Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Izbori izlaz iz institucionalne krize

Prethodne dvije Vlade postavile su, smatra Lekić, pogrešne prioritete a jedino rješenje iz trenutne političke krize su izbori

Prethodne dvije godine svjedočili smo političkoj agoniji koja je Crnu Goru dovela u veliku institucionalnu krizu, istakla je u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj televiziji potpredsjednica Socijaldemokrata (SD) Milica Lekić. Pregovori stare parlamentarne većine o formiranju vlade vođeni su, u kako kaže, pijačnoj atmosferi pa ne iznenađuje odluka predsjednika države Mila Đukanovića da mandat ne povjeri Miodragu Lekiću.

Prethodne dvije Vlade postavile su, smatra Lekić, pogrešne prioritete a jedino rješenje iz trenutne političke krize su izbori. Neozbiljno je, dodaje, da su predstavnici stare parlamentarne većine podnijeli inicijativu za smjenu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a konstantno sabotiraju deblokadu Ustavnog suda.

“Nađite dovoljno kapaciteta, snage, znanja, da formirate većinu koja će izabrati sudije Ustavnog suda pa provjerite sve što mislite da treba. Jer, podnositi inicijative za razrješenje predsjednika, a i sami znate da nemate ono što je elementarno, a to je mišljenje Ustavnog suda da biste uopšte krrenuli u tu proceduru, i doveli je do kraja je prilično neozbiljno”, ocijenila je Lekić.

Dodaje da partije stare parlementarne većine imaju strah od suočavanja sa izbornom voljom građanima, pa zato i pokušavaju da odlože izbore.

“Oni nekako to mijenjaju iz dana u dan i u zavisnosti od toga da li im je politički oportuno ili nije. Ako je izgledno recimo da će biti u Vladi ili da će URA dobiti kontrolni paket onda više izbori nijesu opcija. Onda je sve u redu. U momentu kad su oni izgubili vlast odnosno kad je Uri Vlada pala imali smo sa govornice vatreno pozivanje Abazovića da se ide na izbore jer u tom momentu prosto nije bilo izgledno da će dobiti onaj kolač u vlasti koji su očekivali”, kazala je Lekić.

Podsjeća da će Socijaldemokrate na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici nastupiti kao dio koalicije “Svi za naš grad” koju su podržali ugledni građanski aktivisti, sportisti, ekonomisti, ljekari, glumci.

“To su ljudi koji su ostvareni u svojim branšama i nijesu ušli u politiku. I to je ono što je ključna poruka. Kada govorimo konkretno o Podgorici, nijesu ušli u politiku da bi oni nešto dobili već da bi oni nešto politici dali. Građani na to fantastično reaguju, tako da ne sumnjam da u ovom momentu građani imaju izbor u Podgorici, jer govorimo o jednoj fantastičnoj listi”, poručila je Lekić.

Neozbiljno ponašanje nosioca izvršne vlasti Evropa vidi, kazala je Lekić i istakla da će to pokazati i ovogodišnji izvještaj Evropske komisije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve