Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Vršite pritisak, nije čudo što završavamo po bolnicama, Živković: Zbog Vaših kadrova CG je na infuziji

''Ja sam x puta rekao, ne mogu da znam koliko je to x, da neću podnijeti ostavku. Neću tražiti povjerenje Vlade'', poručio je premijer

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore. Pitanja premijeru postavili su iz svih klubova, osim iz Demokratskog fronta (DF).

Šef kluba poslanika Demokratska partija socijalista Liberalna partija Danijel Živković pitao je premijera kada će pokrenuti pitanje povjerenja Vladi na čijem je čelu, imajući u vidu da je izgubila povjerenje parlamentarne većine.

“Zaista živimo u vremenu apsurda i zaista, moram vam priznati da se ne mogu čudu načuditi kako uopšte funkcioniše parlamentarna demokratija u Crnoj Gori. Logično je pitanje da li ćete vi zatražiti ispitivanje povjerenja vašoj Vladi, jer je vladajuća većina kazala da ste vi nepoželjni, da ste izdali volju birača 30. avgusta i da više ne uživate njihovo povjerenje. Možete se praviti politički slijepi i nemušti, ali siguran sam ne možete zanemariti političke većine”, rekao je Živković.

Krivokapić je odgovorio Živkoviću da je on predvodio koaliciju “Za budućnost Crne Gore”, te da on tu ideju nije izdao.

“Ovo je prvi put da parlament ovako funkcioniše, pa neka opozicija bojkotuje parlament. Zašto da ne. Sada sve može da se desi u Crnoj Gori. Ovdje vlada sloboda. Vi ste naučili na diktatorski režim”, rekao je premijer.

Krivokapić kaže da ga ne interesuje šta se dešava i kakvu će da ima popularnost.

“Hoće li me podržati pet više ili manje. Popularizam me ne interesuje. Interesuje me da se u CG desi ono što je najvažnije, a to je da Crna Gora bude 28. članica EU”, dodaje on.

Krivokapić je onda rekao da je došao iz Japana i da je tamo bio tajfun, što je izazvalo smijeh u skupštinskoj sali.

“Mogao sam da ostanem tamo i ne dođem na premijerski sat”, dodaje on.

Poručio je živkoviću da podnesu zahtjev da ovoj vladi izglasaju nepovjerenje.

Krivokapić brani Bratić: Nije ni čudo da završavamo po bolnicama

“Mi smo svi radili da spremimo turističku sezonu, zadnji podaci govore da imamo 84 odsto turista u odnosu na 2019. i vi kažete da nijesmo ništa radili. Kako se dešava to da ministarki prosvjete kojoj života ne date, vršite pritisak na nju sa svake strane, i ne može svako da izdrži pritisak, i nije čudo što završavamo po bolnicama i na infuzijama. Nije samo ona, nego mnogi od nas, ali vi to ne želite da vidite. Imate 30 poslanika, podnesite zahtjev da ovoj vladi izglasate nepovjerenje zašto od mene očekujete da ja to uradim”, ističe Krivokapić.

Živković Krivokapiću: Odbrojani su dani vašoj Vladi

Živković je pitao premijera da li mu, kako je ranije pričao, Crna Gora liči na Luksemburg.

“Danas Crna Gora ima 50.000 nezaposlenih, građanima se dijeli ulje…, očigledno imamo drugačiju viziju”, dodaje on.

Osvrćući se na ministarku Bratić, Živković kaže da svaki poslanik ima pravo da postavlja pitanja ministru i dobije odgovore.

“Ako je to pitanje da ne damo života ministarki prosvjete, onda izvinite, ne znam da li pričamo sa pozicija funkcionalnog sistema i funkcija koje obavljamo kao ozbiljni ljudi”, rekao je poslanik DPS-a.

Potom pita premijera ko su njegovi kadrovi.

“Ne prođe ni mjesec dana da ne smijenite nekoga iz kabineta ili tima, ne prođe ni mjesec da vas ne napusti neko od vaših funkcionera. Treba li da se zapitate zbog čega su vas napustili i zbog čega razrješavate svako malo nekog funkcionera iz Vlade ili državnog sekretara. Državni sekretari vam uništavaju državnu imovinu. Pod fermentacijom alkohola, svako malo se desi da se uništi službeno vozilo. Vi nam pričate o kvalitetu kadrova koje dovodite u vašu Vladu”, istakao je Živković.

Poručuje mu da su odbrojani dani Krivokapićevoj Vladi.

“Vrlo brzo ćete vidjeti kakav je epilog onoga što će se dešavati u narednom periodu”, zaključio je Živković.

Krivokapić je rekao da DPS 30 godina nije napravio popis državne imovine.

“Pričate o demokratiji, koja demokratija, dobijali ste naloge od državne vlasti. Po prvi put se desilo da su tri vlasti odvojene i vama to smeta. Solanu ste htjeli da otmete, državnu imovinu, htjeli ste da je date vašem tajkunu. Vlast se promijenila, hoće li ovaj premijer da bude ili ne, to najmanje važno ali nećete se vi vratiti. Snila baba što joj milo bilo”, rekao je premijer.

DPS će biti budući konstituent vlasti i najveći politički subjekat, koji će voditi državu ka vratima EU

Živković je rekao premijeru da njega nije DPS optužio, već predstavnici vladajuće većine da su švercerska i korupcionaška Vlada.

“Ako su Vam ovo najbolji kadrovi koje ste imenovali, onda se pitam kakvi su najgori. Budite sigurni da je zbog njih cijela Crna Gora na infuziji”, poručio je Živković.

Politička legura koja je, kaže Živković, izlivena nakon 30. avgusta doživjela je svoju tačku topljenja i počela je da se gubi.

“To da li se mi vraćamo na vlast ili ne je završena stvar. Morate biti sigurni da je DPS budući nosilac društveno političke odgovornosti političke odgovornosti. Naredni mjeseci će pokazati da li smo vi ili ja u pravu. To koliko vi tvrdite da se mi nećemo vratiti na vlast, mi ćemo vam nakon što pođete sa funkcije uručiti priznanje što ste nam vi, lično svojim djelovanjem ili nedjelovanjem, pomogli da dođemo na pozicije društveno političke odgovornosti. Načinom na koji ste se odnosili prema vršenju funkcije, dovelo nas je na pozicije da ćemo mi biti budući konstituent vlasti i ne samo to, nego najveći politički subjekat u CG, koji će voditi državu ka vratima EU”, zaključio je Živković.

“Vodi se antituristička kampanja protiv Crne Gore”

Šef poslaničkog kluba „Mir je naša nacija“ Boris Bogdanović pita za ocjene ljetnje turističke sezone, imajući u vidu da broj turista svakodnevno raste.

Krivokapić kaže da se vodi antituristička kampanja protiv Crne Gore i to se radi, kako kaže, i iznutra i spolja.

“Ono što je najvažnije da je Crna Gora hit turistički u čitavoj Evropi. O tome govore činjenice”, naveo je Krivokapić.

Krivokapiće je rekao da stoji iza izjave da mu se spremalo hapšenje nakon povratka iz Beograda i nepotpisivanja temeljnog ugovora.

“Jedan premijer izjavio je da ima informaciju da mu se spremalo to i to, on treba da bude proglašen lažovom. Stojim pri toj izjavi, ali izvor neću odati, kao i novine. Pa neka institucije obavljaju svoj posao. Moja izjava je vrlo tačna i imam pouzdan izvor, neću ga otkrivati”, rekao je premijer.

“Nikada čovjeka nisam gledao nego kao čovjeka, kao božji lik”

Poslanik Socijaldemokrata Ivan Brajović podsjeća da je Krivokapić bio nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” i da je poslije izbora 30. avgusta potpisao sporazum sa nosiocima lista druge dvije koalicije sa kojima je kasnije formirao Vladu.

“Vi više ne uživate njihovu podršku, prirodno je da opozicija traži promjene. Imamo samo 14 poslanika koji su vam lojalni danas. Ako ste odgovoran čovjek, morate pokrenuti pitanje povjerenja”, rekao je Brajović.

Krivokapić tvrdi da se ne bavi politikom. Istakao je da od 2014. godine napravljeno “40 km auto-puta od niđe do niđe”.

“I još nije pušten u saobraćaj. Sedam godina – đe je projekat čitavog auto-puta. Zašto nemamo makar projekat od Mateševa do Andrijevice. I meni ovdje spočitavate da ne želim da promijenim Crnu Goru. Želim i ona nije podijeljena zbog mene, nego vas”, rekao je on.

Premijer kaže da “kada bi čitali imovine i sve izmišljotine koje se pojavljuju od strane određenih političkih lidera, rekli biste – pogledajte kakvi kriminalci dođoše da zamijene prethodne kriminalce”.

“Nikada nikog čovjeka nisam gledao nego kao čovjeka, kao božji lik, kao što jeste. Ali to da bi bio božji lik, zavisi samo od njega”, rekao je Krivokapić.

Premijer kaže da je x puta rekao, ali “ne može da zna koliko je to x”, da neće podnijeti ostavku.

“Neću tražiti povjerenje Vlade. To je zadatak poslanika. Dignite ruke, izglasajte nepovjerenje ovoj Vladi”, poručuje premijer.

Brajović je poručio premijeru da je “nevjerovatno koliko olako priča o stvarima o kojima pojma nema”.

“To je jadno. O kom ekonomskom razvoju pričate. Ogroman porast nezaposlenosti, rast svih cijena nigdje nema investicija”, rekao je Brajović.

On je rekao da je ponosan na rezultate prethodne Vlade.

“Auto-put je najbolje vođen projekat. O svakom detalju se razgovaralo u Vladi. Zakon o auto-putu smo donosili jer smo ga radili po međunarodnom sporazumu sa Kinom. Razgovarali smo sa svim međunarodnim partnerima. Svi ugovori su objavljeni u Službenom listu – to je transparentnost koju ne možete da dokučite. Vi ste se zaduživali tajno. Da li ovaj kredit i dalje dugujemo Eksim banci? Mi, kao poslanici, ne znamo ništa o tome. Vi ste dozvolili da budžet bude donijet poslije šest mjeseci. I Vi govorite o sprženoj zemlji”, istakao je Brajović.

Predsjednika Kluba poslanika „Crno na bijelo“ Miloša Konatara interesuje plan aktivnosti Vlade radi sprovođenja neophodnih reformi, kako bi Crna Gora postala naredna članica Evropske unije i kako bi se istinski izgradila kao građanska, evropska i ekološka država.

On je kazao da bi svi trebalo da se okupe oko cilja da CG postane što prije članica EU.

“Ako smo se dijelili, ajde da pokažemo da možemo da se ujedinimo oko istog cilja, evropske budućnosti Crne Gore. Prošlost ne možemo promijeniti ali možemo sadašnjost zbog bolje budućnosti”, kaže Konatar.

Krivokapić kaže da je Vlada zacrtala da do 2024. ispuni sve šo treba na putu ka EU. Govoreći o poglavlju ekologije premijer navodi da ga zabrinjava da najveći ekološki problem u Podgorici nije riješen.

“Bila su tri investitora koji su nudili da ga riješe, bili su odbijeni”, dodaje Krivokapić.

On je kazao da je Vlada odlučila da od septembra prva tačka svake sjednice budu evropske integracije.

Poslanicu Bošnjačke stranke Kenanu Strujić Harbić interesovalo je dokle se stiglo sa rekonstrukcijom nekoliko infrastrukturnih projekata od izuzetnog značaja za Pljevlja i sjever Crne Gore, kako se obezbijedila kvalitetna povezanost sa zemljama okruženja.

Konjević: Vlada da promijeni akciznu politiku

Raško Konjević je, u ime kluba poslanika Socijaldemokratska partija – Albanska koalicija “Jednoglasno”, pitao Krivokapića da li postoji njegova odgovornost zbog lošeg stanja i ambijenta u državi.

Konjević je kazao da traže da se promijeni akcizna politika.

On je naveo primjer da svaki građanin koji na pumpi sipa 10 eura goriva, šest eura da državi a četiri plati gorivo.

Krivokapić kaže da kada imamo pad cijena goriva to se ne odrazi na pad životnih namirnica.

“U Crnoj Gori imaju tri trgovinska lanca koja sve diktiraju, i mogu jedino da budu pobijeđni time da dođe neki međunarodni subjekat koji će pokušati da definiše pristojnu maržu”, kaže Krivokapić.

Dodaje da nemaju mogućnost i djelovanja preko robnih rezervi.

On je kazao da ova Vlada ima stopostotnu podršku međunarodne zajednice.

Konjević mu je rekao da on ne može određivati ko će biti na čelu neke strukovne organizacije.

“Pojedini ministri su mislili da dovedu druga da bude predsjednik Privredne komore”, kazao je Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krivokapić: Došao sam iz Japana, tamo je bio tajfun, mogao sam da ne dođem – CG Vijesti
29.07.2021-13:29 13:29

[…] Aktuelno […]

Krivokapić: Vršite pritisak, nije čudo što završavamo po bolnicama, Živković: Zbog Vaših kadrova CG je na infuziji – CG Vijesti
29.07.2021-14:23 14:23

[…] Aktuelno […]

BMX
29.07.2021-15:42 15:42

Čovjek koji vjerom pomjera planine je preuzeo odgovornost ističući namjeru da sa ekspertima dovede državu u red, odradio je isključivo veliki posao samo u korist štete Crne Gore. A njegovi eksperti su se pokazali kao najobičniji skorojevići, diletanti, frustrirane neznalice i sujetni ludaci. Od prekomjernog zaduženja, zakašnjele nabavke vakcina, osvetničkih smjena, ozakonjene predaje crnogorske baštine, beskrupuloznog nepotizma, diplomatskog sunovrata, besmislenog gašenja nacionalne kompanije, smijesnih gafova, gluposti i neznanja, klecanja pred spomenicima cetnicima, terevenki sa Kavajom, aloholicarskih ispada,…do nebrojenih svakodnevnih brljotina i skeceva

Anonim
29.07.2021-16:50 16:50

Krivokapić je jednostavno objasnio stanje građana Crne Gore. Zbog višemjesečnog pritiska sadašnje vlasti na državu i građane, nije čudo masovno obolijevanje. Nažalost Premijer osjeća samo stanje svoje saradnice, ali ne i više stotina ljudi koji su primorani da trpe svakojake pritiske, bez mogućnosti odbrane. Vidite Premijeru kako je to tek nama teško

KLEMENTINA
29.07.2021-18:01 18:01

Bogdanovic nije iznio sve pozitivne rezultate vlade ,ili ceka tih 26 dopuna zakona pa da bude potpuno RELAKSIRAN.To ce i bit najveci uspjeh vlade. ali ko nije za sebe nije ni za koga.