Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić – Vag: Misija OEBS-a u Podgorici ostaje bitan partner u procesu nacionalnih reformi

Krivokapić je naglasio da ne postoji niti jedan razlog da se postignuti nivo saradnje i odnosa ne nastavi i ojača, te da OEBS i Misija OEBS-a u Podgorici ostaju bitan partner u procesu nacionalnih reformi, naročito u nekim od osjetljivijih oblasti kao što su izborne i sudske reforme i sloboda medija

Predsjednik Vlade Crne Gore, prof. dr Zdravko Krivokapić, primio je danas novoimenovanu šeficu Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorku Dominik Vag.

Poželjevši dobrodošlicu ambasadorki Vag i puno uspjeha u budućoj saradnji, dosadašnju misiju OEBS-a u Crnoj Gori, premijer Krivokapić je ocijenio kao veoma uspješnu. On je naglasio da ne postoji niti jedan razlog da se postignuti nivo saradnje i odnosa ne nastavi i ojača, te da OEBS i Misija OEBS-a u Podgorici ostaju bitan partner u procesu nacionalnih reformi, naročito u nekim od osjetljivijih oblasti kao što su izborne i sudske reforme i sloboda medija.

„Posebno mi je zadovoljstvo zbog usklađivanja naših prioriteta, i kao rezultat toga imamo usvojenu Strategiju saradnje između Crne Gore i OEBS-a za period 2020-2024. U tom svjetlu, zahvalni smo na pomoći i podršci koju dobijamo u oblastima kao što su demokratizacija, ljudska prava, vladavina prava i mediji“, kazao je premijer Krivokapić.

Premijer je kazao da su ostvareni izuzetni rezultati u ekonomiji, nakon godine koja je bila jedna od najtežih u novijoj crnogorskoj istoriji, te da pravosuđe i dalje ostaje prioritetni izazov za sve grane vlasti. Premijer Krivokapić je poručio da je zahvaljujući upravo evroatlanskom putu Crna Gora svoju bezbjednost izdigla na značajno viši nivo, te da, trenutno, sajber prijetnje predstavljaju najozbiljniji bezbjednosni izazov. Govoreći o medijima, premijer je nedvosmisleno kazao da se ova Vlada zalaže za potpunu slobodu medija, ali da je to cilj do kog se može i mora doći kroz isključivo poštovanje zakona.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorka Dominik Vag, pohvalila je Vladu za odlične odnose između Misije i svih relevantnih ministarstava u podršci reformskim procesima u Crnoj Gori. „Spremni smo da nastavimo našu snažnu saradnju i ostaćemo otvoreni za potrebe vaše zemlje. OEBS podržava bezbjednost, stabilnost, inkluzivnost, jaku demokratiju i živ politički dijalog u Crnoj Gori“, kazala je ambasadorka Vag.

Ona je dodala da će Misija nastaviti sa podrškom u jačanju vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

„OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) spremna je da pomogne u sveobuhvatnoj izbornoj reformi i usvajanju njenih glavnih preporuka, u skladu sa međunarodnim standardima i dobrom praksom,” kazala je ambasadorka Vag. Takođe, Misija, kako je dodala, ima snažan odnos sa novinarima po pitanju slobode medija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve