Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Laković Drašković: Od aktuelne Vlade građani mogu da očekuju samo simulaciju reformi, predloženi tužilački zakoni manipulativni

Vicepremijer Dritan Abazović obmanuo je crnogorsku javnost, ali i kolege iz vladajuće većine da je Nacrt tužilačkih zakona usklađen sa Evropskim partnerima jer je Abazović priznao da je tek danas prevedeni dokument poslat Evropskoj komisiji

Vicepremijer Dritan Abazović obmanuo je crnogorsku javnost, ali i kolege iz vladajuće većine da je Nacrt tužilačkih zakona usklađen sa Evropskim partnerima jer je Abazović priznao da je tek danas prevedeni dokument poslat Evropskoj komisiji.

Demokrate su danas kazale da se nadaju da je istina ono što je Abazović kazao o usklađenosti tužilačkih zakona sa preporukama Venecijanske komisije i EK, te da oni nijesu vidjeli dokument. Ispostavilo se da je sumnja opravdana jer je set tužilačkih zakona tek poslat i da tek treba da bude usklađen nakon što mišljenje budu dali međunarodni partneri.

Abazović je prije dva dana saopštio da će u narednim danima tekst zakona dostaviti Skupštini.

“Svi smo se na sastanku složili da ove stvari ne treba odlagati. Mislim da smo našli rješenje koje je optimalno, koje je u potpunosti usklađeno sa preporukama Venecijanske komisije VK”, istakao je Abazović.

Preme riječima bivše pregovaračice za poglavlja 23 i 24 Marijane Laković Drašković građani su iz medija upoznati da je nakon sastanka predstavnika političkih partija parlamentarne većine dogovoren predlog zakona koji će biti upućen Skupštini krajem aprila ili početkom maja, što je prilično neobičan način kreiranja zakonskih rješenja.

“Napominjem, da se Vlada koristi istom taktikom, koja nije doživjela za njih željeni epilog i koja je doživjela kritike kako domaće stručne javnosti, Evropske komisije tako i predstavnika ključnih ambasada drzava članica, kako u pogledu nepoštovanja procedura, tako i u vezi suštine izmjena, a na koje je u konačnom i Venecijanska komisija dala negativno mišljenje”, kaže u izjavi za CdM Laković Drašković.

Dakle, ona naglašva da se ponavlja ista greška.

“Građani, stručna javnost, kao i zajednica zemalja kojoj većina crnogorskih građana želi da pristupi očekuje sprovođenje propisanih procedura pri izradi ovako značajnih zakona, koje podrazumijevaju omogućavanje učesća predstavnika nevladinih organizacija u proces izrade Nacrta zakona, zatim javnu raspravu, koja podrazumijeva, kada se rade ovako značajne izmjene i organizaciju okruglih stolova u toku same javne rasprave, a nakon toga naravno međuresorno i međunarodno usklađivanje, odnosno slanje Nacrta zakona Venecijanskoj komisiji i Evropskoj komisiji”, kazale je za CdM.

Međutim, za ovako zahtjevan proces je potrebno, ističe Laković Drašković, ne samo znanje procedura usvajanja, već i ekspertsko znanje, koje predstavnici ove vlasti, što je više nego očigledno, ne posjeduju.

“Današnje ograđivanje jedne od partija parlamentarne većine Demokratske Crne Gore, govori u prilog tome da je riječ o manipulativnim predlozima zakonskih rješenja, koji imaju za cilj da dezavuišu crnogorsku javnost apriori upućujući na prethodno usaglašavanje sa Evropskom i Venecijanskom komisijom”, ocijenila je Laković Drašković za CdM.

U konačnom, kako kaže, ne očekuje da će se iznaći bilo kakvo zakonsko rješenje koje će odgovarati parlamentarnoj većini, a koje će biti na fonu mišljenja Venecijanske komisije.

“Od aktuelne Vlade građani mogu da očekuju samo simulaciju reformi, a nikako prave i suštinske reforme koje će našu državu uvesti u Evropsku uniju”, zaključila je Laković Drašković za CdM.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve