Utorak, 4 Oktobra, 2022
Rubrika:

Kriza vlasti u Novom: DF spreman na posljedice

Prekid sjednice vide kao kršenje poslovnika, dok predsjednik Skupštine Ivan Otović ističe da nema ništa protiv imenovanja potredsjednika Opštine i traži da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage. U DPS-u ističu da današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni

Demokratska Crna Gora i Novska lista potpisale su sporazum o zajedničkom djelovanju, potvrdili su za RTHN odbornici Nikola Samardžić i Jovan Subotić.

Prekid sjednice vide kao kršenje poslovnika, dok predsjednik Skupštine Ivan Otović ističe da nema ništa protiv imenovanja potredsjednika Opštine i traži da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage. U DPS-u ističu da današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

U klubu odbornika Demokratske Crne Gore nezadovoljni su prekidom sjednice, jer, su, kako je kazao Nikola Samardžić, očekivali da će sve tačke biti izglasane, kako bi bile usvojene odluke.

On je za RTHN kazao da su Demokrate i Novska lista potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju.

“Oni su u nama vidjeli prave partnere i ljude koji rade za dobrobit ovog grada, prepoznali su to kao lokalna stranka i željeli su da napravimo saradnju koja će biti za dobrobit svih građana. Kao lokalna stranka, oni su uvijek podržavali stranke koje su se borile protiv DPS-a, a u nama su prepoznali iskrene borce protiv te vladavine”, kazao je on.

Odbornik Novkse liste, Jovan Subotić kazao je da će detalji sporazuma biti predstavljeni u narednom periodu i da su, od lokalnih izbora 2021. godine bili faktor stabilnosti u gradskoj vlasti.

“Sada se vraćamo u vrh političke scene, a kao i tada, i sada je mjera koalicije politička funkcija i da se volja naroda pretvori u političku stabilnost ovog parlament”, kazao je on.

Subotić je podsjetio da Novska lista nikada nije tražila smjene kadrova i istakao da su za Otovića glasali, kada je predložen za predsjednika lokalnog parlameta.

Na pitanje da li će nakon današnjih dešavanja tražiti Otovićevu ostavku nije se izjasnio, ali i rekao da je prekid zasijedanja prekršaj te težine.

Predsjednik Skupštine, Ivan Otović smatra da imenovanje i razrješenje potpredsjendika Opštine mora da bude rezultat političkog dogovora i da se moraju ispoštovati određene zakonske procedure.

“Na ovaj način, ne samo da sam zaštitio Skupštinu kao zakonodavno tijelo Opštine Herceg Novi, nego sam pokazao da grupacija kojoj pripadam, kao i veliki broj odbornika u Opštini Herceg Novi, ne želi da pristane na ucjene. Mi smo otvoreni za razgovor. Sjutra me mogu smijeniti sa ove pozicije. Na sebe sam preuzeo političku odgovornost”, kazao je on.

Otović je istakao da svaka vlast počiva na koalicionom sporazumu, i da je trebalo raskinuti postojeći prije potpisivanja novog i dodao da su u Demokratskom frontu spremni na sve što slijedi.

“Nemamo ništa protiv toga da predstavnik Novske liste bude potpredsjednik. To smo rekli više puta i ovo nije nikakav obračun sa njima, samo želimo da se postojeći koalicioni sporazum stavi van snage i da se potpiše novi. Kolegama sam predlagao da idemo sa vanrednom sjednicom na kojoj će biti samo jedna tačka – razrješenje postojećeg i imenovanje novog potpredsjednika. Taj predlog Demokratskog fronta, kao i drugih političkih grupa koje su stale uz nas, nije bio prihvaćen i danas ste svi svjedočili šta se desilo”,poručio je Otović.

Demokratski front ne želi da bude dio ovakve vlasti, i spreman je na posljedice, poručio je Otović.

Za odbornika DPS-a Vlada Kosića, današnja dešavanja najavljuju turbulencije na političkoj sceni.

“Na sjednicama Skupštine opštine i kroz razna saopštenja naših političkih oponenata, slušali smo kako je lokalna vlast stabilna, a danas vidimo epilog te stabilnosti. Prije svega želim apelovati na sve kolege iz odborničkih klupa i klubova odbornika da se malo uozbilje i da shvate da cijenu svega ovoga plaćaju građani Herceg Novog. Čujemo neke nove momente, odnosno najavljivanje nekih novih koalicija, tako da u narednom periodu očekujemo očigledno turbulentan politički period u Herceg Novom i neke nove političke trenutke koji nama nisu poznati”,mišljenja je Kosić.

Nešto više o svemu reći će na sutrašnjoj konferenciji za novinare, zakazanoj za 11 sati, na kojoj će se, kako je kazao, osvrnuti na kršenje Statuta Opštine, poslovnika, plana rada Skupštine opštine Herceg Novi i ostale prateće dokumentacije.

Podsjećamo, nakon lokalnih izbora u maju prošle godine vlast su formirali i potpisali koalicioni sporazum Demokrate sa 10 odbornika, Za budućnost HN i Boke sa sedam, Crno na bijelo – može bokeški sa dva odbornika i Prava CG i Za naš Novi sa jednim odborničkim mandatom. Novska lista nije bila potpisnik sporazuma ali su tvrdili da su dio vlasti.

Nakon formiranja 43. Vlade, dvije odbornice SNP napustile su partiju ali zadržale mandate, čime je koalicija za budućnost HN i Boke ostala sa pet odbornika u parlamentu.

Nisu do sada ozvaničile kojoj će se političkoj grupaciji pridružiti ali prema nezvaničnim informacijama podržaće Demokrate i Novsku listu čiji su predstavnici stavili potpis na novi sporazum.

IzvorRTHN

Najnovije

Rovčanin: Postoji osnovanost da cijene struje ostanu iste i 2023. godine

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikola Rovčanin ponovio je da do kraja godine neće biti poskupljenja struje, ističući kako nastavljaju s popustima. Kad...

ZBOG LICEMJERJA ZASLUŽILI PAKAO: Zaštitinici pedofila najavili ritual ”krvi i tla” posvećen očuvanju porodičnih...

Ratnohuškačko-pedofilska svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, uoči Parade ponosa koja će se održati u Podgorici u subotu 8. oktobra,  organizovaće, kako su...

Održan tematski panel pod nazivom: ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR

Sinoć je, u prepunoj sali Dvorca kralja Nikole, održan tematski panel pod nazivom ‘’ŽENE ZA BAR – PRAVA STVAR”. Učešće u panelu uzele su žene...

Kolašin dobija novi stambeno-ugostiteljski kompleks

Sadržaj Wolf Condomininum kompleksa, činiće ekskluzivan restoran, wellness i spa centar, a na prodaju su i poslovni prostori za komplementarne sadržaje potrebne za ugodan...

GI ”21. maj”: Krenula prljava kampanja, prosrpske partije u Budvi kupuju glasove za 50...

Komunalni izbori u Budvi nose sa sobom posebnu tenziju koja izgleda ima svoj stari korijen u “prosrpskim” političkim partijama koje su već na početku...

Najčitanije

Povezano

Knežević: Izgleda da su isti ljudi čuvali cigarete i kokain koji je nestao

Izgleda da su oni koji su rukovodili akcijom zapljene kokaina u Mojanovićima bili zaduženi i za zapljenu cigareta iz Luke Bar, jer u oba...

Demokrate: Iznošenjem neistina na račun doktora Mitrovića SNP pokušava prikriti nesposobnost svojih kadrova

Uvažene kolege iz SNP-a, razumijemo da ste zarad fotelja poklekli i zbog toga potpisali koalicioni sporazum sa DPS-om. Razumijemo i da ste na čelo...

Popović Stjepoviću: Oborili ste vladu sa DPS-om i dogovorili novu za koju niste imali hrabrosti da je sastavite

Politika Ure je čista politika po onome za sta se URA zalaže, a pogotovo po rezultatima u koje URA ugradjuje sebe i to građani...

Borovinić Bojović: Pobjeda je blizu, dolazi bolja budućnost

Kandidatkinja za gradonačelnicu koalicije DF – Za budućnost Podgorice, dr Jelena Borovinić Bojović, danas je obišla TC Gintaš i sa brojnim građanima razgovarala o teškoj...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve