Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Liberalna partija: Uslovna podrška za jednog kandidata za Ustavni sud

U LP-u ističu da je podrška za sva četiri kandidata protivustavna i protivzakonita jer u tom slučaju ne bi imali pripadnike manjinskih naroda u toj instituciji, više puta su to isticali, to moraju znati svi poslanici prilikom izjašnjavanja jer ih je, kažu, predsjednica Ustavnog odbora prilikom predlaganja kandidata dovela u zabludu

Liberalna partija će na samoj sjednici Skupštine Crne Gore donijeti odluku o eventualnoj podršci jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda, za što je u ovom krugu neophodna 3/5 podrška, najmanje 49 poslanika, saopšteno je iz te partije.

U LP-u ističu da je podrška za sva četiri kandidata protivustavna i protivzakonita jer u tom slučaju ne bi imali pripadnike manjinskih naroda u toj instituciji, više puta su to isticali, to moraju znati svi poslanici prilikom izjašnjavanja jer ih je, kažu, predsjednica Ustavnog odbora prilikom predlaganja kandidata dovela u zabludu.

“Neophodno je ostaviti prostor na narednom javnom pozivu za sudije Ustavnog suda, za poštovanje Ustavom garantovanih posebnih-manjinskih prava na srazmjernu zastupljenost u organima državne vlasti kao i čl.10 Zakona o Ustavnom sudu, kao imperativna norma, koji to pravo garantuje pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica”, istakli su u partiji Andrije Popovića.

LP će, dodaju, principijelno, eventualno podržati jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda, kako bi se deblokirao rad Ustavnog suda, koji je zajedno sa Ustavom, prvi suštinski čuvar države bez obzira na sve prevarne procedure stare -nove parlamentarne većine, prilikom predlaganja kandidata na posljednjem javnom pozivu ali i sva negativna njihova izjašnjavanja na ranijim javnim pozivima od avgusta 2020. godine.

“Kako je to više puta isticano iz LP i na sastancima lidera parlamentarnih partija podrška jednom kandidatu za sudiju Ustavnog suda biće uslovljena garancijom vlasti da će kao što su dužni voditi računa o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda, u narednoj popuni. LP će kao podržavalac velikih protesta građana pod nazivom “Ima nas” posebno i kontinuirano voditi računa o zahtjevima protestanata o povlačenju neustavnog Zakona o Predsjedniku Crne Gore, insistiranja na dogovoru oko sudija Ustavnog suda i skorom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora,do njihovog ispunjavanja”, zaključuju u LP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve