Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Kvalitetna kontrolna uloga parlamenta preduslov za razvoj istinske demokratije

Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović otvorio je danas u Podgorici završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija. Uvjeren je, kaže, da kvalitetna kontrolna i nadzorna uloga među najvažnijim funkcijama parlamenta, predstavlja jedan od preduslova za razvoj istinske parlamentarne demokratije, i da je na tom zadatku od velikog značaja saradnja sa vrhovnim revizorskim institucijama.

Brajović otvorio danas u Podgorici završnu regionalnu radionicu o strategijama i tehničkim pristupima jačanju saradnje između parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija

Riječ je o trodnevnom događaju u organizaciji Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, i Svjetske banke, koja pruža platformu stručnjacima iz parlamenata i vrhovnih revizorskih institucija kako bi, između ostalog razmijenili prakse i saželi strategije i tehničke pristupe u jačanju međusobne saradnje.

Brajović je u svom izlaganju istakao značaj aktivnosti Mreže parlamentarnih odbora za ekonomiju, finansije i evropske integracije, koja je u prethodnom periodu značajno doprinijela povezivanju parlamentaraca u našem regionu, kao i doprinos Svjetske banke i njihovih eksperata, koji u kontinuitetu pružaju podršku Crnoj Gori i njenim institucijama u brojnim oblastima.

Govoreći o saradnji Skupštine Crne Gore i Državne revizorske institucije, Brajović je rekao da je dosadašnji zajednički rad zasnovan je na principima uzajamnog povjerenja, nezavisnosti i obostranom interesu, u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima.

“S tim u vezi, želio bih da podsjetim da su Skupština Crne Gore i Državna revizorska institucija u maju 2018. godine potpisale Protokol o saradnji. Tim protokolom između ostalog izražena je spremnost za dalje unaprjeđenje međusobne saradnje, u cilju ostvarivanja djelotvorne budžetske kontrole i promovisanja odgovornosti, transparentnosti i dobrog rukovođenja u oblasti javnih finansija”, naglasio je Brajović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve