Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Krunić stupila na dužnost stalne predstavnice Crne Gore pri Savjetu Evrope

Ambasadorka Krunić, napominju iz resora, je dugogodišnji karijerni diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova

Ambasadorka Božidarka Krunić predala je danas akreditivna pisma generalnoj sekretarki Savjeta Evrope Mariji Pejčinović Burić, čime je zvanično stupila na dužnost stalne predstavnice Crne Gore pri SE, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Kako su naveli iz resora, Krunić je zahvalila generalnoj sekretarki SE na podršci koju ova organizacija pruža Crnoj Gori kroz ekspertizu njenih radnih tijela i naglasila značaj jačanja saradnje, naročito u kontekstu naših aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji.

“Krunić je posebno naglasila važnost saradnje sa Venecijanskom komisijom, budući da EU pažljivo prati implementaciju preporuka ovog tijela SE. Krunić ponovila da Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima koje baštini ova najstarija panevropska organizacija”, navedeno je u saopštenju.

Pejčinović Burić poželjela je Krunić dobrodošlicu i uspjeh u daljem radu.

“Generalna sekretarka izrazila zadovoljstvo saradnjom Crne Gore sa Savjetom Evrope, te konstruktivnim pristupom koji naša zemlja pokazuje u implementaciji standarda u oblasti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.  Ona se saglasila da su izvještaji SE veoma važni za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU integracijama, te ponovila da Crna Gora do sada nema otvorenih pitanja sa ovom organizacijom”, dodaje se u saopštenju.

Ambasadorka Krunić, napominju iz resora, je dugogodišnji karijerni diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova.

“Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Na Mediteranskoj diplomatskoj akademiji na Malti odbranila je magistarsku tezu „Ograničenja ljudskih prava u antiterorističkim aktima usvojenim nakon 11. septembra 2001. godine“. Profesionalni angažman je započela u Ustavnom sudu Crne Gore 1999, nakon čega je radila kao savjetnica za međunarodno-pravne poslove u Ministarstvu inostranih poslova Crne Gore 2000-2001”, dodaje se u saopštenju.

Diplomatsku karijeru, kako navode, nastavlja u Misiji Crne Gore pri EU u Briselu kao savjetnica 2002-2003. i kao otpravnica poslova 2003-2004.

“Nakon angažmana u Belgiji, ambasadorka Krunić je radila kao viša savjetnica u Direkciji za EU i NATO u Ministarstvu vanjskih poslova 2005-2007, a naredne tri godine kao prva savjetnica za pravosuđe i unutrašnje poslove u Stalnoj misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu. Od 2010. do 2015. u zvanju ambasadora, bila je na čelu Međunarodno-pravne službe u Ministarstu vanjskih poslova i evropskih integracija”, istaknuto je u saopštenju.

Istovremeno, dodaju iz MVP, imenovana je za članicu Komiteta pravnih eskperata u oblasti međunarodnog prava Savjeta Evrope (CAHDI) gdje je bila angažovana pet godina.

“Karijeru nastavlja kao stalna predstavnica Crne Gore pri Savjetu Evrope (SE) 2015-2019. Ambasadorka Krunić je bila predsjedavajuća Radnom grupom za socijalna i zdravstvena pitanja SE od 2016. do 2018, nakon čega je od 2019. bila angažovana kao pravna savjetnica u Sekretarijatu Venecijanske komisije do sadašnjeg imenovanja za stalnu predstavnicu Crne Gore pri Savjetu Evrope. Nagrađena je Ordenom Viteza italijanske zvijezde 2. juna 2013. godine za poseban doprinos unapređenju pravnih odnosa između Crne Gore i Republike Italije. Učestvovala je na brojnim naučnim skupovima na temu međunarodnih odnosa i međunarodnog prava. Govori engleski, francuski i slovenački jezik. Udata je i majka dvoje djece”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Zvalo
03.02.2022-07:13 07:13

Kako je posla tako ce se ubzo i vratit ! Ko god radi protiv CG ne moze prestavljat CG !Ka ova SADASNJA Dodikova  VLADA radi za DODIKA oce podjelu CG!