Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić – Zorčič: Ulazak u EU nema alternativu

Predsjednik Vlade Crne Gore od slovenačkog gosta nije sakrio i ambiciozna očekivanja Crne Gore u bliskoj budućnosti, naročito u drugoj polovini 2021. godine, kada Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom EU poručivši mu da ''ova Vlada igra na konkretno''

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije, Igorom Zorčičem.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što se u vrlo kratkom vremenskom periodu već drugi put sreo sa predsjednikom najvišeg slovenačkog zakonodavnog doma, sa kojim je imao priliku da razgovara tokom vrlo prijatne i uspješne posjete Sloveniji krajem maja.

„Vašu posjetu doživljavam kao još jednu podršku evropskim integracijama Crne Gore i iskrenu zainteresovanost Slovenije da ojača sveukupni odnos između dvije, više nego prijateljske zemlje”, rekao je Krivokapić.

Kako je saopšteno iz Vlade, ponovivši zahvalnost Republici Sloveniji za sve što je do sada učinila za Crnu Goru u procesu integracija, te na pomoći i solidarnosti koju je ukazala Crnoj Gori u jeku pandemijske krize, predsjednik Vlade Crne Gore od slovenačkog gosta nije sakrio i ambiciozna očekivanja Crne Gore u bliskoj budućnosti, naročito u drugoj polovini 2021. godine, kada Slovenija preuzima predsjedavanje Savjetom EU.

„Želimo u toku Vašeg predsjedavanja Savjetom da idemo brže, kvalitetnije i uspješnije. Znamo da je to lako reći, a da je to teško ostvariti. Ali ova Vlada igra konkretno i realno, igra na rezultat. Nadamo se da će taj rezultat biti vidljiv”, rekao je premijer Krivokapić.

Ističući važnost tekuće turističke sezone po ekonomsku stabilnost Crne Gore kao i diverzifikaciju crnogorske privrede, a imajući u vidu izuzetno prijateljske odnose dvije države, dva naroda i dva parlamenta koji su formirali Grupu prijateljstva Skupštine Crne Gore sa Parlamentom Republike Slovenije, Krivokapić je kazao da bi Crna Gora veoma cijenila podršku Slovenije u još snažnijoj afirmaciji Crne Gore kao privlačne investicione i bezbjedne turističke destinacije.

„Demokratija i društvena reforma je u tijesnoj vezi sa ekonomskim reformama i stabilnošću. Naši napori su usmjereni ka izgradnji jake i stabilne ekonomije“, poručio je Krivokapić.

Zahvalivši na priređenoj mu dobrodošlici, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije, Igor Zorčič izrazio je razumijevanje da ekonomski razvoj i pristupni proces podrazumijevaju duže vremenske rokove, ali da su to najbolje perspektive za Crnu Goru i region.

„Ulazak u EU je perspektiva za cijeli Zapadni Balkan i tu zasigurno nema alternative. Nijedna globalna sila ne može nikome ponuditi ono što nudi EU – slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala. Pridruživanje država ZB ne vidim samo kao rješenje pitanja materijalnog blagostanja i napretka, već kao afirmaciju mira”, rekao je Zorčič

Predsjednik slovenačkog Parlamenta istakao je da ga raduje odlučnost nove crnogorske administracije koja je na evroatlanskom kursu, te da je potrebno da odlučnost pokažu svi društveno – politički činioci.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve