Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Linde: Demokratski razvoj Crne Gore od vitalnog značaja za bezbjednost i stabilnost

Linde je istakla spremnost OEBS-a za uključenje u dijalog o prioritetima države

Predsjedavajuća OEBS-om, švedska ministarka vanjskih poslova Ann Linde, zaključila je danas zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Ona je istakla važnost demokratskog razvoja države kao vitalnog za dalje unaprjeđenje bezbjednosti i stabilnosti.

„Postignut je ukupan napredak u ispunjavanju strateških reformi u Crnoj Gori i, dok idete naprijed, ovo mora ostati u fokusu, uz istovremeno obezbjeđivanje otvorenog i konstruktivnog političkog dijaloga među akterima, uključujući onaj u Skupštini i državnim institucijama“, kazala je Linde.

Ona je istakla spremnost OEBS-a za uključenje u dijalog o prioritetima države.

„Spremni smo da se uključimo u dalje razgovore o prioritetima države i o tome kako institucije i Misija OEBS-a mogu pomoći na ovom putu.“

Tokom posjete, Linde se sastala sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom vanjskih poslova Đorđem Radulovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

„Države regiona pokazale su snažnu posvećenost jačanju regionalne saradnje tokom pandemije COVID-19. Uloga Crne Gore u održivom razvoju i regionalnom miru i bezbjednosti je od velike važnosti”, istakla je Linde.

Na sastanku sa poslanicama u Skupštini, Linde je istakla rodnu ravnopravnost kao prioritetno područje za OEBS i važan element za procjenu nivoa demokratizacije bilo kog društva.

„Rodna perspektiva mora biti integrisana u politike, programe i zakone. Ravnopravnost polova je ključni preduslov za postizanje sveobuhvatne bezbjednosti.“

Predsedavajuća Linde učestvovala je na okruglom stolu sa predstavnicima civilnog društva i mladih.

„Političke diskusije o bezbjednosti, životnoj sredini, slobodi medija, ekonomskoj povezanosti ili bilo kojoj od reformi danas definišu budućnost sjutrašnjice, i mladi ljudi moraju biti dio tog procesa“, kazala je Linde.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve