Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Crna Gora opet između novih nada i starih zabluda

Izgraditi alternativu ostaje, navodi on, suštinsko pitanje

Makar rizikovalo da zvuči kao opšte mjesto, jučerašnji predsjednički izbori jesu bili pobjeda građana koji više ne pristaju na uloge statista u unaprijed režiranim predstavama, kazao je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

“Stvaraju se uslovi za kraj hibridnog režima kojeg karakterišu, s jedne strane fasadne i kontrolisane institucije. I s druge, paralelni sistem koji je faktički upravljao zemljom. Sistem koji liči na mafijašku organizaciju. Što je bio povod da i jedan od najuglednijih američkih intelektualaca Moizes Naim u ” Foreign Affairs” prilično neprijatno nazove Crnu Goru ” mafijaškom državom”.

To je mreža vertikalno strukturiranog vrha politike na čelu sa vrhovnim šefom ( bosom) i povjerljivim operativnim ljudima – savjetnici, tajkuni, policijski funkcioneri, tajne službe sa saradnicima, osobe iz korumpiranog pravosudja, sve do širokog kruga takođe klijentelističkih propagandista”, naveo je Lekić.

Kako je istakao, za razliku od klasične mafije ovaj sistem etablirane korupcije se prikriva i ideološkom pričom i kultom borbe za neki novi, viši istorijski cilj.

“Takođe u funkciji trajanja vlasti podsticanje etničkih podjela, njihovog zatvaranja u etno-feude, a sve zavisno od prolazno-različitih nacionalnih stanja vrhovnog šefa. Evo, juče ni sistem, ni ideološka priča, ovaj dakle drugi i završni čin, nisu prošli kod građana”, kazao je Lekić.

Izgraditi alternativu ostaje, navodi on, suštinsko pitanje.

“Počevši od onog osnovnog – kako doći do ozbiljnosti vođenja državne politike. U jedino opštem interesu. Politike dostojne crnogorske istorije. Uz jasnu svijest da je zemlja umorna od zaludnih i zabludnih obećanja. Bez prokalmacije početka nove, nulte tačke istorije. Crna Gora opet između novih nada i starih zabluda”, zaključio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
03.04.2023-14:18 14:18

A ti si ništa.
Olinjali.
Tako ti je ime i prezime.
I karakter.