Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Lazarević: Crna Gora posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize

Crna Gora, kao pouzdana članica NATO, snažno podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse, i kontinuirano doprinosi unapređenju njenih sposobnosti, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević, na konferenciji Vojnog komiteta NATO, koja je održana u estonskoj prijestonici, Talinu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize.

“Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice”, kazao je Lazarević i ukazao na značaj prisustva NATO u regionu.

“On je podsjetio da će se naredne sedmice u Budvi održati konferencija načelnika generalštabova Američko-jadranske povelje, na kojoj će učešće uzeti i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, kao i komandant američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli (US EUCOM), koji je ujedno i Vrhovni saveznički komandant za Evropu (SACEUR)”, dodaju iz resora.

Konferencija u Talinu, kako se navodi, bila je posvećena NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, kao i usklađivanju planova, snaga i sposobnosti radi zaštite saveza od eskalacije krize na njenom istočnom krilu.

“Takođe, razgovaralo se i o razvoju Inicijalnog koncepta za multi-domenske operacije, koji će doprinijeti boljem razumijevanju ove kompleksne oblasti i uvezivanju širokog spektra vojnih snaga sa ne-vojnim elementima podrške”, kazali su iz Ministarstva.

Istaknut je značaj novog NATO strateškog koncepta 2022, koji je usvojen na NATO Samitu u Madridu, kao i izrade Političkih smjernica 2023, koje će definisati jasan nivo ambicija Alijanse u narednom periodu.

“Ova dokumenta će omogućiti da snage Alijanse dostignu zahtijevani nivo interoperabilnosti u uslovima dinamične reorganizacije i njihove modernizacije”, naglasili su.

Konferenciji Vojnog komiteta, u format načelnika generalštabova Alijanse, kojim je predsjedavao admiral Ro Bauer, prisustvovali su i general Kristofer Kavoli, kao i vrhovni komandant Savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje.

U ulozi posmatrača, napominju iz resora, učestvovali su načelnici generalštabova oružanih snaga Finske i Švedske.

Razgovor sa italijanskim kolegom

Lazarević se tokom konferencije sastao sa italijanskim kolegom, admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom.

“Sagovornici su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, posebno u oblastima obuke i školovanja, saradnje mornarica, učešću u vježbama i međunarodnim misijama i operacijama”, jedan je od zaključaka sastanka.

Lazarević je posebno je naglasio značaj školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama Italije, kao i realizaciju NATO misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), koji Italija, u saradnji sa Grčkom, izvršava nad crnogorskim nebom.

“Iskazana je spremnost da se nastavi sa saradnjom u svim oblastima, a posebno u dijelu zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama. U tom smislu, razmijenjene su informacije oko budućeg učešća jedinica Vojske Crne Gore u NATO snagama pojačane budnosti (“enhance Vigilance Activity”-eVA) u Bugarskoj, koje će biti pod komandom italijanskih snaga”, dodaju iz resora.

Načelnik Oružanih snaga Italije istakao je zadovoljstvo zbog ove odluke Crne Gore, i najavio još snažniju podršku Vojsci Crne Gore u procesu modernizacije i adaptacije za izvršavanje postojećih, ali i novih zadataka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve