledno cine ljudi koji su sposobni da prepoznaju probleme u nasem drustvu jer je polozaj zena trenutno los da ne moze gori biti. A i voljela bih i sama da vidim neku zenu u skupstini koja se ne ponasa ni kao muzejski eskponat kako to cini vecina od ovo malo zena koje sjede u poslanickim klupama niti kao vodja navijaca kako je to cinila najzapazenija poslanica