Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lider u regionu: U Crnoj Gori registrovana 51 partija

Za osnivanje političke partije u Crnoj Gori potrebno je sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika

U Crnoj Gori je registrovana 51 partija, a kako CdM saznaje, do proljeća je planirano formiranje još najmanje tri. Među njima se sada sve češće pominje partija koju će formirati bivša poslanica SNP-a Snežana Jonica.

Ilustracija

Za osnivanje političke partije u Crnoj Gori potrebno je sakupiti 200 potpisa građana. U odnosu na broj stanovnika, kojih je u Crnoj Gori 625.000, odnosno na broj građana sa pravom glasa, kojih je oko 500.000, Crna Gora je lider u regionu kada je u pitanju broj političara i partija po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u Hrvatskoj djeluju 162 stranke, a pravo glasa ima 3,8 miliona birača. U Srbiji pravo glasa ima njih 6,7 miliona, a registrovano je 113 partija, dok u Bosni i Hercegovini na 3,2 miliona birača ima 150 partija.

Komentarišući broj političkih partija u Crnoj Gori, politički analitičar Ranko Đonović kaže da je to mala bara sa puno krokodila.

“Crna Gora ima premnogo lidera koji bi preko partija da ostvaruju lične i političke interese. Mnogi uklapaju lične interese svjesni činjenice da nemaju nikakve šanse na izborima. Osnivanjem partija pokušavaju da sebe smjeste u okviru nekih koalicija i tako obezbijede sebi mjesto na nekim budićim listama radi ličnih promocija”, smatra Đonović.

On vjeruje da u političkim vodama danas nema ideologije koja nije vezana za lični interes, u opoziciji pogotovo.

On poručuje da je opozicija velika kočnica crnogorskom napretku. To ne znači da u opoziciji nema časnih pojedinaca, ali su onda neznaveni za politiku.

“Opozicija bi, samo da bi DPS-u napravila štetu, pristala Crnu Goru da vrati i 30 godina unazad kako bi se dočepali vlasti. To je tako prepoznatljivo u opozicionom djelovanju da ne treba to više dokazivati”, kazao je Đonović.

Govoreći o ovoj temi, poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković, kaže da Crna Gora ima dirigovanog formiranja partija, ali da je to većinom dirigovano van naše države.

“Crna Gora je vrlo zanimljiva destinacija za mnoge političke, državne i društvene igrače van naše zemlje. Djeluju ovdje i antidržavne partije, antisistemski i to ne skrivaju”, navodi Vuković.

Poslanik DPS-a tvrdi da u Crnoj Gori djeluju najmanje autentično crnogorske stranke. U Crnoj Gori su od strukurura sa strane instalirani politički subjekti.

“Njihove gazde i mentori nijesu u Crnoj Gori”, navodi Vuković.

On napominje da danas imamo dvije Crne Gore. Crnu Goru demokratsku, koja je za Crnu Goru u bukvalnom smislu te riječi.

“Koliko ona ima političkih partija. Tu nema guranja, nema gužve, tu je sve etalblirano. Postoje građanske i nacionalne partije, taj prostor je pokriven”, napominje Vuković.

Dodaje da postoji i ona druga Crna Gora koja je zagledana u prošlost, sklona ideologijama koje počivaju dokazano propalim projektima, koja nikako da se oslobodi zabluda, a koja ne isključivo predmet manipulacija instaliranim političkim subjektima.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve