Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Leposavić u izvještaju Savjeta bezbjednosti UN; Bramerc: Negiranje posljednji čin genocida

U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda, kazao je Bramerc

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc poručio je da su poricanje i glorifikacija ratnih kriminalaca „posljednji stepen genodica”. On se osvrnuo i nedavnu izjavu ministra pravde Crne Gore Vladimira Leposavića, koji je negirao genocid u Srebrenici.

„U Crnoj Gori ministar pravde je nedavno porekao genocid u Srebrenici nakon sto su prethodne vlade imale čvrst stav u poštovanju presuda Međunarodnog suda“, kazao je Bramerc.

Kazao je da je nažalost, postalo očekivano da će negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih kriminalaca biti reakcija pojedinaca na presudu Ratku Mladiću.

Neki će reći da je on ratni heroj, noseći njegove postere i slike. U Srbiji, oduđeni ratni krimnalci redovno je omogućena platforma gdje negiraju svoje zločine. Negiranje zločina zvaničnika u Republici Srpskoj je postalo uobičajeno”, rekao je, između ostalog, Bramerc.

On je kazao da poricanje i glorifikacija nastavljaju da budu tretirani kao razlike u mišljenju ili argumenti o zakonskim pojmovima.

“To nijesu – istina je da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genodica. To su politički alati koji se koriste za političke svrhe i potrebna je hitna akcija“, zaključuje Bramerc.

U Njujorku je večeras počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Na sjednici su izvještaj podnijeli predsjednik suda Karmelo Ađijus i glavni tužilac Serž Bramerc.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
09.06.2021-08:31 08:31

Nadamo se da ce se u najnovijim sankcijama USA naci i Leposavic, zasluzeno!