Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Letonija: Otvoren konzulat Crne Gore

Darmanović je rekao da Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta

Letonija snažno podržava evropski put Crne Gore, otvaranjem Konzulata jačamo saradnju, ocijenjeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Srđana Darmanovića sa šefom letonske diplomatije Edgarom Rinkevičsom. Tokom posjete, šef crnogorske diplomatije je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi, na čelu sa počasnim konzulom.

foto MVP

U razgovoru sa Rinkevičsom, ocijenjeno da Crna Gora i Letonija imaju prijateljske odnose, osnažene savezništvom u okviru NATO, kao i zajedničkim evropskim vrijednostima.

Darmanović je rekao da Crna Gora i Letonija imaju sličnosti, posebno kroz istorijsku borbu za nezavisnost i očuvanje nacionalnog identiteta.

“Danas jačamo politički dijalog na najvišem nivou i tražimo mogućnosti da unaprijedimo saradnju u oblastima ekonomije, obrazovanja, saobraćaja”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Rinkevičs je kazao da Letonija snažno podržava politiku proširenja EU, kao i otvaranje posljednjeg poglavlja u pregovorima Crne Gore sa Unijom. U tom kontekstu, naglasio je da je postignut vidljiv napredak i da možemo računati na nastavak podrške letonskih eksperata.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i na globalnom planu, kao i izazovima u suprotstavljanju hibridnim prijetnjama.

Tokom posjete Letoniji, Darmanović je otvorio Konzulat Crne Gore u Rigi na čelu sa počasnom konzulkom Helenom Rudušom.

Na svečanoj ceremoniji, ministar Darmanović je rekao da će prvo diplomatsko predstavništvo Crne Gore u Letoniji doprinijeti jačanju veza dvije prijateljske i savezničke države.

“Aktivnosti Konzulata biće usmjerene na jačanje kulturnih veza i turističke saradnje sa ciljem promocije naše kulture, umjetnosti i tradicije”, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Na svečanosti je govorio i ministar saobraćaja Letonije Talis Linkaits koji je kazao da su Crna Gora i Letonija, dvije male države i ponosne nacije koje dijele sličnu istorijsku sudbinu i vanjskopolitička opredjeljenja – članstvo u NATO i EU.

Darmanović je danas posjetio i vojnu bazu Adaži gdje je razgovarao sa našim vojnicima koji su raspoređeni u okviru misije Ojačano prisustvo NATO na istoku.

Ocijenjeno je da je angažovanje naših vojnika pokazatelj solidarnosti među saveznicima i doprinos regionalnoj bezbjednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve