Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Lajović: Nova Vlada spremna da potpiše ono što ni Amfilohije nije htio samo da bi opstala

On smatra da bi najprije trebalo riješiti pravoslavno pitanje u Crnoj Gori, po uzoru na Ukrajinu ili Makedoniju, dobiti Tomos od Carigradake crkve, a zatim sa Carigradom kao majkom crkvom (pandam Vatikanu u katoličanstvu kad za CG) pristupiti zaključenju Temeljnog ugovora sa jedinstvenom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, čije je sjedište na Cetinju, a ne Beogradu.

Mr Vladimir Lajović je za Standard rekao da je teško komentarisati Temeljni ugovor vlade CG i SPC kad još nije ugledao svjetlost dana. On smatra da je sam po sebi Temeljni ugovor dobra stvar ali je sporno to što piše u njemu kao i to ko ga potpisuje.

“Beogradska patrijaršija ili kako će se već zvati taj pravni subjekt u Crnoj Gori, nije se prethodno registrovala/upisala, da bi se legitimisala kao ugovorna strana, ni po starom ni po ovom izmjenjenom zakonu iz januara, što je veliko poniženje za Crnu Goru, ali ovoj Vladi očigledno ne smeta.
Vjerujem da će se tim tajnim dokumentom, pokušati legalizivati svi bespravni knjižni upisi koji su bili na Mitropoliju i na samog Amfilohija kao fizičko lice, tako sto će da od sada glase na Srpsku pravoslavnu crkvu, što nikad nije bilo u istoriji Crne Gore, kao i da će se pokušati stvoriti pravni monopol, po uzoru na Srbiju, da ni jedna druga pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne može da se registruje kao kanonska, bez saglasnosti Beograda. To bi trajno mnoglo da osujeti naše napore za dobijanje autokefalnosti”, smatra Lajović.

To, kako kaže, proizilazi iz izjava predsjednika i ministara u Vladi da je jedina pravoslavna crkva u Crnoj Gori SPC, a da je CPC zapravo NVO, sa kojom nakon ovog Ugovora neće bi moguće zaključiti Temeljni ugovor, kao sa svim vjerskim zajednicama koje su do sada to uradile, iako su Vladi puna usta jednokosti.

“Mi naravno, znamo da to kontinuriano javno ignorisanje i nepominjanje CPC, govori o njjhovoj politici, što je vid pasivne agresije i diskriminacije velikog dijela građana koji su pravoslavne vjeroispovjesti a nijesu vjernici SPC, zbog svetosvasog etnofilteizma i negiraja Crogoraca i njihovog nacionalog identiteta. Oni će biti ovim stavljani van pravnog sistema”, kaže Lajović.

On smatra da bi najprije trebalo riješiti pravoslavno pitanje u Crnoj Gori, po uzoru na Ukrajinu ili Makedoniju, dobiti Tomos od Carigradake crkve, a zatim sa Carigradom kao majkom crkvom (pandam Vatikanu u katoličanstvu kad za CG) pristupiti zaključenju Temeljnog ugovora sa jedinstvenom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, čije je sjedište na Cetinju, a ne Beogradu.

“To bi donijelo trajno pomirenje i smirilo narasle tenzije u Croj Gori, pripremilo put za ulazak našeg društva u uniju evropskih nacija. Ovako, ova Vlada sa vrlo slabim rejtingom i autoritetom, u namjeri da ojača svoju poziciju u odnosu na ZBCG, pristaje na da iza očiju javnosti prihvati ono što ni Amfilohije ne bi potpisao, jer se zna da je iz KBC – a početkom oktobra tražio zasijedanje Sinoda po ovom pitanju i da je naziv crkve bio u opticaju – Mitropolija Crnogorska ili Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a ne SPC, što dokazuje i natpis na njegovom grobu”, podsjeća Lajović.

On upozorava da će sve ovo dodatno podići tenzije među Crnogorcima, smanjiti povjerenje prema Vladi i ugroziti međunacionalni suživot i stabilnost, u ionako uzavrelom političkom crnogorskom proljeću, samo da bi opstala na vlasti.

“No to je možda nekom i cilj, da bi skrenuo temu sa ekonomskih pitanja koja ovoj vladi, sa ograničenim mandatom, očigledno nijesu prioritet”, rekao je Vladimir Lajović, arhijerej Eparhije Podgoričko dukljanske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve