Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Lajčak: Izvještaj o napretku Crne Gore vjerovatno će biti gori nego prije pet godina

Izvještaj o napretku za Crnu Goru biće vjerovatno gori

Evropa ne okreće leđa Zapadnom Balkanu time što idemo ka istoku, kazao je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak na panelu 2bs Foruma.

“Bezbjednost migracije, energija su ključne teme koje se ne mogu rješavati bez Zapadnog Balkana, ali region nije u dobrom stanju”, naveo je Lajčak.

Upitan zašto je situacija u regiona lošija, Lajčak je kazao da je posvećenost opala

“Izvještaj o napretku za CG koji će biti objavljen vjerovatno će biti gori nego prije pet godina, gora je regionalna saradnja. Ne krivim region, dijelimo je i mi u EU. Ne radi se o krivici već konstatujem ono što je očigledno. EU čeka prve dobrovoljce iz regiona da se pokaže da je politika proširenja kredibilna priča”, kazao je Lajčak.

“Rat u Ukrajini je promijenio mnogo toga, pravila, svjetsku arhitekturu. Postoji jedna mnogo dobra stvar, a to je da postoji buđenje kod EU”, naveo je Lajčak.

On je rekao da su politički kriterijumi značajni jednako kao tehnički.

“Region nije u dobrom stanju, a EU želi da pokaže da smo ozbiljni i želimo da pokažemo neki pozitivni primjer Zapadnog Balkana. Moj iskreni savjet regionu – hajde da manje razmišljamo šta želi EU, već da se fokusiramo na ispunjavanje svojih zadataka”, naveo je Lajčak.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je da ne smijemo postojeću bezbjednost uzeti zdravo za gotovo.

Region je, takođe, opterećen prošlošću, dodao je Pič. Pohvalio je Crnu Goru.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto smatra da proširenje najvažnija politika EU.

“Očigledno je i da je Unija sama po sebi slabi. Nema konsenzusa kako možemo ojačati ali ako povećamo svoje članstvo bićemo u situaciji da budemo jači. EU treba više Zapadnog Balkan nego što Zapadni Balkan treba nas”, kaže Sijarto.

Crnogorski šef diplomatije Ranko Krivokapić ističe da moramo da ispunjavamo agendu, a da je vladavina prava glavni zadatak.

“Ako to nemate, nemate državu. Mi smo još društvo u tranziciji. Moramo da pošaljemo poruku da ćemo u većoj konstalaciji članstva morati da istrijebimo korupciju. Tako da nam treba mogućnost da se stabilizujemo”, rekao je on.

Na pitanje da li je Crna Gora izgubila zamah, Krivokapić je kazao da misli da će novi izbori donijeti promjenu.

Lajčak je još istakao da EU razumije da postoji potreba integracija tako da je važno da Zapadni Balkan odgovori aktivnostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve