Subota, 30 Marta, 2024
Rubrika:

Lekić: Rudnik uglja nudi besplatne ubrzane kurseve iz rudarstva za Kovačevića i Živkovića

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene

Izvršni direktor Rudnika uglja Pljevlja, Milan Lekić poručio je predsjedniku opštine Pljevlja Rajku Kovačeviću da u potpunosti shvata predizbornu političku igrariju DPS-a koja ima za cilj da se fundamentalno suludim napadima na Rudnik uglja ućare određeni politički poeni, ističući da je to utemeljeno u prirodi stranke koja Vas je, mimo svih rezona, dovela na tu funkciju.

Međutim, kako je naveo, “ono što mi nije jasno, i što mi nikada neće biti jasno, a što sam ponovio više puta – zbog čega to DPS radi preko krajnje nekompetentnih ljudi”?

“Po kojoj stručnoj i logičkoj formuli ste došli do zaključka da će Termoelektrana doći u situaciju da ostane bez uglja; Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja; Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene; Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate”, upitao je Lekić.

On je kazao da, kako nije dozvolio Danijelu Živkoviću, a prije njega i ostalim vašim “stranačkim vitezovima” da udaraju đonom na Rudnik uglja, budite sigurni da neću dozvoliti ni Vama, ma koliko bili nelegitimni i ne razumjeli se u problematiku o kojoj pričate.

“Gospodine Kovačeviću, kada je riječ o prvoj neosnovanoj konstataciji da će Termoelektrana ostati bez uglja, interesuje me, prije svega, da li postoji elementarna profesionalna komunikacija i koordinacija između Vas i gospodina Danijela Živkovića? Ovo pitam zbog toga što je, na istu „zabrinutost“ gospodina Živkovića koju je izrazio u formi „poslaničkog pitanja“, krajnje jasno i precizno odgovoreno još 20. aprila”, naveo je Lekić.

On je istakao kako mu je tada nedvosmisleno stavljeno do znanja da je ukupna količina otkrivenih ugljeva pripremljenih za eksploataciju, iznosila 583.549 tona.

“Rečeno mu je da otkopavanjem dodatnih 45.998 m3čm, planiramo da otkrijemo još 286.157 tona uglja; kao i da količine uglja kojima ćemo raspolagati do kraja 2022. godine, u odnosu na tadašnje stanje situacionih radova, iznose 1.589.020 tona. Za tu količinu, upoznat je gospodin Živković, potrebno je otkopati i odložiti ukupno 6.196.740 m3čm. A, kada je riječ o narednoj godini, planiramo da otkopamo još 9.061.999 m3čm otkrivke, gdje ćemo dobiti oko 1.700.000 tona uglja”, kazao je izvrpšni direktor u Rudniku  uglja.

On je doaod da je sve to i više nego dovoljno za nesmetani rad Termoelektrane, jer raspolažu sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja čija je prosječna kalorijska vrijednost 12.200 kJ/kg, što će, imajući u vidu prosječnu kalorijsku vrijednost uglja koji se isporučuje Termoelektrani, a koja iznosi 9.211 kJ/kg, usloviti količinski manju isporuku ugljeva Termoelektrani, čime ćemo, dobiti prostor za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe Termoelektrane u potpunosti.

“U međuvremenu, da Vam saopštim još jednu lijepu vijest, dobijamo i pozitivnu reviziju za Glavni rudarski projekat eksploatacije ležišta uglja Glisnica gdje ćemo u narednih pet godina, otkopavati po 300.000 tona uglja prosječne kalorijske vrijednosti 9.384 kJ/kg”, naveo je Lekić.

On je ocijenio da će biti uglja i za Crnu Goru i za Srbiju, biće ga u tolikoj mjeri da će, ukoliko u potpunosti zaživi tzv. „zelena agenda“, stotine miliona tona uglja, nažalost, ostati pod zemljom. Tu prije svega mislim na 109.9 miliona tona bilansnih rezervi u Maoču, prosječne kalorijske vrijednosti 12.504 kJ/kg, ali i na rezerve uglja u Kominima, Rabitlju, Grevu…

“Što se tiče cijene uglja za Elektroprivredu Srbije, koja se kao po nekoj direktivi uporno kriminalizuje u redovima DPS-a, navodite me na zaključak da to radite zbog toga što se ugalj izvozi u Srbiju, a ne zbog toga što ste, eto, izveli određenu genijalnu ekonomsku računicu, jer niste”. dodao je Lekić.

On je istakao da je cijena uglja formira po kaloričnoj moći uglja, a na osnovu bazne cijene.

“Kako Vi, očigledno, niste u stanju da napravite razliku između uglja u „kocki“, „orahu“ i tzv. sitnih granulata, kao i da uzmete u obzir kalorijsku moć uglja kao najbitniju stavku pri određivanju cijene, kako onda da očekujemo da znate da postoji razlika između našeg mrko-lignitnog uglja i mrkog uglja iz rudnika u Banovićima, a za koji je predsjednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić vezao cijenu od 75 evra po toni, jer se raspon kvaliteta uglja iz Banovića kreće od 18.000 do 20.000 kJ/kg, dok je topplotna moć našeg uglja između 8.000 i 14.000 kJ/kg. Pritom, bazna cijena prema EPS-u od 28,80 evra, a kojom neartikulisano mašete u javnosti, ponoviću, odnosi se na ugljeve niske kalorične moći od 8.000 kJ/kg, što je, opet, za 20% više u odnosu na cijenu po kojoj se isporučuje ugalj našoj Termoelektrani”, kazao je Lekić.

A zatim dodao, “gospodine Kovačeviću, interesuje me šta biste Vi uradili sa ugljevima slabijeg kvaliteta koje, nakon sprovedene ekološke rekonstrukcije, Termoelektrana neće ni uzimati? Da li biste ih spalili na nekom gumnu ili biste ih prodali, pa makar i vazda vam stranački mrskoj Srbiji? I, drugo, kada stupi na snagu višemjesečna obustava isporuke uglja našoj Termoelektrani zbog posla na ekološkoj rekonstrukciji, da li biste suspendovali rad Rudnika uglja ili biste tražili nova tržišta za plasman uglja”.

Takođe, kazao je da ne očekuje nikakve odgovore na postavljena pitanja, ali da očekuje reakciju naroda nakon što su kkako je kazao “Vaše neznanje i Vaše namjere asploutno demaskirani”.

“U međuvremenu, vrata Rudnika uglja AD Pljevlja, i više su nego otvorena za Vas i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva, prođemo kroz gradivo zajedno”, zaključio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sekićanin
05.07.2022-06:44 06:44

Da ima zakona u Crnu Goru, ovaj ne bi dava intervjue, no bi leža u Spuž. Ne treba ti zvanje inžinjera energetike, da bi zna da kubik bukovine, ne može koštat tri tone uglja. Što se mene tiče možete im davat ugalj besplatno, ali ne zaboravite da im je loše rodila šenica, i da će prvo vas skinut sa liste kupaca.

BobZekovic
05.07.2022-10:55 10:55

Gospodine Lekiću, množina od ugalj nije “ugljevi”. Tolko bi trebalo da znate, čak da ste obrazovani na brzom kursu opismenjavanja. Inače Vaša prostačka reakcija na na saopštenje Danijela Živkovića, govori o Vama sve, pa pripadali kojoj god oćete političkoj partiji i stekli dipolome kolko god oćete fakulteta. A da ste u rov ukopani neprijatelj Crne Gore, a zagovornik okupatorske Srbije, ne pokazuje cijena uglja, nego svaka Vaša riječ i svaka akcija.