Objavljena tvrdnja američkog državnog sekretara Majka Pompea o Crnoj Gori kao lideru u borbi protiv korupcije, i jačanja pravne države i slobodi medija, ma koliko izgledala sarkastično šaljiva jeste u direktnoj suprotnosti sa zvanično objavljenim stavovima Evropske unije koja kritički ocjenjuje upravo te tri oblasti državnog i društvenog života, smatra lider Demosa Miodrag Lekić.

Miodrag Lekić

Interes je crnogorskih građana ali i američke strane da se ovdašnjoj javnosti potvrdi ili demantuje, evenetualno pojasni navodna izjava o Crnoj Gori kao lideru u borbi protiv korupcije.

Ako je tačno citiranje jednog od punktova informacija vlasti, po kojoj je državni sekretar SAD Pompeo tokom kraće posjete Podgorici izjavio “da je Crne Gora lider u borbi protiv korupcije, jačanju pravne države i slobodi medija” – sa žaljenim uočavamo da bi to predstavljalo bruku za zemlju Dzefersona i drugih očeva američke demokratije koji i na ovim prostorima kod ozbiljne javnosti predstavljaju simbole demokratije, pravde i istine.

Ali dok američka strana preko ambasade ili izjave nekog zvaničnika ne potvrdi ili demantuje citirane navode ostaju nesumnjive činjenice poznate crnogorskoj javnosti da se nepodnošljivom lakoćom gotovo svakodnvno dešavaju korupcinaške afere i manifestacije nepravne države.

Teško je povjerovati da oni koji su pripremali informacije i javno citiranu izjavu svom državnom sekretaru ne znaju za korupcionašku realnost, sada već sistemskog i hibridnog u Crnoj Gori, pa je iznenađujuće i toliko potcjenjivanje domaće javnosti ovom navodnom i nevjerovatnom tvrdnjom. Da ne govorimo o efektima ohrabrenja razgranatim nosiocima korupcije u zemlji.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments