Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić sa Milanovićem: Jačamo spone između Crne Gore i Republike Hrvatske

Šef crnogorske diplomatije susreo se i sa Crnogorcima koji žive u Republici Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić sastao se danas na Pantovčaku sa predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem, u okviru posjete toj zemlji.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, sagovornici su istakli zadovoljstvo kvalitetom bilateralnih odnosa koje Crna Gora i Hrvatska, kao dvije partnerske i prijateljske zemlje, ostvaruju, što potvrđuje i otkrivanje spomen-ploče crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću, čovjeku čiji će časni čin ostati vječna spona između crnogorskog i hrvatskog naroda.

U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglašen je značaj saradnje u okviru NATO-a, te ocijenjeno da NATO i EU moraju ostati vodeći akteri u regionu, u cilju očuvanja stabilnosti i ostvarenja prosperitetnije budućnosti Zapadnog Balkana.

Krivokapić je potvrdio čvrstu opredijeljenost države Crne Gore da podrži sve one aktivnosti koje se sprovode u cilju očuvanja zajedništva Crnogoraca i Hrvata, na tradiciji čije temelje su postavili Petar II Petrović Njegoš, Ljudevit Gaj, Tim Ujević, koji je bio član crnogorske Vlade, Ban Jelačić i mnogi drugi.

Šef crnogorske diplomatije susreo se i sa Crnogorcima koji žive u Republici Hrvatskoj.

Tradicionalno, kako su naveli, već više od tri decenije, redovni su susreti ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca, koja je prošle godine i proslavila značajan jubilej – 30 godina od osnivanja i djelovanja.

Krivokapić je izrazio zahvalnost na predanom radu koji ovo udruženje ulaže na planu očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Razgovarano je o programskim aktivnostima koje Nacionalna zajednica Crnogoraca sprovodi u Republici Hrvatskoj, ali i izazovima sa kojima se susreću u svom funkcionisanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve