Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Kroz zajedničku saradnju do sigurnog djetinjstva

Sastanak je bio prilika da obje strane iznesu svoje viđenje stanja dječjih prava i položaja djece u Crnoj Gori, posebno onih iz ugroženih kategorija

Ministar unutrašnjih poslova (MUP) Filip Adžić sastao se sa vršiteljkom dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabinom Žunić. Sastanak je bio prilika da obje strane iznesu svoje viđenje stanja dječjih prava i položaja djece u Crnoj Gori, posebno onih iz ugroženih kategorija.

Adžić je, kako je saopšteno, iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om i istakao da postoji neograničena politička volja da se poboljša položaj djece, posebno imajući u vidu odluku premijera Dritana Abazovića da Savjet za prava djeteta izdigne na najviši nivo.

“Ministar je podijelio utisak da se opšti položaj djece u Crnoj Gori poboljšava, ali da je i dalje neophodan rad na istom, posebno imajući u vidu ugrožene kategorije djece – romske i egipćanske populacije kao i djece sa smetnjama u razvoju. Pored toga, izrazio je zadovoljstvo učešćem MUP-a u projektu izgradnje „Dječje kuće“ uz nadu da će se isti biti završen u skorijem vremenskom roku”, dodaju iz resora.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić čestitala je ministru Adžiću stupanje na funkciju, te izrazila nadu da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti.

“Saopštila je da je UNICEF kroz zajednički program saradnje sa Vladom Crne Gore identifikovao nekoliko polja od ključne važnosti kao što su socijalna zaštita i zaštita djece od nasilja zdravlje djece,obrazovanje i inkluzija romske i egipćanske populacije te djece sa smetnjama u razvoju, i praćenje podataka o dječjim pravima”, naveli su iz MUP.

Žunić je informisala Adžića da UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta.

“Takođe, kazala je da je Crna Gora pored Srbije i Sjeverne Makedonije odabrana kao država u kojoj će se raditi istraživanje o online seksualnom nasilju nad djecom uz stručnu pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova”, zaključuju iz MUP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dete
08.06.2022-12:28 12:28

Evo dajemo onlajn vec sta vec za djeciji dodatak.,pravi