Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Lavrov: Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju pokušavaju da pretvore u alat u antiruskoj igri

Prema riječima Lavrova, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji je obećan ulazak u EU, ali je traženo da uđu u NATO, pridruže se sankcijama i zauzmu ''stav koji je otvoreno antiruski''

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da Evropska unija i NATO pokušavaju da Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju pretvore u instrument “u antiruskoj igri”.

“Ovo je pokušaj da se od njih napravi “alat” u antiruskoj igri. To je isto što su pokušali da urade iz Ukrajine i iz niza drugih istočnoevropskih zemalja. V. S. Visocki je bio simbol jedinstva pravoslavnih, slovenskih naroda i velikog čovjek”, rekao je Lavrov u intervjuu,koji je dao udruženju “Naše kino”.

Naveo je da je ranije posjetio Skoplje i Ohrid, i da je vidio „kako se ljudi u Makedoniji odnose prema zajedničkoj istoriji i vjeri.

Kazao je da je bio u Crnoj Gori.

„Posjećivao i manastire i hramove. Zadivljujući je spomenik Vladimiru Visockom u gradu Podgorici, na kome je uklesan jedan katren iz njegove dugačke pjesme o Crnogorcima. Završava frazom „žalim u životu ovom, što nemam korijena dva, što drugom domovinom mojom, ne zovem Crnu Goru““, rekao je Lavrov.

Prema riječima Lavrova, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji je obećan ulazak u EU, ali je traženo da uđu u NATO, pridruže se sankcijama i zauzmu “stav koji je otvoreno antiruski”.

Lavrov je u intervjuu kazao i da obnavljanje evharistijskog zajedništva između SPC i Makedonske crkve pozitivno i da je to razumna odluka SPC i patrijarha Porfirija

„Ovo je dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh. On je pokušao da zauvijek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, prije svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen“, rekao je Lavrov.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
25.07.2022-13:33 13:33

Nego nam reci ufucana matora splacino kada ces ponovo u bratsku posjetu srbistanu ali samo preko video linka posto su ti Makedonija i Crna Gora zatvorili vazdusni prostor. Pa sad seruckas iz pozadine ocigledno iz dosade posto te vecina civilizovanog svijeta totalno ignorise.