Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapićeva Vlada Crnogorce tretira kao Milošević kosovske Albance devedesetih

''Odnos vlasti prema Crnogorcima mnogo je gori nego što je devedesetih bio odnos režima Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu''

Vlada premijera Zdravka Krivokapića samo je na riječima za put u Evropsku uniju, demokratiju i depolitizaciju institucija; u stvarnosti, ona kupuju vrijeme kako bi obavila osnovni zadatak – uvela Crnu Goru u ‘srpski svet’, ocjenjuju sagovornici Gradskog portala.

Pisac Andrej Nikoladis u svojoj kolumni je odnos vladajuće koalicije prema Crnogorcima nazvao aparthejdom, istakavši da je cilj postojeće vlasti da obavi ono zbog čega je ustoličena – da Crnu Goru betonira kao dio ‘srpskog sveta’.

Živković: Nad Crnogorcima se sprovodi Miloševićeva politika devedesetih

Predsjednik Savjeta Građanske inicijative 21. maj Miodrag Živković ocjenjuje da je Vlada premijera Krivokapića “nešto najgore što je zadesilo Crnu Goru nakon Drugog svjetskog rata”.

“Odnos vlasti prema Crnogorcima mnogo je gori nego što je devedesetih bio odnos režima Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Književnik i kolumnista Andrej Nikoladis s pravom je to nazvao – aparthejdom”, kaže Živković.

On smatra da je crnogorski narod diskriminisan na svakom novou.

“Istovremeno, učesnici litija se u državnim institucijama zapošljavaju i po dubini i po širini. Tragično je što se u 21. vijeku događa Crnogorcima u sopstvenoj državi”, zaključuje Živković.

Todorović: Na vrhu vlada velikosrpska politika kao devedesetih

Situacija u Crnoj Gori previše podsjeća na devedesete i početak agresije Srbije na republike nekadašnje SFRJ, kazao je Gradskom portalu profesor crnogorskog jezika i književnosti Stefan Todorović.

“Kao ponajbolji Šešeljev i Miloševićev učenik, Aleksandar Vučić danas pokušava da u Crnoj Gori sprovede politiku koju su njegovi učitelji sprovodili prema albanskom narodu devedesetih: pomoću svojih ekpozitura na vlasti u Podgorici, Vučić nastoji da potčini i prevaspita Crnogorce. Čim su shvatili da to ne mogu učiniti mirnim putem, spremili su krvavi scenario na Cetinju, 4. septembra”, kaže Todorović.

On dodaje da će taj scenario realizovati aktuelna crnogorska vlast.

“Ta vlast nikada nije priznala ništa crnogorsko – ni crkvu, ni državu, ni naciju, ni jezik. Ako nešto ne priznajete, onda ga se oslobađate”, kaže Andrej Nikolaidis. U konkretnom slučaju, to podrazummijeva etničko čišćenje, diskriminaciju i aparthejd, koju aktuelna vlast sprovodi nad Crnogorcima koji ne pristaju na velikosrpsku politiku trenutne vladajuće većine”, zaključuje Todorović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krivokapićeva Vlada Crnogorce tretira kao Milošević kosovske Albance devedesetih – CG Vijesti
13.08.2021-08:54 08:54

[…] Aktuelno […]

Ha20
13.08.2021-12:22 12:22

Oni ce da nastave da tretiraju Crnogorce kao gradjane drugoga reda sve dok im neko ne stavi brnjicu ispod nosa bas kao sto su to uradili njihovom duhovm vodji Slobodanu Milosevicu. Svako strpljenje ima svoje granice pa ce tako i strpljenje gradjana Crne Gore koji su joj odani jednog momenta doci do krajnje granice. Hvala na paznji.