Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Ozbiljno ugrožavanje temelja političkog sistema

Više je nego jasno, po riječima Lekića, da u članu 95 Ustava Crne Gore među deset navedenih nadležnosti predsjednika države nema nadležnosti raspuštanja parlamenta

Koliko god imalo tragikomične dimenzije da je predsjednik države, ujedno i zvanično – privatnik, biznismen, bankar, operator poreskih rajeva, Milo Đukanović sada u umišljenoj ulozi ustavobranitelja, radi se o ozbiljnom ugrožavanju temelja političkog sistema, ocijenio je lider Demosa  Miodrag Lekić.

“Makar raspisivanje prijevremenih izbora, posebno u nastaloj situaciji neformiranja nove vlade, bilo važno i aktuelno pitanje koje treba rješavati, pretenzija Đukanovića da privatizuje i ustav i na vrlo prizeman način ga koristi u izborne svrhe, zapravo za očajničku odbranu nastavka imuniteta, prevazilazi njegove prethodne samovolje”, napisao je Lekić u objavi na Facebook-u.

Više je nego jasno, po riječima Lekića, da u članu 95 Ustava Crne Gore među deset navedenih nadležnosti predsjednika države nema nadležnosti raspuštanja parlamenta.

“Član 92, stav 3 daje predsjedniku formalno ceremonijalnu ulogu ukaza kao završnog dijela druguh procedura nadležnih institucija – vlade ili skupštine, kojih u aktuelnoj situaciji nije bilo. Primjetno da u nastaloj situaciji Đukanovićevog eklatantnog kršenja ustava u izborne svrhe nisu primjećene reakcije predstavnika međunarodno – diplomatskih institucija koji su se, uzgred, vrlo intezivno angažovali oko pitanja zaštite ustavnosti u Crnoj Gori povodom jednog prethodnog slučaja. A koji je upravo započeo Đukanovićevom uzurpacijom Ustava, imajući zatim zaštitine posledice u obliku usvajanja Zakona o predsjedniku”, dodao je Lekić.

Uzurpiranje ustava, smatra on, koincidira sa aktiviranjem Đukanovićevih propagandnih službi “podzemnog daha”, kojima se, kako kaže, “na najprljaviji način obračunava sa nosiocima autonomnog i kritičkog mišljenja, što je bila redovna praksa prethodnog režima poslednjih deceniji”.

“Trenutno je predmet takve prljave obrade i jedan ambasador jedne ugledne evropske zemlje sa službom u Crnoj Gori. U svakom slučaju, utisak je da se Đukanović, i ćutanjem u ovoj fazi međunarodnih predstavnika, osjeća ohrabrenim za nastavak ustavne samovolje koja će ipak , očekuje se, biti zaustavljena na legitiman način u institucionalno prilično uzdrmanoj crnogorskoj državi”, zaključio je Lekić u objavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miralem
17.03.2023-18:27 18:27

Nema sta vise da se prica o nekakoj 4-5 ili 6 Vladi svi zajedno na IZBORE 11 juna pa kom opanci kom obojci Dosta je bilo Okupacije CG !  Imate izbore  11 JUNA  i GRADJANI -KE NEK DONESU SVOJ SUD  !

Srbija
17.03.2023-18:46 18:46

Bili ste ugrizli veliki zalogaj i mislili ste da je okupacija vjecna Ka Putinova u Ukrajinu  Sve dodje na naplatu od BOGA  !