Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Lekić – Fasino: Dugo trajanje integracionih procesa i zamor od novih proširenja EU veoma zabrinjavajući

Sagovornici su iznijeli zajednički stav da su zamor od novih proširenja EU, koji je ponekad uslovljen nedovoljno jasnom evropskom politikom prema Balkanu, kao i dugo trajanje integracionih procesa, veoma zabrinjavajući

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić održao je danas onlajn sastanak sa predsjednikom Odbora za spoljne i EU poslove Predstavničkog doma Parlamenta Republike Italije Pjerom Fasinom (Piero Fassino), koji je pokrenuo inicijativu za ovaj susret.

Tokom srdačnog razgovora, predsjednici dva odbora su razmijenili mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sa akcentom na proces pridruživanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Sagovornici su iznijeli zajednički stav da su zamor od novih proširenja EU, koji je ponekad uslovljen nedovoljno jasnom evropskom politikom prema Balkanu, kao i dugo trajanje integracionih procesa, veoma zabrinjavajući.

Predsjednik Odbora Miodrag Lekić saopštio je da Crna Gora ima tradicionalno prijateljske odnose sa Italijom, čiji zvaničnici dobro poznaju prilike na Zapadnom Balkanu. On je istakao da u Crnoj Gori postoji konsenzus po pitanju pristupanja porodici evropskih zemalja, podvlačeći značaj usvajanja evropskih standarda i benefite koji isti donose našoj državi i njenim građanima.

Predsjednik italijanskog Odbora za spoljne i EU poslove Pjero Fasino je naveo da Italija značajnu pažnju posvećuje procesu pridruživanja Crne Gore i drugih zemalja regiona, uz ocjenu da je potrebno tražiti načine za ubrzavanje ovog procesa, čija pretjerana dužina nesumnjivo stvara frustraciju u zapadnobalkanskom javnom mnjenju. On je istakao da sva dešavanja u ovom regionu imaju veliki uticaj na Evropsku uniju, uz zaključak da je stabilnost Zapadnog Balkana veoma važna za EU.

Predsjednici dva odbor Lekić i Fasino dogovorili su razmjenu posjeta odbora kojima predsjedavaju, uz zajedničku ocjenu da bi se na ovaj način dao dodatni impuls unapređenju već kvalitetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Italije.

Sastanak je organizovan u susret predstojeće Interparlamentarne konferencije “Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa evropskih integracija”, koja će se putem video platforme održati 26. aprila 2021. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve