Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Zapadnom Balkanu je ponovo dopala uloga zida hladnog rata

On učestvuje na međunarodnom samitu “30 godina od pada Berlinskog zida” u organizaciji Parlamentarne alijanse za ljudska prava i globalni mir i Akademije za kulturnu diplomatiju

Zapadnom Balkanu je ponovo dopala uloga bafer zone ili možda zida hladnog rata, ocijenio je nekadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne Skupštine OEBS-a i počasni predsjednik  Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić.

Ranko Krivokapić

On učestvuje na međunarodnom samitu “30 godina od pada Berlinskog zida” u organizaciji Parlamentarne alijanse za ljudska prava i globalni mir i Akademije za kulturnu diplomatiju.

Samit okuplja više od 100 političara i državnika koji će na ovom višednevnom dogadjaju diskutovati o globalnim promjenama nakon pada Berlinskog zida i njihovim socijalnim, ekonomskim i političkim reperkusijama na cijeli svijet.

Krivokapić je ovom prilikom danas održao govor na temu: “Novi zidovi od starih cigli”.

“Prije 30 godina pao je zid prvog hladnog rata ali se nedavno vratio drugi hladni rat novog tipa . Zapad protiv bliskog istoka, Rusije i sada uslovno nazvano kineskog – dalekog istoka. Istok je sada sve veći i jači. No i cigle novog zida su od istog materijala podjela : funkcionalne demokratije protiv formalno ili suštinski jednopartijske ili čak zarobljene države”, dodao je on.

Krivokapić ja naglasio da jedna forma ideološkog socijalističkog autoritarizma zamijenjena je neideloškom – kleptokratskom sa elementima mafiokratske.

“I zato su sada socijo-ekonomske nepravde neuporedivo veće nego u autokratskoj-jednopartijskoj Titovoj Jugoslaviji.
Zapadni Balkan je potencijalno autokratski nož u stomaku Evroatlanskih integracija kao što je nekad u rukama carske Rusije bio nož u stomaku Otomanske imperije. Zarobljene države ubijaju najvažnije elemente demokratija. Nema suštinske podjele vlasti. Odluke partije i njenog lidera su jače no Ustav i zakon. Zakonodavna, izvršna i sudska vlast osjećaju silu odluka partije a ne Ustava i zakona. Slobodni mediji, intelektualci i preduzetnici pod stalnim su pritiskom zarobljene države”, poručio je Krivokapić.

Kako je dodao, Rim je pao zbog korupcije i hrišćanske vjere u pravdu.

“Naša vjera je demokratija sa jakom pravnom državom. To je hram koji se ne da sruštiti a budi sve stvaralačke potencijale građana još uvijek moćne Evrope”, istakao je on.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve