Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Program konferencije nije sastavljen prema demokratskim normama

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić uputio je dopis predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andriji Nikoliću, povodom održavanja Konferencije mladih parlamentaraca EU - Zapadni Balkan

Lider DEMOS-a Miodrag Lekić uputio je dopis predsjedniku Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andriji Nikoliću, povodom održavanja Konferencije mladih parlamentaraca EU – Zapadni Balkan.

“Zahvaljujem se na pozivu koje mi je uputila stručna služba Odbora, kako je navedeno “u Vaše ime”, da prisustvujem Konferenciji Mladih Parlamentraca EU-Zapadni Balkan u organizaciji Skupštine Crne Gore.

Dužan sam da Vam saopštim da program konferencije nije sastavljen prema demokratskim normama i da očigledno ne izražava pluralistički karakter Skupštine.

Tokom dva dana konferencije, na osnovu programa koji ste dostavili, pred mladim delegatima iz evropskih zemalja govoriće, i to u ulogama uvodničara, predsjednik DPS Milo Đukanović i potpredsjednik DPS Duško Marković”, naveo je Lekić.

Kako dodaje, neću ulaziti u ocjenu da bi ovakvu konferenciju trebalo održati u prostorijama DPS, ali podsjeća da takav program ne odogovara sastavu Skupštine.

“Naime, Vi znate da su glasači na izborima 2016, uprkos neregularnim uslovima, dali veće povjerenje opoziciji nego DPS-u, i to za 4 posalnika više.

Iako bih mogao da navedem i druge argumente za tvrdnju da je program međunarodne konferencije sastavljen neadekvatno – upućujem Vam predlog koji bi eventualno mogao da doprinese određenom ublažavanju očiglednog demokratskog deficita, dakle, propusta koji ste napravili.

Naime, tražim da mi kao članu Odbora za međunarodne odnose omogućite da govorim uvodno u sesiji u kojoj govori Vaš predsjednik Milo Đukanović ili onoj drugoj u kojoj govori potpredsjednik vaše partije Duško Marković, i to u pravoj paralmentarnoj formi dijaloga.

Smatram da bi time smanjili nedemokratski karakter konferencije, dok bi pluralističkom sastavu evropskih poslanika prezentovali debatu u kojoj bi opozicioni poslanik, član Odbora za međunarodne odnose mogao da se demokratski konfrotira sa dvojicom visokih predstavnika DPS-a, koji, uzgred, nisu poslanici crnogorskog parlamenta.
Još dvije napomene;

Prva, najavljujem da bih, između ostalog, govorio o uporednoj, međunarodnoj praksi paralamenta kao stuba i garanta demokratskog društva i parlamenta kao oslonca korumpiranih partija – s posebnim osvrtom na implikacije afere “Koverat”. Sve to u kontekstu evropskih integracija zemalja EU i zaključaka “Berlinskog procesa”.

Drugo, imajući u vidu internacionalni sastav mladih parlamentaraca, govorio bih, shodno planiranom protokolu, na francuskom ili engleskom ili italijanskom ili portugalskom jeziku – ne isključujući ako je to pravilo, na našem zajedničkom četvoroimenom jeziku”, zaključio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve