Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Leposavić odgovorio VK: Katnić pokrenuo postupak protiv supruga sutkinje koja je oborila državni udar

Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit ali i alarmantan

Kao primjer neprofesionalnosti i ”moguće zloupotrebe” funkcije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića na čijoj smijeni insistira nova vlast, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je u dopisu Venecijanskoj komisiji (VK) navelo nedavni postupak koji je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo protiv advokata, a za koji se vjeruje da je osveta zbog rušenja predmeta državni udar.

SDT je 11. marta saslušalo trojicu advokata zbog sumnje za pranje para i utaju poreza, a jedan od njih je Đorđe Piletić – suprug sutkinje Apelacionog suda Seke Piletić, koja je bila članica Vijeća koje nije potvrdilo prvostepenu presudu za slučaj “državni udar”.

Sjednica Venecijanske komisije Savjeta Evrope, na kojoj treba da se utvrdi mišljenje na predloge izmjene dva tužilačka zakona na osnovu kojih će preimenovanjem SDT Katnić i specijalni tužioci ostati bez funkcija, je u toku.

VK je stava da ne treba ukinuti tužilaštvo i da se mora poštovati sigurnost mandata trenutnog nosioca funkcije.

Ako je kriv za bilo kakvo loše ponašanje, smatra VK, glavni specijalni tužilac (GST) treba da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovoršnošću, a ne može biti zamijenjen zbog reformi.

To se navodi u nacrtu njihovog mišljenja o kome se raspravlja.

Komentarišući taj dio, ministar pravde, ljudskih i maninskih prava Vladimir Leposavić u odgovoru VK, koji je ranije dostavio, navodi:

“Posljednji u nizu primjera moguće zloupotrebe dužnosti SDT-a je posebno slikovit ali i alarmantan. Naime, nakon što je Apelacioni sud vratio slučaj “državni udar” na ponovno suđenje, zbog grubog kršenja pravila procedure i dokazivanja, SDT je pokrenuo krivičnu istragu protiv supruga sudije Apelacionog suda koja je odlučivala u pomenutom slučaju, a za djelo koje je suprug sudije navodno učinio prije 10 godina. Ovo nije samo moguća zloupotreba službenog položaja SDT i prijetnja pravu svakog lica na pravično suđenje, već i direktno i grubo ugrožavanje nezavisnosti sudstva. Ja kao ministar pravde imam naročitu dužnost da ovo istaknem, a o istom ću obavijestiti i ostatak međunarodne javnosti.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
20.03.2021-15:23 15:23

Lako je VKi odgovoriti i tako vas niko tamo nije ni slušao, no treba domaće pravnike pogledati u oči

Sara
20.03.2021-15:29 15:29

Kod nas vlada nezakonje..anarhija i Haos…

Nena
20.03.2021-15:37 15:37

Leposavicu ne treba zuriti nista svako ce odgovarat za svoja nedjela nikad nece biti kasno-cuvaj dokaze za sve jer ti se pitas najvise !!

smokovac
21.03.2021-08:33 08:33

Bilo bi interesantno da Leposavić objasni svoj odnos prema SPC. Čime su ga vrbovali pa im je toliko odan? Ima li to veze sa boravkom u BG, Amfijem i boravkom u SAD? Vidim da se u komentarima pominje kao polukolašinac, pa kave veze ima sa Kolašinom? U svakom slučaju, skriveni životni put Leposavića, možda bi mogao da nam objasni mnogo iz ovoga što on radi.