Subota, 19 Juna, 2021
Rubrika:

Krivokapić zbog Srebrenice napao DPS, pohvalio Vučića

Krivokapić je odbacio svaku povezanost aktuelne vlade sa događajima u Srebrenici

Premijer Zdravko Krivokapić odbacio je svaku povezanost aktuelne vlade sa događajima u Srebrenici.

On je DPS, Mila Ðukanovića i njihove bivše koalicione partnere optužio da pokretanjem tog pitanja u parlamentu danas stvaraju nacionalne podjele i pokušavaju da sa sebe speru odgovornost koja nije procesuirana, ali je, kako ističe, jasna.

Krivokapić je u saopštenju dostavljenom i Tanjugu poručio DPS-u da svog šefa pitaju gdje je bio i šta je radio 90-ih, a ne njegovu vladu.

Ukoliko zločin u Srebrenici članove DPS-a i njegovog predsjednika toliko lično pogađa, Krivokapić ih je pozvao da postupe na način na koji je to učinio predsjednik Aleksandar Vučić, koji je lično otišao u Srebrenicu pokolonio se žrtvama i, kako je istakao, uplatio pozamašan iznos za razvoj tog grada.

Podsjetio je da je u Srebrenici bio i bivših srpski predsjednik Boris Tadić.

DPS i njihovog pedsjednika pozvao je da njega više ne prozivaju da se u svoje, njihovo i ime Ðukanovića, izvinjava za zločine i politiku koja, kako je poručio, “niti je dio ove vlade, niti je dio mene lično, ali jeste neizbrisiv trag i najcrnja sjenka njihove prethodne vlasti”.

“Upornim insistiranjem na ograđivanju i ponovnom zauzimanju stavova o zločinu u Srebrenici o kom je Skupština Crne Gore, a time i Crna Gora, već zauzela zvaničan stav usvajanjem Deklaracije o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici 2009. godine, insistiranjem na novim rezolucijama na već usvojene deklaracije, DPS pokušava da spere svoju odgovornost koja nije procesuirana ali je jasna, za zločin koji ne postoji u nijednom članu vlade ili članu parlamentarne većine, ali postoji u makar polovini DPS-a, koji bi mogli javnosti dati jasne odgovore o tome kako je do Srebrenice došlo”, naveo je Krivokapić.

On ukazuje da u poznatom maniru stvaranja podjela, posebno nacionalnog jaza, u kom su, kako navodi, najbolje profitirali, pa stvorili model po kom su se trideset godina održavali na vlasti, posljednjih mjeseci bivši i “korumpirani DPS, podmećući ispred sebe svoje koalicione partnere, pita i pripitkuje svakog člana parlamentarne većine i vlade o zločinu u Srebrenici, tražeći odgovor o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid”.

Nazivajući sve to licemjerjem, Krivokapić konstatuje da nakon tridesetogodišnjeg učaurenja u vlasti DPS više nema nimalo pristojnosti.

“Prošlost u kojoj je DPS vodio, a u Dubrovniku i predvodio ratove za mir, ratove za očuvanje srpskog indentiteta kog se danas bespoštedno odriče, prošlost u kojoj je DPS krčio puteve do ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine, u kojoj je deportovao i proganjao one sa kojima je kasnije koaliciono sarađivao, prošlost u kojoj je upravo DPS vodio politiku koja je do Srebrenice i dovela”, naveo je premijer.

DPS se, kaže, usuđuje da “o svojoj Srebrenici zapitkuje ljude koji sa Srebrenicom nijesu imali ništa, mnoge od njih koji su u vrijeme zločina u Srebrenici bili u predškolskom uzrastu”.

DPS, ukazuje Krivokapić, na taj način još jednom gazi bol porodice žrtava i pripadnika manjinskih naroda koje ovo pitanje najviše pogađa, jer za DPS, bio u vlasti ili van nje, ne postoji bol ni rana zbog Srebrenice, već, kako ističe, postoji samo najprimitivnija želja uperena protiv bratskog pomirenja naroda u Crnoj Gori.

“A kao eho ovakvog pitanja ostaje činjenica koja opominje ljudski razum, da parlamentarni predstavnici manjinskih naroda sada postavljaju pitanje koje do 30. avgusta nijesu smjeli da postave svojim koalicionim partnerima, svom DPS-u, a iza sebe su imali više od dvadeset godina mogućnosti da o Srebrenici zauzmu sve rezolucije ovog svijeta, da žrtve zločina u Srebrenici stavljaju kao štit kriminala DPS-a”, naveo je crnogorski premijer.

Istakao je da kao premijer i kao čovjek najiskrenije žali za svakom žrtvom, ne samo Srebrenice, već za svakom nevino stradalom žrtvom ličnih ili nacionalnih ratova.

“Ali ne mogu svojim žaljenjem iskupiti one koji takvo žaljenje suštinski nijesu pokazali, koji su do Srebrenice, ratova i žrtava najličnije vodili, a koji preko imena premijera ili ove vlade žele da iskupe svoju odgovornost koja se novoj vlasti ni po čemu ne može pripisati”, poručio je Krivokapić.

Srebrenica je, inače, postala gotovo redovna tema svih skupštinskih zasjedanja od smjene vlasti u Crnoj Gori, decembra prošle godine, a na redovnoj sjednici koja je u toku Bošnjačka stranka je predložila da se u dnevni red uvrsti i Predlog rezolucije o Srebrenici, što je prihvaćeno.

Takođe, Skupština koja je u redovnom zasjedanju na dnevnom redu ima i zahtjev Krivokapića za razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića zbog stava o Srebrenici.

IzvorTanjug

Najnovije

Medojević: Zamjena kineskog kredita kockanje sa sudbinom naroda i države Crne Gore

Osim idiotske namjere da se bez odluke Skupštine mijenja Ugovor o kreditu sa EXIM bankom, ministru finansija Milojku Spajiću daju odriješene ruke da pregovara i zaključuje...

Ćulafić: Hram pretvoren u bioskopsku salu za projekciju mržnje i šovinizma

Sinoć je Hram Hristovog Vaskrsenja, u našem gradu pretvoren u provincijalnu bioskopsku salu, u kojoj je održana projekcija propagandnog uradka iz kojeg su isijavale...

GI 21. maj: Zabrinuti zbog uznemirujućeg snimka, nadležni da ispitaju sve okolnosti slučaja

Građanska inicijativa 21. maj izražava zabrinutost povodom uznemirujućeg snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a u kojem se grubo krše pravo na dostojanstvo...

MUP osudio objavljivanje snimka oduzimanja djece

Shodno video zapisu dvoje maloljetne djece, u koji je javnost imala uvid putem društvenih mreža, a koja su evidentno već u dovoljno komplikovanoj porodičnoj...

Perković: Sanjam Olimpijske igre sa ovim sjajnim timom

Olimpijske igre i ''ajkule'', četvrta priča. Prethodne tri na kraju su bile bolne, naši vaterpolisti zastajali su na posljednjoj stepenici do medalje. Ovog ljeta u...

Najčitanije

Povezano

Ćulafić: Hram pretvoren u bioskopsku salu za projekciju mržnje i šovinizma

Sinoć je Hram Hristovog Vaskrsenja, u našem gradu pretvoren u provincijalnu bioskopsku salu, u kojoj je održana projekcija propagandnog uradka iz kojeg su isijavale...

Crna Gora opet u krizi: Svi su mislili da je Milo Đukanović politički mrtav, ali vratio se u velikom stilu i ruši prosrpsku vlast,...

Piše Davor Krile Ni šest mjeseci nakon osnivanja, nova crnogorska vlada opet se ozbiljno trese. Makar je na nestabilnim nogama od samog osnivanja, i veoma nalik na...

Đukanović se susreo sa Lajčakom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović susreo se na kraju boravka u Turskoj na marginama Antalijskog diplomatskog foruma sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za...

Krivokapić odgovorio Mandiću: Nije srpski narod Vaša prćija

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić reagovao je danas na navode jednog od lidera Demokratskog fronta, Andrije Mandića. Njegovo reagovanje prenosimo integralno. “Gospodine Andrija Mandiću, Vi, svojim nastupima ne optužujete mene, već...

Komentari

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
amanet
15.05.2021-20:45 20:45

Kakva je kazna imati ovakvu osobu za premijera. Ja mislim da smo, mi Crnogorci, kažnjeni zato što smo postali inertni, i što čekamo da se neko drugi pozabavi nepravdom koju trpimo od ove Vlade “mućenika” Velimirovićeve sekte zvane SPC.

Rukfaš
15.05.2021-22:24 22:24

Ovaj se očito ne trijezni…

ribar
15.05.2021-23:32 23:32

je li ovaj bio u standardnom stanju ? Trijezan – sumnjam!
Vučić u četničkoj uniformi u sarajevu, u Hrvatskoj je crtao šešeljevu granicu virovitica-karlobag…
tako srbi sve svoje poraze i zločine tumače kao pobjede i dobrotu. Tipično srpski !

Janko
16.05.2021-03:43 03:43

Sta je sa ovim narodom