Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić godinu nakon izbora: Ozbiljan zaokret ili put u ambis

Na godišnjicu pobjede tada opozicije malo je toga za slavlje. Dobro je da su planeri neukusnog slavlja tim povodom odustali, pa smo srećom ostali uskraćeni za još jednu političku besmislicu i nezakonitu radnju, saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić, povodom godišnjice od pobjede na parlamentarnim izborima

Na godišnjicu pobjede tada opozicije malo je toga za slavlje. Dobro je da su planeri neukusnog slavlja tim povodom odustali, pa smo srećom ostali uskraćeni za još jednu političku besmislicu i nezakonitu radnju, saopštio je lider Demosa Miodrag Lekić, povodom godišnjice od pobjede na parlamentarnim izborima.

“Umjesto zabijanje glave u pjesak treba pred građanima otvoreno govoriti, dakle argumentovano o kompleksnom trenutku zemlje što uostalom može biti potvrda demokratskog karaktera nove vlasti koja se od samog početka nalazi na ozbiljnoj raskrsnici. Ovo je trenutak za saopštavanje građanima jasnih bilansa onoga što je urađeno, poželjno bez propagande i nažalost novih formi estradnog političkog hvalisanja čiji je veći cilj zarađivanje ličnih ili partijskih poena od opšteg interesa”, poručio je Lekić.

Kako je naveo, u svakoj ozbiljnoj analizi treba poći od nesporne činjenice da je nova vlast naslijedila izuzetno tešku situaciju u zemlji.

“I ne zna se gdje težu, ekonomsko – socijalnu, sistemsku korupciju, duboko podjeljeno društvo posebno na nacionalnom planu, zaustavljene evropskih integracija, u najširem smislu kulturno zapušteno društvo. Nova vlast, posebno vlada koja ima daleko najveća ustavna ovlašćenja nije uspijela da bitno promjeni sliku crnogoskog društva. Izostao je ozbiljan rad posebno ka glavnom i proklamovanom cilju a to je promjena sistema”, ocjenio je Lekić.

Napominje da Evropska unija već godinama označava koje su to oblasti, kako kaže, tražeći upravo sistemske promjene.

“Neki najgori elemeneti starog sistema su ostali, čak su i ojačani. Ne samo da nije smanjenja ogromna i konfuzna državna adminstracija već je povećana, pa se sa neodgvornom lakoćom formiraju nova državna tijela, sa novim kadrovima, po pravilu rukovodećim, sve to novim nametima na budzet. Neshvatjivo je da se neki finansijski tokovi proglašavaju tajnom, u stilu prethodne vlasti”, dodao je Lekić.

Pojašnjava da sa druge strane građani još ne osjećaju ekonomski boljitak, niti nagovještaje u tom pravcu.

“U takvim uslovima građanima nije baš utijeha premijerovo smjelo, utisak je i neozbiljno javno obećanje da će prosjećna plata u zemlji 2025. iznositi hiljada eura”, poručuje Lekić.

Napominje da su dosta upitni i neki tokovi u obrazovanju i kulturi koji su po definiciji glavni emancipatorski mehanizmi društva.

“Veliki problem i generator političke krize je neizgrađena kordinacija između vlade i parlamentarne većine. Taj raskorak nije stvoren baš spontano već u kombinaciji nedostatka elementarnog političkog obrazovanja i opredijelenja da se sitnim ili krupnim lukavstvima proizvede neki interes, a zapravo velika institucionalna konfuzija. Do mjere da premijer, time i vlada nemaju ni blizu većinsku podršku u paralamentu”, opominje Lekić.

I na tom planu premijer ima veliku odgovornost jer je, kako kaže, samostalno ili navođen u tom pravcu izabrao da na otvoren, na momente i “primitivan način ignoriše čak i napada parlamenarnu većinu” koja ga je izabrala za premijera. Pritom ne dolazeći, kako dodaje, opet u maniru prethodne vlasti, “ni na radna tijela parlamenta gdje je bio obavezan po zakonu”.

“U svakom slučaju na terenu smo crnogorskog originalnog doprinosa teoriji i praksi uporednih politički sistema u svijetu da vlada nastavlja svoje javno djelovanje u uslovima nepostojanja većinske podrške u parlamentu”, ocjenio je Lekić.

Ukratko,kako kaže, “nekompetenenta vlada”, čast izuzecima u njoj, neizgrađen metod i sistem rada parlamentarne većine i vlade su vjerovatno “glavni uzroci više nego skromnog bilansa za godinu dana”.

Kao posebno pitanje navodi odnos prema crkvi, od formiranja vlade do danas, kada ona ostaje centralna tema crnogorskog društva.

“Naime, ako je Đukanović nakon korupcionaških i identitetski nahuškanih formacija inaugurisao na partijskom kongresu sezonu crkve u Crnoj Gori nije trebalo dozvoliti nastavljanje neustavnog ponašanja u toj oblasti. Čak stavljanjem crkve, pa i državne drame kadrovskog sadržaja što je pokojni mitropolit stvarno ostavio u amanet, u središte političkog života i javnih nastupa premijera i političkih zvaničnika. A razumjeli smo u nekim izjavama iz same crkve da ona i ne traži ulogu centralnosti u javnom životu koja je uostalom suprotna ustavnom određenju sekularne države.
Ukratko, vlast je u lebdećem stanju. Između nebeskog i zemaljskog”, dodao je Lekić.

Napominje da uprkos tendencijama prizemljivanja ostaje slika nedefinisanog metoda rada i nekompetentnost na više nivoa.

“Neizgrađenost funkcionalnog sistema i demokratske kontrole proizvodi utisak o nedoraslosti u vođenju državnih poslova”, istakao je Lekić.

Poručuje da ostaju dvije mogućnosti- ozbiljan zaokret ili put u ambis.

“Prva mogućnost podrazumjeva da se ozbiljnim političkim dogovorom konačno otvoriti put korijenitim reformama i ekonomsko – kulturnoj emancipaciji integrisane Crne Gore.
Druga vodi porazu političkih snaga koje su pobjedile prije godinu dana, dakle i šansi za restauraciju političkih partija održive korupcije i dalje vrijednosne i nacionalne dezintegracije Crne Gore”, naglasio je Lekić.

Kako je naveo, na kraju ili početku istakao je “izuzetno značajan i pozitivan momenat u ukupnom bilansu”.

“Poruke 30. avgusta da je isteklo vrijeme obmana vlasti i tretiranja građana kao podanika, se šalju i dalje, godinu dana nakon teške, kontradiktorne i neizvjesne političke tranzicije crnogorskog društva”, objavio je Lekić na Facebook-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lekić godinu nakon izbora: Ozbiljan zaokret ili put u ambis – CG Vijesti
30.08.2021-16:25 16:25

[…] Aktuelno […]

Tetak
30.08.2021-16:32 16:32

E bjezi vise da te ne gledamo tako stara i sijeda imas li pametnijeg posla da se penzionises i da ne drzis predavanja omladini vas stare nacionaliste strogo u dom starih na za brigu a ne vi da brinete o omladini kako treba da zivi!