Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić u Njujorku: Neupitna podrška saveznika Crnoj Gori u borbi sa izazovima i uticajima trećih strana

Na početku susreta, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je podsjetio na njegovu posjetu Crnoj Gori 2015. godine u susret NATO članstvu. Razmijenili su mišljenja o posljednjim događajima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na dešavanja u Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić imao je u Njujorku susrete sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i šefovima diplomatija država NATO saveznika – Kanade Melani Džoli i Republike Turske Mevlutom Čavušogluom, saopšteno je iz tog resora.

Foto: MVP

Na početku susreta, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je podsjetio na njegovu posjetu Crnoj Gori 2015. godine u susret NATO članstvu. Razmijenili su mišljenja o posljednjim događajima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim osvrtom na dešavanja u Crnoj Gori. Zajednička ocjena je da posljednji sajber napadi dodatno pokazuju važnost Crne Gore u svjetlu rata u Ukrajini i namjerama da se njenom destabilizacijom ostvare strateški ciljevi protivnika NATO-a.

Tokom prijateljskog razgovora u Njujorku sa šeficom diplomatije Kanade Melani Džoli naglasak je bio na prijetnjama NATO članicama na Balkanu, kao i širem prostoru bezbjednosti kojim se Kanada bavi – Antarktik i ostale oblasti. Kanada kao druga zemlja po površini u svijetu, shvata i pored svoje globalne odgovornosti značaj Balkana za otpornost na maligne uticaje trećih zemalja, posebno Ruske Federacije – ocijenjeno je tokom razgovora. Posljednji sajber napadi na Crnu Goru pokazuju, kako je istaknuto, da se precizno biraju tačke napada, koristeći već dvogodišnje nazadovanje Crne Gore u EU integracijama.

Posebno interesovanje šefica diplomatije Kanade iskazala je za aktivnosti političkih subjekata koji su finansirane od strane ne NATO zemalja. Kanada je obećala veću posvećenost regionu u diplomatskom i odbrambenom formatu.

Foto: MVP
Foto: MVP

“Tokom četvrtog bilateralnog susreta sa šefom diplomatije Turske Mevlutom Čavušogluom od početka mandata 43. Vlade, apostrofirano je prijateljstvo dva ministra koje traje duže od decenije, te iskazana spremnost za nastavak dinamičnog političkog kontakta kroz uzajamne posjete. Zajedno su razmotrili situaciju na Balkanu, sa posebnim naglaskom na Crnu Goru i BiH”, navodi se u saopštenju.

Izraženo je uvjerenje da će sa stabilnom Vladom uslijediti i riješavanje bilateralnih pitanja iz domena ekonomije i poslovanja turskih kompanija u Crnoj Gori.

Šefovi diplomatija su pozdravili zajednički predstojeći sastanak Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je ministar Krivokapić sazvao u Njujorku kao predsjedavajući, a koji čine 13 članica na prostoru od Turske do Slovenije.

Iskorištena je prilika da šef diplomatije Turske pozove ministra Krivokapića na Antalijski diplomatski forum da bude panelista bez obzira na angažman koji bude imao.

“Na marginama 77. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ministar Krivokapić je imao sastanke i sa ministrom vanjskih poslova Palestine Rijadom Al-Malkijem i predstavnicima Jevrejsko-američkog komiteta.”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
21.09.2022-15:00 15:00

…pogledajte Krivokapica i /da izvinite / Dritangu…prvi ima razgovare ,sa državnim zastavom ,dostojanstven i ozbiljan a pogledajte ovog drugog koji “bruka”funkciju koju obavlja /kad bi ste vidjeli sa takvim”performansom Mila ,Duska i druzinu iz DPS —stvar je jasna ne treba komentar …

E viva
21.09.2022-16:29 16:29

RIR @. Oprostite gospodine ali je trenutno Krivokapić najviši političar u Crnoj gori a vrlo blizu da bude i na istočnom i zapadnom Balkanu .Eviva Ranjo!